Joo, no ei MAC-osoitteen väärentäminen ole mikään rikos, kuten esimerkiksi rahan väärentäminen. Ehkä tuo "väärentäminen" voi olla vähän harhaanjohtava suomennos, jos joku sellainen esimerkiksi tulkiitsee asiaa, ketä ei tiedä, mistä on kyse.
Yleensä verkko-operaattorit identifioi MAC-osoitteella käyttäjät, koska koneen fyysinen osoite on aina sama, kun taas IP-osoite välttämättä aina ei ole sama. MAC-osoite jää reititystauluihin, yms. ja käyttäjän pystyy jäljittämään sen avulla fyysisesti. Reaalimaailman vertaus voisi olla, että yleensä luonnollisella henkilöllä on jokin postiosoite, johon hän voi vastaanottaa esimerkiksi postipaketin (IP-osoite), joka voi vaihtua, mutta ihmisen voi identifioida henkilöturvatunnuksella, joka pysyy aina samana (MAC-osoite).
MAC-Spoofering-ohjelmistot tavallisesti muuttaa kyseisen osoitteen satunnaiseksi, joka takaa sen, että käyttäjää ei voi sen perusteella jäljittää ainakaan kovin helposti. Ihan oman turvallisuuden kannalta se voi olla järkevää. Kyllä se melkein aina kannattaa tehdä, ja en tiedä, onko olemassa ohjelmistoja, jotka tekee sen automaattisesti, kun kone käynnistetään (ts. kone kytketään verkkoon.) Varmaan sellainenkin löytyy. Sellainen ainakin se mielestäni pitäisi olla.
Itsellänikin kokemusta HOASin opiskelijasolusta, jossa oli vuonna 2006 Soneran kiinteä liittymä, ja IP-osoitteet meni järjestyksessä, eli solunaapureista oli vaikeaa löytää hyviä kavereita, tai tutustua oikeassa maailmassa mitenkään syvällisesti, kun kaikki tietojenkäsittely-opiskelijat analysoi naapureiden verkkoliikennettä. Prime-time sen osalta oli perjantai-illat, kun naapuri oli ottanut vähän konjamiinia.
Tietysti, jos tuohon graduaiheeseen ymppää turvallisuusnäkökulman, niin jokin poulustusmekanismi jotain Midde-Man -hyökkäystä vastaan tai mitä niitä muita nyt onkaan, niin sen kautta lähestyisi aihetta, mutta kuitenkin: Kyllä taidan nyt alkaa perehtyä tähän aiheeseen.