Joo taida taidan itse pysyä xorgissa, ku ainakin käytettävyys paaaaljon mukavampi eikä töki
Toki. Miten se muuten tökkii? Kaikki suorituskykyongelmat ovat periaatteessa bugeja (virheitä). Waylandin suurin etu on se, että ohjelmat eivät repeile. Sivutuotteena sen pitäisi myös hieman suoraviivaistaa kaikenlaisen grafiikan toteutusta, joten suorituskyvyn ei pitäisi tippua, vaikka käytännössä niinkin voi joissain tilanteissa toki käydä. XWaylandin kautta suoritettaville ohjelmille tulee hieman lisää yleisrasitetta.
Yksi käyttäjän kannalta oleellinen kysymys on se muuttuuko asetuksien teko? Mitä uusia jekkuja pitää oppia? Vai tehdäänkö asetukset edelleen tasan samalla syntaksilla tasan samannimisiin tiedostoihin?
X:n asetuksia (/etc/Xorg.conf tai /etc/Xorg.conf.d/*.conf) ei tietenkään enää käytetä. xrandr ei toimi, koska se juttelee X:n kanssa. Työpöydillä on omat sovelluksensa näyttötarkkuuksien yms. säätämiseen. Samoin esimerkiksi tasohiiren asetukset voivat muuttua, koska Waylandin kanssa käytetään(*) libinputia, johon asetukset tehdään eri työkalulla kuin X:n synaptic-ajurilla. Libinputia voi käytää myös X:n kanssa ja osa jakeluista tekeekin nyt niin oletuksena.
(*) kukaan ei sano etteikö voisi tehdä oman toteutuksen, mutta käytännössä on helpompaa käyttää yhteistä toteutusta.
Ilman X:ää tuskin tulee toimeen pitkään aikaan kun siihen liittyvää koodia on kernelissä, ajureissa ja kaikissa X:ää käyttävissä ohjelmissa.
Mitä erityisesti X:ä varten siellä on? Linux ei kyllä millään tavalla riipu X:stä, vaan on ihan mahdollista tehdä
ympäristö pelkällä Waylandillä.
Sitä tarvitaan vielä esim jos haluaa, että kone käynnistyy graafiseen tilaan vaikka näyttö on kiinni.
Vai kuitenkin ilman näytön kytkemistä?
Ja monet tärkeät ohjelmathan toimivat edelleen joka tapauksessa X11-protokollalla (se mitä Xorg käyttää) XWaylandin kautta.
Tällä hetkellä taitaa melkein kaikki Gnomen ohjelmat toimia ilman XWaylandiäkin, mutta muista ohjelmista esimerkiksi Firefox ei tue vielä Waylandiä. Sille on kyllä paikkauksia, joilla sen saa ilman X-tukeakin käyntiin, ja Wayland-tuki
on tarkoitus saada toimivammiksi versioon 59 mennessä, mutta sittenkään se ei ole vielä valmis. Chromium on ilmeisesti vähän pidemmällä Waylandin kanssa. SDL2-kirjastoa käyttävien pelien pitäisi toimia Waylandillä, jos ne eivät itse toteuta jotain riippuvuutta X:stä (käytä suoraan X:n kirjastoja tai GLX:ä).
Ajureiden puolelta Mesa-ajurit toimivat kyllä Waylandin kanssa, mutta Nvidian ajuri ei vielä toimi (tai toimii, kunhan toteutus tukee EGLStreams ja siltikään XWayland ei toimi). Waylandin myötä X-ajurit (DDX, device dependent X) jäävät pois eli kaikki näytönohjainten 2D-ajurit poistuvat ja grafiikka lasketaan joko suorittimella tai käyttäen 3D-ajuria. XWayland-ohjelmien 2D-kiihdytys on toteutettu 3D-ajurilla (**). Libwayland muuten kehitettiin noiden DDX-ajurien puuttumisen vuoksi.
(**) Sitä on mahdollista käyttää normaalissa X-istunnossakin ilman Waylandiä. Se onnistuu ottamalla käyttöön modesetting (kaikki) tai amdgpu (GCN-Radeonit) DDX-ajuri.
Gnomen Wayland-toteutuksessa on vielä jotain pieniä käytettävyysongelmia:
Bug 745032 - Mouse Tracking 'Laggy' on Wayland, and mouse movements cause frame drops in other OpenGL applications Bug 1428504 - Default (wayland) gnome session has erratic keyboard to display response Bug 1367666 - [Wayland] Stability is worse compared to X11 session due to intolerance for display server or gnome-shell crashesKDE:n Plasma-työpöydän rakenne on vähän erilainen, joten nuo eivät sinänsä sitä vaivaa, mutta sen Wayland-toteutus ei ole aivan yhtä valmis eikä sitä suositella käyttäjille (kehittäjät ovat asia erikseen).
Lisäksi KWin ei saa enää ominaisuuksia, jotka toimivat vain X11-protokollalla.