Eli onko kyseessä .cache/deja-dup -kansioon tallentuvat väliaikaistiedostot? Sille saattaa olla joku gsettings-asetus, tai voit kokeilla tehdä kyseisen hakemiston tilalle symbolisen linkin johonkin toiseen sijaintiin, jossa on riittävästi tallennustilaa.
Aiemmin ohjelma on ilmeisesti käyttänyt /tmp:tä, mutta siellä on usein vielä vähemmän vapaata tilaa. Katso: https://bugs.launchpad.net/deja-dup/+bug/1100092
Suurkiitos vastauksistanne!
Juuri tuosta .cache/deja-dup -kansiosta on kyse. Ja nytpä muuten selvisi sekin, miksi muutamia vuosia sitten varmuuskopiointi ei onnistunut, ja sitten yhtäkkiä jossain vaiheessa alkoi toimia: vissiin oli kyse juuri tuosta /tmp-osion täyttymisestä silloin.
Pakko yhtyä AimoE:n harmitteluihin: näiden helppokäyttöisten Gnome-softien suurin ongelma on nimenomaan dokumentaation puute. Gnomen oma wiki on ihan tosi sekava ja tuntuu, ettei sitä ole kukaan päivittänyt vuosiin... Kai voisi vähän myös syyttää Canonicalia, jonka ohjelma Deja Dup on. Silloin kun se toimii, se on loistava, mutta harmillisen usein ainakin itselläni tulee näitä ongelmia. Onkohan jokin projekti, jonka kautta voisi auttaa paremman dokumentaation kirjoittamisessa? Nyt kun Unity-projekti kirvestettiin, moni asia on luultavasti siirtymässä Ubuntun käyttäjien vastuulle. Koskeekohan se myös käyttöohjeita?
Mutta syyttely sikseen. Kiitos neuvojenne, homma lähti toimimaan! Kerron seuraavaksi, mitä tein. Ehkä jollakulla muullakin on sama ongelma.
Ratkaisin ongelman näin:Ympäristömuuttujat asetetaan Ubuntussa kotikansiossa olevaan piilotiedostoon nimeltä
.profile. Jos esimerkiksi käyttäjätunnus on
heikki ja ulkoisen kovalevyn nimi on
Backup, ja siellä on juuressa kansio nimeltä
tmp, laitetaan .profile-tiedoston loppuun rivit:
#Laitetaan varmuuskopioinnin temp-tiedostot ulkoiselle kovalevylle nimeltä Backup luotuun tmp-kansioon
export DEJA_DUP_TEMPDIR=/media/heikki/Backup/tmp
Jotta Gnome lukee uudet ympäristömuuttujat, pitää kirjautua ulos ja takaisin sisään.
Sitten voi tarkistaa, että ympäristömuuttuja oikeasti on asetettu. Sen voi tehdä avaamalla komentorivin, ja syöttämällä sinne seuraavan komennon:
env | grep DEJA
Komennon pitäisi tulostaa seuraava rivi:
DEJA_DUP_TEMPDIR=/media/heikki/Backup/tmp
Kaiken tämän jälkeen tarvitsee vain kytkeä varmuuskopiolevy kiinni koneeseen. Deja Dup tunnistaa sen automaattisesti ja aloittaa varmuuskopioinnin
Itse avasin vielä varmuuskopiolevyn ja totesin omin silmin, että tmp-kansioon alkaa tavaraa tulla.
Palaan varmaankin huomenissa raportoimaan, onnistuiko kopiointi tällä kertaa. Täyden varmuuskopion ottaminen kestää minulla nykyisin reilusti yli 12 tuntia. Arvelisin, että se kuvastaa ennenkaikkea sitä, miten Deja Dupin taustalla pyörivä duplicity ei ole maailman nopein varmuuskopiosofta.
Näistä Ubuntun omista yhteisöohjeista oli ainakin itselleni hyötyä homman toimimaan saamisessa. Sieltä nimittäin löytyi tieto, minne ympäristömuuttujat pistetään.
https://help.ubuntu.com/community/EnvironmentVariablesEDITVielä rohkenen mielipiteenäni todeta, että voisi olla intuitiivisempaa, jos Deja Dup yrittäisi laittaa /tmp-kansion aina sille kovalevylle, johon varmuuskopioidaan - siis silloin, kun varmuuskopio tehdään ulkoiselle kovalevylle eikä jonnekin muualle, esim verkkolevylle/pilveen. Ainakin itselleni ensimmäinen varmuuskopioinnin epäonnistumisen jälkeen mieleen tullut syy oli se, että varmuuskopiolevy on liian täynnä. Sen ongelman jokainen käyttäjä osaisi ratkaista suhteellisen helposti joko ostamalla isomman levyn tai poistamalla vanhempia varmuuskopioita. Pitäisiköhän jopa laittaa tästä asiasta kehittäjille ehdotus, tai jopa koettaa tehdä tuollainen patch tuohon softaan?