Tämän koneen tärkeät tiedot ovat tuolla erillisellä 64 GT mikrokortilla ja sähköpostin ja firefox selaimen profiilikansiot on kopioitu myös. Eli kone valmis operaatioon. Mielenkiintoista, miten siivotaan efi, kun millään valtuuksilla ei pääse katsomaan sitä?
Pääkäyttäjällä (root) on luku- ja kirjoitusoikeus. Pääkäyttäjän oikeuksilla pääsee operoimaan sudo-komennolla (tai polkitin kautta). Tuossa aiemminhan sisältö jo listattiin sudo ls -komennolla. Seuraavaksi voisi siirtää ylimääräiset tiedostot ja hakemistot pois EFI-osiolta.
Tehdään ensin varmuuskopio juuriosiolle:
sudo cp -r /boot/efi /efibackup
Tarkista, että kaikki erityisesti EFI-hakemistossa olevat tiedostot tulivat kopioitua:
ls -l /efibackup/EFI
Voit siis verrata listausta alkuperäiseen sijaintiin:
sudo ls -l /boot/efi/EFI
Sitten poistetaan ylimääräiset tiedostot ja hakemistot:
sudo rm /boot/efi/boot /boot/efi/casper /boot/efi/dists /boot/efi/install /boot/efi/isolinux /boot/efi/pics /boot/efi/pool /boot/efi/preseed /boot/efi/README.diskdefines /boot/efi/ubninit /boot/efi/ubnkern /boot/efi/ubnpathl.txt -rf
Muuten tuo Unetboot taitaa olla varsinainen riesa, jos yrittää tehdä Ubuntun käynnistys muistitikun Ubuntulla eikä Windowsilla. Kaikissa lukemissani eri ohjeissa varoitetaan Unetbootin epävarmasta toiminnasta.
Se toimii ihan samalla tavalla Linuxissa ja Windowsissa. Ongelmia voi tulla vastaan erilaisissa UEFI-koneissa, jotka eivät boottaa legacy-tilassa, tai vanhoissa koneissa, jos tikun tiedostojärjestelmä ei ole yhteensopiva koneen biosin kanssa.
Jossain Mintin oppaassa mainitaan Bootloader ohjelma, mikä tekisi boottaavan tikun? Toimiiko? Kun nyt päivittelen tuota tekemääni Ubuntun ohjevihkosta, lienee paikallaan varoittaa tuosta Unetbootin käytöstä seuraavassa päivityksessä. Menee nyt hiukan sivuun itse asiasta.
Nykyisin Linux-jakeluiden asennuslevykuvat ovat isohybrid-tyyppisiä, eli ne voi kirjoittaa tikulle suoraan raakamuodossa. Miinuksena se, että tikkua ei voi käyttää samaan aikaan muuhun, ja se on osioitava ja alustettava uudelleen, kun tikulle halutaan taas kirjoittaa muuta dataa.
Ubuntu Suomen wikissä on pätevät ohjeet asennuslevykuvien kirjoittamiseen USB-tikulle:
https://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu_USB-tikulle"Siellä oli paljon vanhoja kernelin versioita täyttämässä levyä turhaan. Paljonko tilaa vapautui juuriosiolta (/dev/mmcblk0p2 df -h:n listauksessa)?"
En osaa vastata tuohon tilan vapautumiseen
Vastaus on df -h:n listauksessa, rivillä /dev/mmcblk0p2
df -h
df-komento listaa liitettyjen tiedostojärjestelmien kokonaiskoot ja käytetyn ja vapaan tilan määrän. Kannattaa muuten hieman miettiä mitä täällä esitettyjen komentojen on tarkoitus tehdä, ja kysyä tarvittaessa lisätietoja, niin voi itsekin oppia komentorivin käyttöä.
mutta vaikka paljon kone puuhasteli, lienee tekstimuotoisen infon poistaminen kuitenkin aika vähän tilaa lisäävä, oletan.
Aina ennen ihmettelin jonkun päivityksen yhteydessä, kun seurasin päivitystä, niin se surras noita tekstirivejä, joissa oli juokseva numero, valtavan määrän.
Rullaavat rivit eivät vie tilaa, mutta ne kertovat, että järjestelmässä oli asennettuna kymmenittäin vanhoja kerneleitä, jotka vievät tilaa yli 200 Mt / kappale.
Mielenkiintoista nähdä seuraavassa päivityksessä, pääseekö kone helpommalla. Ja vielä ihmettelen (itsekseni), eikö päivitysohjelmat osaa siivota noita tarpeettomia vanhoja kernelin versioita pois.
Puute on korjattu Ubuntu 18.04:ssä ja saattaa tulla backportattuna myös 16.04:ään (lähde:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/unattended-upgrades/+bug/1357093). Automaattinen poistomekanismi ei kai ollut riittävän luotettava aiemmin, ja tästä nousi keskustelua netissä, kun Canonical kysyi Ubuntun käyttäjiltä toiveita seuraavaan LTS:ään.
Vanhojen kernelien kertyminen järjestelmään on ollut pitkään yksi harmillisimmista Ubuntun (ja Debianin) ongelmista, joten hyvä että asiat ovat vihdoin edistyneet.