Tämä on tasapainoilua eri tarpeiden välillä.
Valitsin Calcin koska siinä kaikki laskukaavat ovat näkösällä. Saatan ehkä jossain vaiheessa lukita osan kentistä, mutta en halua tehdä sitä niin että kaavat piilotetaan. Tämä paradigma on minulle tärkein.
Se on kyllä totta että jos teen vuosikohtaisen kopion vain kerran vuodessa, niin eihän vakioiden päivitys uuteen kopioon silloin ole iso juttu. Ongelma on kehittelyvaiheessa, jolloin minulla on tarve testata vuosikohtaisia kopioita moneen kertaan uudestaan -- ja siinä, että kehittelytarve voi herätä joka vuosi milloin mistäkin syystä.
No, täytyy nyt sitten yrittää testata vain yhden vuoden laskentaa kerrallaan ja pyrkiä minimoimaan vuosikopioiden tekemistä.
Joo, tää on vaikea ymmrätää jos en kerro mitä olen tekemässä, joten paljastetaan sekin: teen sellaista työkalua, jolla voin pitkin vuotta tarkistaa onko verokortti kohdallaan ja milloin kannattaa tilata muutosverokortti.
Asiakirjassa on muutama eri malli ennakonpidätystiedoille, jotka syötän kuukausikohtaisesti. Malleista tehdään maksajakohtaisia kopioita, joihin tiedot oikeasti syötetään. Syötän näille lomakkeille ensin arvion loppuvuoden tuloista ja sitten pikkuhiljaa päivitän todelliset luvut arvioiden tilalle (käytännössä varmaan harvemmin kuin kerran kuussa). Yhdellä lomakkeella kokoan maksajakohtaisista lomakkeista tiedot yhteen, edelleen kuukausikohtaisesti. Mukana on myös syöttökentät sellaisille tuloille joille ei kannata tehdä maksajakohtaista lomaketta mutta joita haluan seurata kuukausittain.
Tällä lomakkeella näkyy vertailua varten myös lopullisen verotuksen lopputulos, jonka avulla voin arvioida kuinka paljon arvioitu ennakonpidätys eroaa arvioidusta lopputuloksesta.
Näiden ennakonpidätystä seuraavien lomakkeiden jälkeen on veroilmoituslomake, johon haen ennakonpidätystiedot edelliseltä lomakkeelta, ja lisäksi syötän kuluja joita ei kannata seurata kuukausittain (työmatkakulut, yms) Tämä on hyvin suppea, tiivistetty esitys; oikeassa veroilmoituksessa tiedot eritellään paljon tarkemmin.
Tärkein lomake on se, jossa lopullinen vero lasketaan. Tällä lomakkeella ei ole syöttökenttiä, siinä on vain laskukaavoja. Se hakee laskennan lähtötiedot tiedot veroilmoitus-lomakkeelta sekä verovakiot-lomakkeelta, jolla on vuosikohtaiset verojen ja vähennysten prosentit, tulo- tai kulurajat, jne.
Kun teen asiakirjasta kaikkine lomakkeineen vuosikohtaisen kopion, joudun päivittämään verovakioiden lisäksi ne kaavat, joihin lakimuutokset vaikuttavat. Vuosien 2017-2019 aikana lakimuutokset vaikuttavat vain Yle-veron laskentaan (muuttui 2017-2018 välillä) ja ennakonpidätykseen (vuonna 2019 verokorttimalleja on vähemmän ja ne ovat yksinkertaisempia). Tai voihan olla että muutoksia olisi enemmänkin, mutta ei sellaisia jotka vaikuttavat juuri omien verojeni laskentaan. Joka tapauksessa kaavojen päivitys näiden vuosien välillä on vakioiden syöttöön verrattuna helppo homma.
Varsinainen ongelma nyt kehittelyvaiheessa on se, että voin testata verotuslaskennan varmoja oikeita tietoja vasten vain vuoden 2017 tai sitä aiemmilla tiedoilla (mutta vuotta 2017 vanhempien vuosien laskusääntöjä en edes yritä kaivaa esiin). Vuoden 2018 verotus valmistuu vasta 2019 kesällä. Tähtäimeni on vuoden 2019 verokortin tarkistuksessa, mutta homman testaamiseen tarvitsen siis vuoden 2017 tiedot, enkä aio vuotta 2018 myöskään hypätä yli.
Kuulostaa isolta hommalta, mutta ei se kovin iso ole, koska otan laskentaan mukaan vain sen osan joka koskee minua ja jonka siksi voin tarkistaa omista papereistani, mikä on hyvin pieni osa koko verotuslaskennan kokonaisuudesta.
Lisään tähän liitteeksi hyvin lyhykäisen koosteen siitä mitä kaikkia eroja eri tulolajien verotuksessa pitäisi ottaa huomioon jos haluaisi palvella kaikkia mahdollisia tarpeita; kooste rajoittuu vain niihin tuloihin, joita ennakonpidätys koskee.