Kirjoittaja Aihe: Firefoxin hitaus [Selvisi]  (Luettu 4374 kertaa)

HannuK

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 226
  • Profiili
Vs: Firefoxin hitaus
« Vastaus #20 : 30.03.18 - klo:22.48 »
Sen verran korkeatasoista keskustelua, että menee yli hilseen, mutta alkuperäinen kysymys ja vastaus on meikäläisellä, että en ole huomannut Firefoxissa mitään hidastumista. ( Elisa )
Jos hidastuva kone on läppäri, niin kannattanee kokasta verkkoonmenoa esim. puhelimen netinjako-ominaisuudella, se kun tulee eri reittiä kuin talokaista. Ja onko taloon tullut joku rohmu, mikä ryöstää koko kapasiteetin ( louhii esim. bitcoineja tms ;-)
2 kpl HP Stream 14" 2 Gt/32 Gt, 1 kpl HP 250-G5 15" 8 Gt/120 Gt, kaikissa Ubuntu 16.04 LTS ( satunnaiskäyttö 18.04 ja 20.04 ), ei Windowsia.  Acer 17" Ubuntu Mate+Win XP

AimoE

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1783
  • Profiili
Vs: Firefoxin hitaus
« Vastaus #21 : 31.03.18 - klo:08.38 »
Kyllä se oli nimenomaan Firefox joka hidastui, ja hidastuminen liittyi sivujen lataamiseen verkosta, mutta ei sivujen kokoon vaan siihen kuinka paljon erilaisia kättelyitä eri servereiden kanssa sivun lataaminen vaatii. En vieläkään tiedä, mikä nimenomainen kättely siinä kanitti, DNS vai TLS vai mikä. J akun en tiedä, pelkään että sama tilanne voi taas uusiutua.

Pelkkä "Virkistä Firefox" (Refresh Firefox) -toiminto ei riittänyt, vaan jouduin luiomaan kokonaan uuden profiilin, että päääsin hitaudesta eroon, ja sitten siinä tuli uusi ongelma jonka kanssa tappelin aikani. Lopulta sain uuden profiilin kirjanmerkkipalkin näkyviin silllä tavalla että latasin Firefox-paketin Mozilla sivulta, käynnistin FF:n avatusta paketista suoraan, ilman asennusta, ja muokkasin profiilin mieleiseksi. Kun tilanne on jokseenkin kunnossa tän uuden profiilin kanssa, palasin takaisin Ubuntun tarjoamaan versioon siinä toivossa että sekin saadaan jossain vaiheessa korjatuksi.

AimoE

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1783
  • Profiili
Vs: Firefoxin hitaus
« Vastaus #22 : 31.03.18 - klo:14.01 »
Nyt alkaa selvitä. Yhden virheenjäljityksen takia en hoksannut minkä toisen muutoksen tein silloin kun hitaus alkoi.

Homma alkoi siitä että hain poliisilta uuden henkilökortin, ja samalla kun otin sen käyttöön, päätin kokeilla eestiläistä DigiDoc-salausohjelmaa. Se kun näyttää olevan ainoa ohjelma jolla dokumentteja voi salata henkilökorttia käyttäen (sähköpostien allekirjoitus ja salaus onnistuu ilmankin). Olen tähän asti käyttänyt vanhaa henkilökorttiani OpenSC:n avulla Ubuntu-koneella, mutta nyt asensin pitkästä aikaa VRK:n DigiSign-sovelluksen. Sitten kävi ilmi että DigiDoc:n mukana tuleva OpenSC-versio ei tunnista etä kortti on lukijassa, ja päädyin jopa tekemään siitä vikaraportin Eestiin. Sen jälkeen jätin DigiSign-ohjelman koneelle ja käytin sitä OpenSC:n sijaan.

No tänään sitten muistin, etten ole tähän uusimpaan uuteen profiiliin muistanut vielä lisätä DigiSign-ohjelman mukana tulevaa turvallisuuslaitetta Firefox-asetuksiin. Kun tein sen lisäyksen, Firefox hidastui taas. Poistin asetuksen, ja FF lakkasi hidastamasta. Lisäsin tilalle OpenSC:n turvallisuuslaitteeksi, ja kuinka kävikään: myöskään Ubuntun oma OpenSC-versio ei tunnista että kortti on lukijassa. Kyse ei sitten ollutkaan DigiDoc:n mukana tulevasta versiosta, vaan siitä että uusi henkilökortti on erilainen kuin ennen eikä toimi OpenSC:n kanssa.

Uusi kortti eroaa vanhasta ainakin kahdella tavalla:
1) Uudella kortilla on NFC-siru, mutta sitä en ole päässyt kokeilemaan, koska VRK ei ole vielä julkistanut siihen tarkoitukseen sovellusta, ainakaan kansalaisten käyttöön (Google Play -tietojen mukaan sellainen on lääkäreillä koekäytössä).
2) Vanhassa kortissa oli talletettuna kaksi henkilökohtaista varmennetta; yksi tunnistautumiseen, toinen allekirjoitukseen. Uudessa kortissa on kolme varmennetta: kaksi kuten ennen, ja kolmas vastaa aktivointi- eli PUK-koodia, jota ei nyt enää tarvitse tilata poliisilta. Kun kortti otetaan käyttöön, se pitää ensin aktivoida DigiSign-ohjelmalla (eli asettaa PIN ja PIN2-koodit itse). Tein aktivoinnin Windows-koneella, eikä sitä tarvinnut tehdä uudelleen Ubuntu-koneella.

Veikkan että tuo kolmas varmenne on nyt se joka sotkee niin, ettei kortti toimi enää ollenkaan OpensC:n kanssa yhteen. Mutta siitä seuraa, että nyt pitäisi Ubuntullakin käyttää DigiSign-ohjelmaa, joka hidastaa Firefoxia. Vaikka DigiSign on julkisesti tarjolla, sen tuki on suunnattu vain virkamiehille yms. Kansalaiskäytölle ei ole tukea sen vertaa että siitä voisi tehdä vikailmoituksen. Vai onko joku löytänyt raportointireitin?

Edit: korjattu iso määrä kirjoitusvirheitä.

Edit2: No löytyy sentään https://eevertti.vrk.fi/sulku-ja-neuvontapalvelut - täytyypä ottaa yhteyttä pyhien jälkeen.
« Viimeksi muokattu: 31.03.18 - klo:14.24 kirjoittanut AimoE »