Haluan auttaa sinua ja antaa vinkkejä, ja vastaan nyt tähän.
BIOS on lyhenne sanoista Basic Input Output System, joka on koneen käynnistyksen yhteydessä ajoon lähtevä. BIOS-menuun pääsee tavallisesti painamalla F1-F12 -näppäintä, lukee koneen ruudulla, ja sitten sieltä boottijärjestyksestä valitset tikun ykköseksi.
Itse pidän nykyään uusissa läppäreissäni aina sen käyttöjärjestelmän ainoastaan, joka tulee tehdasasetuksena, ja käytän virtuaalikoneena Winkkarissa Linuxia. Suosittelen lämpimästi tutustumaan Linuxin maailmaan ja harjoittelemaan asennusta virtuaalikoneella ennen kuin tekee mitään peruuttamatonta etenkin jos on vähänkään kokematon käyttäjä, tai ei tiedä, mitä tekee. Oracle tarjoaa VM Virtualbox-ohjelman ilmaisversiona, ja tarvitset vain Ubuntun levykuvan, ja pystyt käyttämään Ubuntua Windows 10-järjestelmässä aivan, kuin se olisi natiivi käyttöjärjestelmä. Toki koneesta täytyy varata muistia, välimuistia ja muita resursseja virtuaalikoneen käyttöön, joten koneessa olisi hyvää olla jonkin verran ainakin välimuistia.
Itselläni on nykyisessä koneessani, joka on sama, joka oli opiskeluaikanani, niin 4 gigan DDR-välimuisti, ja neliydin-AMD-A8-suoritin, ja varattuani puolet välimuistista virtuaalikoneen käyttöön, Ubuntukin toimi ihan ok. 12 vuotta vanhaan kannettavaani vuodelta 2005 lopusta olen nyttemin deletoinut winkkarin, koska tehdasasetuksena siinä oli XP, ja nyt käytän siinä ainoastaan Lubuntua.
Suositukseni siis IT-ammattilaisena, että tavallisesti kannattaa pitää se käyttis koneessa, joka tehtaalta siinä tulee mukana, jos on vähäkään epävarma mitä tekee.