Kirjoittaja Aihe: Postgres - postgis palvelin pystyyn?  (Luettu 1221 kertaa)

New_user

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1161
  • Profiili
Postgres - postgis palvelin pystyyn?
« : 10.10.19 - klo:11.44 »
Kas niin. Tarkoitus olisi palautella mieliin vanhoja työuran aikaisia asioita, ja laittaa pystyyn omaksi iloksi pieni Postgis-palvelin tyyliin Postgresql - kanta johon postgis-lisukkeet ja päälle Tomcat-Geoserver yhdistelmä. Tuosta jälkimmäisestä olen tehnyt hyvät muistiinpanot, mutta kannoksi kaskessa tulee sitten Posgres-postgis, josta en enää muista juuri mitään. Hyvät neuvot olisivat tervetulleita, kun en tiedä viimeisiä käänteitä alalla. Mitä ja miten kannattaa asentaa, ja millä hallita kantaa? Maailmalla on kaikenlaisia ohjeita, jotka ovat ristikkäisiäkin, eikä haluaisi sotkea konetta ja taistella. Sen muistan, että jokin PgAdmin III oli silloin itsellä käytössä töissä  Ubuntu 12.04 aikoihin apuna, mutta siinäkin taisi olla jo jotain pikku ongelmaa uusimman joko Postgersql 9:n tai Postgis 2:n kanssa.

Siispä, jos jossain olisi relevanttia tietoa asennuksista. Onko ubuntugis-stablessa kaikki tarvittava, mitä pitää asentaa, miten jne. ? Alusta on 16.04 ja pysyy ainakin 20.04:ään saakka, joka sekin vakavoitunee aikaisintaan 2021. Kiitos etukäteen!

nm

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 13553
  • Profiili
Vs: Postgres - postgis palvelin pystyyn?
« Vastaus #1 : 10.10.19 - klo:12.20 »
Itse ajaisin Dockerilla, niin on helppo kokeilla asioita sotkematta isäntäjärjestelmää. Docker Hubissa on mm. tällaiset valmiit imaget:
https://hub.docker.com/r/kartoza/postgis/
https://hub.docker.com/r/kartoza/geoserver/

Kattava yleisohje Dockerin käyttöön Ubuntussa: https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-and-use-docker-on-ubuntu-18-04
« Viimeksi muokattu: 10.10.19 - klo:12.25 kirjoittanut nm »

New_user

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1161
  • Profiili
Vs: Postgres - postgis palvelin pystyyn?
« Vastaus #2 : 10.10.19 - klo:16.05 »
Itse ajaisin Dockerilla, niin on helppo kokeilla asioita sotkematta isäntäjärjestelmää.

Kiitos neuvosta. Päätin kuitenkin olla rohkea, kun löysin aika hyvän ohjeen 16.04:lle

Koodia: [Valitse]
https://www.gis-blog.com/how-to-install-postgis-2-3-on-ubuntu-16-04-lts/
Homma hoitui kuin hoituikin heittämällä, ja kun vielä asensi pari osaa:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install postgis-gui
sudo apt install pgadmin3

Kaikki palaset ovat kasassa, tietokanta toiminnassa, ja postgis-laajennukset (extensions) käytössä kun käynnisti koneen uudestaan.

Pgadmin löytää kannan, ja kun antaa päätteessä komennon

Koodia: [Valitse]
shp2pgsql-gui
aukeaa ohjelma, jolla saa viedyksi kantaan  Esri shapefile -muotoista dataa ohjatusti! Tuo komento tulee postgis-gui paketin mukana.

Homma tarvitsee enää tarvittavat storet Geoserverin puolella, jotta homma on hanskassa kokonaisuudessaan. Ihmeen hyvin meni, ja samalla muistui mieleen asioita menneisyydestä paikkatietopalvelimen virittämisestä. Bueno!