Pääkaupunkiseudulla taitaa kaikki FM asemat olla niin lähellä ja tehokkaita, että radiokelit ei juurikaan vaikuta. Jos ei ole kunnon antennia ja vastaanotin on epäedullisessa paikassa voi normaali lähetyssignaalin häilyminen aiheuttaa kohinaa ja jopa katkomistakin.
Jos radiokeli on vomakkaan inversion tulosta se aiheuttaa superrefraktiota. (Ilman lämpökerrostumat vaihtaneet paikkaa kuten talvisin keskimäärin yhtenä yönä kolmesta; yöinversio, tai pitkäaikaisen korkeapaineen aikana; korkeapaineinversio, jolloin inversio häviää kun alkaa tuulla.) Superrefraktio (kanavoituminen) taas aiheuttaa ylipitkän etäisyyden kuulumista. Radioaallot kulkeutuvat jopa tuhansien kilometrien päästä; taittuvat alaspäin ilmassa yhtäpaljon tai enemmän kuin maan kaarevuus, ja peittävät hyötysignaalin alleen, vaikka siinä hyötysignaalissa ei mitään vikaa olisikaan. Ilmiö kestää useita tunteja tai päiväkausia ja koskee laajan alueen kaikkia vastaanottimia. Muunkinlaisia radiokelejä on, kuten subrefraktio, jolloin radioaseman kuuluvuusalue lyhenee radioaltojen taittuessa ylöspäin. Se kuitenkin vaikttaa vasta jos kuunnellaan useiden kymmenien kilometrien päässä lähetysasemasta ns. lievealueella jo muutenkin.
Kun kuitenkin kävi niin, että kaksi täysin eri alueen taajuutta (radion ja kuulokkeiden) mykistyi samanaikaisesti on vaikea yhdistää asiaa radiokeliin. Ainakaan kuulokkeiden parin metrin etäisyys ei ole radiokelin armoilla lainkaan.
Kun vielä kuulokkeiden riisuminen päästä/korvilta pois sai kuuluvuuden muuttumaan, se viittaa siihen, että ihmisvartalon vaikutus antennisysteemin osana muutti tilannetta kuuluvuusolosuhteissa. Myös kuulokkeiden lähettimen kanavan vaihto paransi tilannetta. Kuulokkeiden lähettimessä voi olla myös automaatti, joka katkaisee RF kantoaallon, jos ei ole audiosignaalia.
Mikä sitten asian aiheutti? Kuulokkeiden aiheuttama häiriö ei ole poissuljettu. Oliko kuunneltava FM ohjelman taajuus sama kuin kuulokkeiden lähettimen taajuuden harmooninen? Mainittujen taajuuksien yhdeksäs harmoninen aliaalto (taajuus jaettuna yhdeksällä) on 95,9- 96,00- 96,06MHz ja voimakkuudeltaan muutama prosentti alkuperäisestä isäntäsignaalistaan, joka lienee n. 1mW luokkaa. Tämä vaan sopisi kuvioon, jonka kerroit.
Huoneiston ulkopuolelta saattoi myös tulla jokin epästandardi lähete, joka sotki nuo kaksi eri laitetta. Kovin harvinainen tilanne, mutta mahdollinen.
Radioasemilla on kyllä toisinaan lyhyitä katkoksia lähetyksissään, nykyisin yhä enemmän, tai siltä tuntuu.
Mitä sitten voi tehdä? Kuulokkeiden taajuualue jo vaihdettiin, se lienee hyvä. Radion voisi myös modifioida ja varustaa keskusantenniliittimellä; aika helppo, mutta uusi radio maksaa vähemmän kun ammattilaisen tekemä modifikaatio. Lienee helposti kokeiltavissa: katkeaako kuulokkeiden RF automaagisesti jos audiosignaali loppuu. Se hälventäisi sitä mystiikkaa.