Kirjoittaja Aihe: Musta ruutu käynnistyksen jälkeen. (Ratkaistu)  (Luettu 786 kertaa)

rale

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 289
    • Profiili
Olisikohan päivitys sotkenut jotakin? Tulee vaan musta ruutu käynnistyksessä.  Ei mene kirjautumiseen asti. Ei siis yhtään mitään.
Biosiin pääsee ja livetikulla toimii.
Versio 16.04.
« Viimeksi muokattu: 27.01.19 - klo:12.33 kirjoittanut rale »

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 12946
    • Profiili
Vs: Musta ruutu käynnistyksen jälkeen.
« Vastaus #1 : 24.01.19 - klo:13.35 »
Pystytkö vaihtamaan tekstikonsoliin Ctrl+Alt+F2:lla ja kirjautumaan siellä sisään?

Tai toimiiko palautustilassa? Eli avaat GRUB-valikon painamalla juuri ennen Ubuntun käynnistymistä shift-näppäintä (tai joissain koneissa esciä). Valikosta Ubuntu - lisävalinnat -> palautustila.

rale

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 289
    • Profiili
Vs: Musta ruutu käynnistyksen jälkeen.
« Vastaus #2 : 24.01.19 - klo:19.14 »
Ei tuottanut tulosta nuo ohjeet mutta capslock ja numlock olivat vilkkuneet tuon pimeän ruudun aikana ainakin yhden käynnistysyrityksen yhteydessä.
Kone ei ole oma joten tämä on vähän toisen puolesta.
Olisikohan grub hukassa?
« Viimeksi muokattu: 24.01.19 - klo:19.24 kirjoittanut rale »

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 12946
    • Profiili
Vs: Musta ruutu käynnistyksen jälkeen.
« Vastaus #3 : 24.01.19 - klo:21.54 »
Olisikohan grub hukassa?

Siitä tulisi virheilmoitus.

Grub-valikkoon pitäisi kyllä päästä, kunhan sitä shiftiä tai esciä painaa oikeaan aikaan. Vian etsiminen korjaaminen voi kyllä mennä niin hankalaksi, että on helpompaa asentaa järjestelmä uudelleen. (Ellei kyseessä ole Nvidian suljettuun ajuriin liittyvä ongelma?)

Säilytettävä data pitää kopioida ulkoiselle levylle live-cd:n avulla ennen uudelleenasennusta.

AimoE

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1531
    • Profiili
Vs: Musta ruutu käynnistyksen jälkeen.
« Vastaus #4 : 25.01.19 - klo:06.59 »
Grub-valikkoon pitäisi kyllä päästä, kunhan sitä shiftiä tai esciä painaa oikeaan aikaan.

Pitäisi joo, mutta kun ei pääse, ellei ole muokannut grub-asetuksia. Vika on korjattu Bionicissa, mutta Xenialissa se on edelleen mukana, Trustystä asti.
« Viimeksi muokattu: 25.01.19 - klo:14.09 kirjoittanut AimoE »

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 12946
    • Profiili
Vs: Musta ruutu käynnistyksen jälkeen.
« Vastaus #5 : 25.01.19 - klo:13.48 »
Grub-valikkoon pitäisi kyllä päästä, kunhan sitä shiftiä tai esciä painaa oikeaan aikaan.

Pitäisi joo, mutta kun ei pääse, ellei ole muokannut grub-asetuksia. Vika on korjattu Bionicissa, mutta Xenialissa se on edelleen mukana, Trustystä asti.

Linkki uupuu. Eipä ole itselleni tullut vastaan 14.04:ssä ja 16.04:ssä.

AimoE

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1531
    • Profiili
Vs: Musta ruutu käynnistyksen jälkeen.
« Vastaus #6 : 25.01.19 - klo:14.11 »
Linkki uupuu. Eipä ole itselleni tullut vastaan 14.04:ssä ja 16.04:ssä.

Sori, korjasin linkin. Eikä ole eka kerta kun olen sen tänne postannut, on siitä keskusteltu täällä ennenkin. Vika ilmenee vain silloin kun koneelle ei ole tehty rinnakkaisasennuksia, kun Ubuntu on koneella yksinään. Jos on rinnakkaisasennuksia, valikko tulee aina näkyviin.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 12946
    • Profiili
Vs: Musta ruutu käynnistyksen jälkeen.
« Vastaus #7 : 25.01.19 - klo:17.04 »
Pitäisi joo, mutta kun ei pääse, ellei ole muokannut grub-asetuksia. Vika on korjattu Bionicissa, mutta Xenialissa se on edelleen mukana, Trustystä asti.

Viittaamasi bugi koskee /etc/default/grub -tiedoston vanhentuneita asetuksia, jotka eivät kuitenkaan sinänsä aiheuta menun avautumisongelmaa ainakaan omissa järjestelmissäni. Shift-näppäimen toimimattomuus liittynee UEFI:in tai johonkin konekohtaiseen bugiin, joita toki voi kiertää muuttamalla valikon asetuksia. Kuten sanottu, joissain koneissa on käytettävä Esc-näppäintä Shiftin sijaan.

Tämä lienee paremmin varsinaista ongelmaa kuvaava bugiraportti: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/grub2/+bug/425979
« Viimeksi muokattu: 25.01.19 - klo:17.10 kirjoittanut nm »

AimoE

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1531
    • Profiili
Vs: Musta ruutu käynnistyksen jälkeen.
« Vastaus #8 : 25.01.19 - klo:17.32 »
Ei sillä UEFIn kanssa ole mitään tekemistä. Minulla ongelma esiintyy koneella joka on kaukana UEFI-valmiudesta, ja ongelma korjaantuu kun korjaan grub-asetukset.

rale

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 289
    • Profiili
Vs: Musta ruutu käynnistyksen jälkeen.
« Vastaus #9 : 27.01.19 - klo:12.31 »
Viestiketjun alkuperäinen ongelma on ratkennut UEFIN kautta.

Tätä ennen oli kokeiltu monenmoista lähinnä grubiin liittyen, mutta lopulta päädyttiin selailemaan UEFI:n boottivalikkoa ja kohtaa Boot Device Control. Tässähän vaihtoehtoina olivat ainakin tässä tapauksessa "Auto", "Enabled" ja "Disabled". Tämän jälkeen vaihdettiin asennossa "Enabled" olleen asetuksen tilalle asetus "Auto" sillä ajatuksella, että jokin bootattava systeemi löytyisi. Ei uskottu tämänkään auttavan, niin monenlaista oli jo kokeiltu, mutta tämän jälkeen lähti toimimaan normaalisti.
« Viimeksi muokattu: 27.01.19 - klo:12.37 kirjoittanut rale »