Ubuntu on Linux. Siinä kaikki mitä tiedän Ubuntusta.
Ubuntusta luin ekan kerran Hesarista.
Kuinka joku oli sitä koittanut asentaa jnpp..
Nyt itselläni on alkanut kone tökkiä ja harkitsen vakavasti Ubuntun ottamista.
Aivan ensiksi kannattaa tutustua
Ubuntu tutuksi -wikikirjaan. Kyseinen opus on syytä pitää mielessä myös asennuksen jälkeen, jos jotain ongelmia ilmenee. Jos englanti sujuu, niin tutustumisen arvoinen on ehdottomasti (virallinen?)
Ubuntun dokumentaatio. Moniin kysymyksiin löytyy myös vastaus tämän foorumin haku-toiminnolla.
1. Onko Ubuntuun saatavana iTunes/vastaava? Osaako se musasofta poimia piisit ulkoiselta kovolta? Osaako päivittää iPodin ja hakea Podcasteja?
Ubuntun oletussoitin Rhythmbox ilmeisesti hanskaa jotenkin tuon iPodin kanssa pelaamisen. Siihen on olemassa toki myös erikoistuneempi ohjelma: gtkpod. Minulla ei asiasta kuitenkaa ole kokemusta. Aiheesta löytyy varmasti vanhoja ketjuja hakemalla.
2. Kuinka raskas? Pyöriikö Applen Powerbook G4 (800MHz) läppärissä nopeasti?
Niin raskas kuin haluat sen olevan!
Perusasennukset Ubuntu ja Kubuntu vaativat kyllä jonkun tuon tasoisen koneen ja muistia olisi syytä olla vähintään 256 Mt, mielummin 512. Jos GNOME (Ubuntun oletustyöpöytä) tai KDE (Kubuntun vastaava) tuntuvat liian raskailta voi vapaasti käyttää jotain kevyempää ikkonointijärjestelmää kuten XFCE (Xubuntu) tai Openbox.
3. Selaimia Firefoxin lisäksi?
On. Esimerkkinä vaikkapa Epiphany GNOME:lle ja Konqueror KDE:lle (voihan noita käyttää toki ristiinkin). IE:nkin saa toimimaan jos haluaa. Myös tekstipohjaisia, kuten vaikkapa elinks, löytyy.
5. Täytyykö ulkoinen kovo alustaa johonkin Linux-muotoon?
Riippuu missä muodossa se on ja miten sitä haluaa käyttää. NTFS-formaatille ei valitettavasti ole vielä linuxille vakaata kirjoitustukea - levyn lukeminen kyllä onnistuu. Lähes kaikille muille levyille (esim. FAT32) voi sitten kirjoittaakin. Luulisin myös, että noi maccimuodot on tuettuja.
7. Viruksia? Kuinka hyvä tietoturva?
Ei ilmeisesti ainuttakaan (ainakaan toimivaa). Tietoturvahan (ja virusten puute) on usein yksi tärkeimpiä syitä linuxiin siirtymiseen.
8. Siirtyminen helppoa koko ikänsä mäkkiä käyttäneelle?
Jos on valmis opettelemaan vähän uusia toimintatapoja. Toisaalta onhan se OSX:kin nykyään unix-pohjainen.
11. Jos joku ohjelma on Linux-yhteensopiva, niin pyöriikö se siis myös Ubuntulla?
Kyllä. Ja käytännössä lähes kaikki tarpeelliset ohjelmat löytyvät Ubuntun ohjelmavarastoista, joten manuaalisesti täytyy harvoin mitään asentaa.