Kirjoittaja Aihe: Gimpin työtilaprofiili ei muutu  (Luettu 3820 kertaa)

New_user

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1221
  • Profiili
Gimpin työtilaprofiili ei muutu
« : 29.12.18 - klo:16.24 »
Hmm, tuossa juuri huomasin, kun laitoin värinhallinta-asetuksia mieleisiksini, että vaikka värinhallinan asetuksista on laitettu RGB-profiili ProPhoto-profiiliksi, Gimp itsepintaisesti ehdottaa kuvan tuonnissa kääntöä built in srgb:ksi! Testattu usealla kuvalla, Gimp välillä sulkien. Värinhallinta on siis otettu käyttöön. Ongelman toki pystyy kiertämään valitsemalla kuvan tuonnissa alkuperäisprofiilin säilytyksen (keep) ja kääntämällä sitten tarvittaessa ProPhoto-profiiliin. Kierrättämällä srgb:n kautta kuva menettäisi osan väreistään, joten kyllä oletustyötila pitää pystyä muuttamaan halutuksi! Tämä on selkeä virhe.

Synaptic

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 49
  • Profiili
Vs: Gimpin työtilaprofiili ei muutu
« Vastaus #1 : 04.04.19 - klo:14.27 »
Tässä on nyt hyvä kuitenkin tietää, että gimp voi olla vaikeuksissa muiden kuin sRGB:n kanssa. En osaa yhtään sanoa mitä se tarkoittaa käytännössä ja mistä työkaluista on kyse.

https://docs.gimp.org/2.10/en/gimp-imaging-color-management.html

"When opening an image with an embedded color profile, GIMP offers to convert the file to the RGB working color space. This is sRGB by default and it is recommended that all work is done in that color space. Should you however decide to keep the embedded color profile, the image will however still be displayed correctly."

https://ninedegreesbelow.com/photography/patched-gimp-compared-to-default-gimp.html

"When using default GIMP-2.10, because the code uses hard-coded sRGB parameters, you should only edit sRGB images. This is true as of August 2018 and might not be true at any date later than August 2018."

Mä en kirjoituksen perusteella ihan hahmota sun työnkulkua värien suhteen. Mitä kuvia syötät gimpiin ja mikä profiili niihin on liitetty? Entä ulostulo, mitä otat sieltä ulos ja millä profiililla?

Kyselyikkunasta pääsee eroon asetuksilla, kuten liitekuvasta näkyy.

New_user

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1221
  • Profiili
Vs: Gimpin työtilaprofiili ei muutu
« Vastaus #2 : 07.04.19 - klo:20.35 »
Hah, tyhmästä päästä saa kärsiä koko kuvankäsittely :D En ollut tuon asetuksen valintoja varmaan katsonut ollenkaan. No, nyt ei Gimp kyseli profiilin muunnoksesta. Mekanismi on kuitenkin ihan eri kuin Photoshopissa, jossa EI ole kovakoodattua olelusprofiilia, vaan työtilaprofiili asetetaan käyttäjän toimesta. Silti kysymykseksi voidaan asetuksissa laittaa "Kysy mitä tehdään", kun tuodaan työtilaprofiilista poikkeava kuva ohjelmaan. Itse käytän mieluusti Kodakin ProPhoto profiilia kuvissa (tiff, xcf). SRGB on gamutiltaan aika rajoittunut profiili.