Tämä juttu että näissä ubuntu linux systeemeissä on muu kuin alkuperäinen ajuri,
taitaa olla syy että ei se ikinä tule olemaan yhtä sulavaa videoiden katseleminen tai ruudun selaaminen
mitä jossain windows10 olisi.
Ajurit ovat kyllä täysin alkuperäiset, vaikka koodipohja on osittain erilainen kuin Windowsissa ja ajureita kehittävät eri tiimit. Sekä Intel että AMD kehittävät avoimia Linux-ajureita ja koko Linuxin grafiikka-alustaa tosissaan, ja suorituskyky on nykyisin varsin hyvä. Peleissä ja muussa OpenGL 3D-grafiikassa päästään vähintään puoleen Windows-ajureiden nopeudesta, tai usein lähes samoihin lukemiin. Nvidia puolestaan kehittää suljettua ajuria, joka on suunnilleen yhtä nopea kuin Windows-ajuri OpenGL- ja Vulkan-rajapinnan kautta.
Vertailuissa on huomioitava, että esim. molemmille alustoille saatavat pelit on käytännössä optimoitu Windowsille, ja Linux-versio on pienillä resursseilla tehty porttaus.
taitaa olla syy että ei se ikinä tule olemaan yhtä sulavaa videoiden katseleminen tai ruudun selaaminen
mitä jossain windows10 olisi.
Videoiden katselu on yhtä sulavaa, kun ajurit toimivat normaalisti. Selainten osalta Flash-videot voivat olla Linuxissa raskaampia, koska Windowsissa Flash osaa käyttää näytönohjaimen kiihdytystä paremmin. HTML5-videot puolestaan toimivat varsin hyvin nykyisissä Firefoxin ja Chromen versioissa. Skrollausta en itse koe erityisen epäsulavaksi, mutta ajuriongelmat poissuljettunakin siinä voi olla toteutuseroja käyttöjärjestelmien välillä.
Aloittajalla oli selvästi ongelmia Intelin tai Nvidian ajurin kanssa. Läppäreiden hybridigrafiikka on Linux-käytössä hankalin mahdollinen alusta, kun mukana on kaksi ajuria yhteensopivuusongelmineen. Juurisyitä on erittäin vaikea löytää, ellei joku muu ole jo ratkaissut täsmälleen samaa ongelmaa.
itse kokeilin varmaan kaiken mahdollisen amd radeon ajurin säätämiseen tearfree koodit ym.
Ei se hävinnyt.
Kyllä repeily on varmasti korjattavissa tuossa Peppermintissäkin radeon-ajurilla. Ongelma oli jossain Xfwm:n asetusten suunnalla, ja tarvittaessa on mahdollista kytkeä kompositointi pois, jolloin se ei häiritse piirtoa.
Yleisesti ottaen peruskäyttäjän on järkevää käyttää sellaista jakelua ja työpöytää, jolla on paljon muita käyttäjiä ja riittävästi kehittäjäresursseja ongelmien ratkomiseen. Ubuntu-pohjaisista jakeluista Ubuntu ja Linux Mint ovat sellaisia. Ubuntu MATE, Kubuntu ja KDE neon ehkä pienellä varauksella. Ubuntu GNOME poistuu kuvioista 17.10/18.04:n myötä, kun Ubuntu vaihtaa Unityn GNOME Shelliin.