Kirjoittaja Aihe: Elektroniikkalehti: Nyt se alkoi: Linux tulee Chromebookeihin  (Luettu 5754 kertaa)

Jaer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 528
    • Profiili
Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmään perustuvat läppärit ovat saavuttaneet melkoista suosiota erityisesti USA:n koulumaailmassa, mutta voisivatko ne haastaa perinteiset wintel-läppärit? Pian se nähdään, kun Chromebookien houkuttelevuus kasvaa Linux-sovellustuen myötä.

Linux-tuen myötä Chromebookeilla voi kehittää, testata ja ajaa Android- ja webbisovelluksia kännyköihin, tabletteihin ja Chromebook-tietokoneisiin. Lisäksi niihin tulee esimerkiksi GIMP-kuvankäsittelyohjelma, Linuxista tutut audiotyökalut ja Libre Officen toimistotyökalut.

Tähän asti on kuitenkin ollut epäselvää, kuinka nopeasti eri valmistajien Chromebookit saavat Linux-tuen. Googlen omat Pixelbook-koneiden tiedettiin olevan listan kärjessä, mutta nyt näyttää siltä, että muidenkaan valmistajien laitteet eivät joudu odottamaan tukea kovin kauaa.

Reddit-keskustelupalstalla on kerrottu, miten Samsungin Chromebook Plus -koneeseen voi asentaa Linux-sovelluksia. Se edellyttää kehittäjäasetusten ottamista käyttöön, mutta sen jälkeen sovelluksia voi asentaa koneeseen komentotulkin avulla.

Linux-tuki voi aiheuttaa erittäin ison muutoksen koko PC-markkinoilla. Sen myötä pitkään akkuvoimalla jaksaviin koneisiin tulee laaja hyötyohjelmien kirjo, joka Chromebookeista on aiemmin puuttunut, vaikka niissä onkin voinut ajaa Googlen sovelluksia verkon yli.

http://etn.fi/index.php/13-news/8097-nyt-se-alkoi-linux-tulee-chromebookeihin
Rauta seiska: Intel Core i7 @ 920 & Nvidia
Ubuntu, Mint, Debian, Ultimate Edition
Androidina HTC Desire HD

HifiTollo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 116
    • Profiili
Johan tässä olen vuosikausia ajanut Linux-pohjaista GalliumOS:ää dual-boottina Toshiba Chromebookissa.


Ja pikku Acer-Chromebookissa Crosh Shellin avulla Ubuntu 16.04:a xfce-käyttöliittymällä.

Mutta kivahan se olisi jos kaikkiin Chromebookeihin saataisiin natiivimpi Linux-käyttömahdollisuus.

HifiTollo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 116
    • Profiili
Googlella on ikävä "pakotetun eläköitymisen" käytäntö Chromebookeille. Joillekin sangen yleisillekin Chromebook-laitteille on viiden vuoden kuluttua mallin ilmestymisestä markkinoille asetettu EOL (End-Of-Life), jolloin niile ei tehdä eikä jaeta päivityksiä. Googlen tuki tylysti loppuu.

Pitäisikö 5v ikäinen moitteettomassa kunnossa oleva kone kipata roskikseen ja ostaa uusi? Ei todellakaan, minun mielestäni sellainen olisi haaskausta: koko laajahko konekantani on yli 5v ikäistä. Sen sijaan tuollaisesta koneesta voi kipata koko Googlen ja ChromeOS:n roskikseen ja asentaa Linuxin.

Ostin kesällä yhden rikkinäisen vanhan Acer C7 -Chromebookin ilmas systeemilevyä. Asensin siihen SSD:n HD-paikkan ja tekemälläni Recovery USB:llä asensin koneeseen ChromeOS:n - ja törmäsin tuohon tylyyn ilmoitukseen, että päivityksiä ei tule.

Tongin hieman nettiä, ja löysin ohjeita, kuinka koneesta voi flash:äämallä uuden firmwaren&SEABIOS:in heittää kaiken googlen roskan ulos, niin ettei bootissakaan näkyisi ChromeOS vaihtoehtoa, ja asentaa haluamansa käyttis. Piti vain avata kone taas ja asentaa foliolla oikosulku firmiksen Write-protect piikkien väliin, ja sitten ladata John Lewis:n tekemä täysfirmis.

Olin valinnut koneeseen Xubuntu-pohjaisen GalliumOS:n (xfce-käyttöliittymä) ja ladannut sen ISO-filen ja tehnyt boottaavan asennustikun ohjelmalla Etcher.

Kun Linux-asennustikun laittoin koneen kylkeen ja tämän uudella firmiksellä ladatun ent.Chromebookin käynnisti, Bios huomasi heti tikun, ja kun sen valitsi boottilaitteeksi, oli GalliumOS pian koneessa. Ja tuo vanha Intel  SandyBridge-prossulla varustettu mopo osoittautui sangen pirteäksi GalliumOS-Linux-koneeksi 120GB SSD:llä ja 4GB RAM:lla. Saatanpa vielä vaihtaa koneeseen 2x8GB RAM:in, vaikka se Chromebookina kuulemma tuki vain max 4GB RAM:ia.

Joten vanhasta Chromebookista kannattaa heittää pois Google, ei konetta.

Jtkone

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 895
    • Profiili
@Hifitollo
Ehkäpä vastasit kysymykseen miksi  Linux ja Chromebook eivät ole olleet ainakaan suuren yleisön ykkösvalinta ;)

HifiTollo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 116
    • Profiili
No, enpä tiedä, kyse on lähinnä tarvittavasta valistuksesta ja liki monopoliasemaan ängenneen Windowsin massiivisesta mainonnasta. Suuret massat ei tiedä, että on vapaitakin vaihtoehtoja.

Jos tällainen toistaitoinen huru-ukko kömpelöine sormineenkin tuohon Chromebookista Linux-koneeseen muutokseen pystyy, niin mikä ettei valtaväestö. Vähän vain täytyy selata nettiä ja kerätä vinkkejä ja ohjeita.


matsukan

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2152
    • Profiili
Ongelma on se että suuri yleisö haluaa marketista-kotiin-ja-käynnistä vaihtoehdon. Osa sitten vielä maksaa 150 vuodessa officesta koska jälkikasvu käy koulua ja halutaan saada niille parempi mahdollisuus. Eikä vaivauduta etsimään sitä toista ilmaista vaihtoehtoa vaikka sitä maksullista officea käytetään auki pari kertaa vuodessa kun pitää saada penskojen synttärikutsut tehtyä.

Elämä on. Syvältä.

Pohjois-pohjanmaa
-- motto:  backupin tarve huomataan aina liian myöhään