Linux maailma tarjoaa uskomattoman suuren määrän hyviä ja mielenkiintoisia työpöytäsovelluksia eli distroja. Suora suomennos olisi tietenkin jakelu. Pelkästään Ubuntu pohjaisia on huomattava määrä enkä minä ole suinkaan kokeillut niitä kaikkia. Olin jo päättänyt keskittyväni Unityyn, kun tuli tieto, että seuraava versio onkin Ubuntu-Gnome eikä Unity. Silloin päätin opetella Gnome pohjaista Ubuntua. Ja se osoittautui monessa suhteessa ihan hyväksi vaihtoehdoksi. Tosin aika pian löysin myös ongelmia sen käytössä, mutta ainakin useimmat johtuivat vain siitä, että en osannut käyttää sitä kunnolla.
Minulta oli monitori levinnyt alakerran pöytäkoneesta pari vuotta sitten ja ostin uuden, aika halvan, vanhaa pöytäkonettani varten, jossa oli Kubuntu 14.04 lts. Ja sehän tuntui pitkästä aikaa tosi mukavalta. Päivitin sitä 16.04 versioon, mutta mokasin ja minun piti tehdä puhdas asennus. Se onnistui, vaikka jouduin tietenkin asentamaan tarvitsemani ohjelmat uudelleen. Ihastuin niin paljon Kubuntuun, että rupesin jo miettimään, pitäisikö se sittenkin asentaa matkaläppäriini, jossa on Ubuntu-Gnome 17.04. Kokeilin Kubuntu 17.04 versiota virtuaalisena ja samoin jälleen kerran Neonia. Virtualboksissa Neon ei oikein toiminut minulla kunnolla ja Kubuntunkin kanssa oli vaikeuksia osittain käyttäjästä, osittain ehkä virtuaalikoneesta johtuen. Mutta pöytäkoneessa Kubuntu toimii mallikkaasti.
Kun luen netistä englanninkielisiä vertailuja eri distroista, huomasin etteivät ne varsinaisesti auta minua päätöksenteossa. Ubuntu Unity 16.04 toimii isossa ja vanhassa Acerin läppärissä erittäin hyvin. En tee myöskään siinä paljon virheitä, koska olen käyttänyt Unitya jo monta vuotta. Kubuntu 16.04 alakerrassa toimii myös hyvin, mutta olen unohtanut jo pikanäppäimet ja montaa asiaa sen käytöstä. Silti olen erittäin ihastunut Kde-työpöytään ja aktiviteetteihin. Tein itselleni kolme aktiviteettiä: toimisto-, kuva- ja video-ohjelmia varten ja jokaiselle erilaisen taustan. Samoin tein niiden työpöydille linkit tarvittaviin ohjelmiin. Tein myös yläpaneelin ja siihen linkit niihin ohjelmiin, joita tarvitaan periaatteessa kaikissa aktiviteeteissa. Tällaiset ominaisuudet painavat minulla eniten Kubuntun suuntaan. Neon saattaisi myöhemmin olla paras ratkaisu, kun opin käyttämään kde:tä paremmin.
Linuxin rikkaus on juuri siinä, että ihminen, jolla ei ole atk-taustaa, voi melko pitkälle muokata itselleen sopivan järjestelmän. Vaihtaminen Kubuntuun kuitenkin pelottaa, koska en esimerkiksi tiedä, kuinka paljon aktiviteetit vaativat muistia. Pöytäkoneessani on 16 gigaa, mutta matkaläppärissäni vain 8. Uskallanko asentaa Kubuntun myös siihen? Kuinka pian opin kunnolla käyttämän kde:tä? Neuvoja joudun varmasti kysymään usein, mutta omiin tarkoituksiini mainitsemani kolme aktiviteettia työpöytineen tekevät minulla Kubuntusta unelmadistron varsinkin, jos onnistun vielä tekemään niille suorat pikanäppäin valinnat kuten näppäin +1 jne.
Tämä taisi tulla väärän otsikon alle ja moderaattori todennäköisesti siirtää tämän yleisen keskustelun palstalle. Olisin itsekin siirtänyt, mutta en osannut. Silti olisi hyvä kuulla muiden mieltymyksistä.