Kirjoittaja Aihe: Dell Latitude E6220 W-7 ja Ubuntu rinnakkainasennus ei onnistu. [RATKAISTU]  (Luettu 3872 kertaa)

Hajakenttä

 • Käyttäjä / moderaattori
 • Viestejä: 1531
  • Profiili
Kun en osaa tuota Windowsia, niin miten sen työkaluilla saa Windowsin ntfs osiota pienennettyä, jotta saan vapaata tilaa Ubuntun asennukselle Windows 7:n rinnalle?

Kone on Dell Latitude E6220, Intel core i3, 4 GB muistia, SSD 128 GB.

Asennusmedia käynnistyy hyvin ulkoiselta USB DVD asemalta, laitteessa ei itsessään ole DVD asemaa kun se on tuollainen minikokoinen. Käynnistäessä kun painaa F2 saa asetukset, jotka voi laittaa UEFI tai Legacy tilaan. Boottijärjestys on helppo muuttaa sieltä, jotta saa bootin ulkoiselta DVD:ltä. Kokeilutilassa toimii hyvin kaikki Ubuntut, joita käsillä on.

Minkään Ubuntun, tai BootRepairDisk:in GPartEd ei suostu muuttamaan 119 GiB ntfs osiota, jolla W-7 on. Asennus ei anna rinnakkain asennus vaihtoehtoakaan. Koko levyn voisi käyttää, mutta haluaisin säästää Windows 7 professionalin. Iso punainen huutomerkki on siinä ntfs osion alussa. Onko se jonkin erikoissuojauksen merkkinä? Olisiko Windowsin omista osion muuttamiskaluista apua?
« Viimeksi muokattu: 26.07.17 - klo:15.08 kirjoittanut Hajakenttä »
DELL Latitude E6220 Xubuntu 20.04, DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

nm

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 15798
  • Profiili
Minkään Ubuntun, tai BootRepairDisk:in GPartEd ei suostu muuttamaan 119 GiB ntfs osiota, jolla W-7 on. Asennus ei anna rinnakkain asennus vaihtoehtoakaan. Koko levyn voisi käyttää, mutta haluaisin säästää Windows 7 professionalin. Iso punainen huutomerkki on siinä ntfs osion alussa. Onko se jonkin erikoissuojauksen merkkinä?

Todennäköisesti tiedostojärjestelmä on vahingoittunut tai Windows on horrostilassa. Tee pakotettu levyn tarkistus Windowsissa: http://neko.kapsi.fi/ohje/levyn_virheenkorjaus.html

Varmista, että suljet Windowsin valinnalla "Käynnistä uudelleen", jolloin se ei mene horrostilaan. Windows 8/10:n tapauksessa tällä vältyttäisiin myös Fast Startupin aiheuttamilta ongelmilta.


Olisiko Windowsin omista osion muuttamiskaluista apua?

Joo, yleensä Windowsin järjestelmäosion pienentämiseen suositellaan Windowsin omaa levynhallintaa. Ohje: http://neko.kapsi.fi/ohje/Windows_7-vinkit/levynhallinta.html

Ennen tuota tosin kannattaisi poistaa pagefile.sys ja hiberfile.sys sekä tehdä levyn eheytys. Muuten levynhallinta ei välttämättä pysty vapauttamaan riittävästi tilaa, vaikka tiedostojärjestelmässä näyttäisi sitä olevan. Jos osio ei näistä toimenpiteistä huolimatta pienene riittävästi, tee operaatio Ubuntun asennusohjelmalla tai GPartedilla.


Varmuuskopioit toki on syytä tehdä ihan aluksi kaikesta levyllä olevasta tärkeästä datasta.

Hajakenttä

 • Käyttäjä / moderaattori
 • Viestejä: 1531
  • Profiili
Kiitos neuvosta.   :)

Operaatio onnistui. Ratkaiseva asia oli Windowsin oma virheenkorjaus.

>Tietokone>levyC:>ominaisuudet>työkalut>tarkista>käynnistä (tarkistus)>ajoita levyn tarkistus> tietokoneen uudelleenkäynnistys, jolloin levyntarkistus tapahtuu ennen käynnistymistä. Kumma kyllä Windows sanoi virheitä olleen 0 kappaletta. Silti GPartED näytti sen huutomerkin poistuneen ja osion koon muuttaminen oli mahdollista. Nyt siellä on riittävä tila molemmille.

Epäonneksi tietokoneen laturi meni rikki juuri tässä kohdassa, joten en saanut kokeiltua Ubuntun asennusta, mutta uskon sen olevan nyt läpihuutojuttu.

Merkitsen tapauksen ratkaistuksi.  :)

DELL Latitude E6220 Xubuntu 20.04, DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

Hajakenttä

 • Käyttäjä / moderaattori
 • Viestejä: 1531
  • Profiili
Nyt on Ubuntun , tai tarkemmin sanoen Xubuntun asennuskin tehty ja hyvin toimii. Myös Windows toimii ja GRUB tuli aivan oikein heti kerralla.  :)

Laitteen kauppias, Taitonetti, toimitti pikavauhtia uuden laturin. Paketissa oli pieni huomenlahjakin. Eräät osaavat hoitaa liikesuhteita. Täällähän ei yleensä mainostamista suvaita, mutta hyvät uutisethan hyväksytään.
DELL Latitude E6220 Xubuntu 20.04, DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo