Kirjoittaja Aihe: Pliis auttakaa, Windows ei toimi  (Luettu 8595 kertaa)

sacuzel

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 9
  • Profiili
Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« : 23.03.17 - klo:21.01 »
Moi! Munasin Ubuntun asennuksen. Asensin sen ensin muistitikulle, ja tein siis bootattavan USB tikun. Sitten asensin Ubuntun tietokoneelle. Aluksi ubuntu aukesi ja niin teki Windowsin, mutta sitten ei toiminut Windowsin windows-nappi (eli sammutus). Sammutin tietokoneen napista ja sitten kun käynnistin sen, se ei suostunut avaamaan Windowsia. Alkuvalikossa näkyi ubuntu, valitsin boottattavan windows-aseman, mutta laite päätti diagnosoida tietokoneen ja tuli jokin "Korjataan virheitä, tämä voi kestää yli tunnin" ilmoitus. Nyt kone ei käynnisty Windowsista. Mitä teen?
Ubuntu vaikuttaa edelleen toimivan. Pitääkö sulkea boottaus biosista?

Tietokone on Lenovo ideapad y700. Olen avun tarpeessa :(

kamara

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2902
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #1 : 23.03.17 - klo:21.42 »
No, mutta kun olet Ubuntu-foorumilla, niin onko jokin syy, miksi tarvitset Windowsia ?

Ok, voit  toki asentaa Windowsin uudelleen, mutta sen jälkeen ei toimi Ubuntu, koska Windows-käynnistyslataaja ei laita automaattisesti valikkoon Ubuntua.

Suosittelisin vahvasti siirtymään Linuxin käyttöön, ellei sitten työnantaja tai joku muu 'välttämätön' syy käyttää Windowsia. Dualbootissa kun on sekin huono puoli, että päivitykset joutuu asentamaan sekä Windowsiin että Linuxiin, vaikkakin Linuxin päivityspaketit ovat pienempiä, niin luulisi sen turhauttavan muutaman kuukauden käytön jälkeen.

Lisäksi muutamat Windows-päivitykset sotkee Linuxin käynnistyslataajan, jolloin sen joutuu live-levyn avulla asentamaan uudestaan.

JaniAlander

 • Käyttäjä / moderaattori+
 • Viestejä: 3292
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #2 : 24.03.17 - klo:05.57 »
Siinä koneessa on varmaan joku OEM-Windows 10, ja se meinaa että on myös palautusosio. Sitä en nyt tarkemmin tiedä mitä pitää Lenovon kanssa tehdä, että sen saa palautustilaan käynnistettyä tai tehtyä tehdasasetuksiin palauttamisen, mutta jotain tämäntapaista pitäisi siis tehdä. Eli jos on jokin käsikirja, niin vilkaisee siitä neuvoa, jos käsikirja on onneton läpyskä sisältäen lähinnä mikä kaapeli menee mihinkin, niin no google on ystäväsi.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

oh2ir

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 447
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #3 : 24.03.17 - klo:07.39 »
Tere

Minulla on Lenovo Z51-70, sen mukana tuli Win8, joka sitten päivittyi monen vaiherikkaan tapahtuman jälkeen Win10:ksi.

Koneesta löytyi ensiasennuksessa paljon erilaista softaa Lenovolta, tarpeellistakin. ehkä. Tärkein tietysti käyttäjän käsikirja. Kyllähän Win10 lähti ihan hyvin toimimaan, en valita siitä, mutta ne wintoosan päivitykset sekoittaa kyllä muita asennuksia, esim. Ubuntu.

Nyt olen asentanut samalle kiintolevylle myös Ubuntu 16.10:n joka on lähtenyt toimimaan hyvin, ainoa ongelma on että Bluetooth kuulokkeita en ole saanut toimimaan muuten kuin USB:n kautta, mutta sekin selviää varmaankin jossain vaiheessa.

Ubuntun asentaminen Win10:n rinnalle vaati ainakin minulla sen että BIOS piti säätää niin että mm. UEFI ei ole päällä, samoin secure boot pois päältä ja Ubuntun asennus perusasetuksilla, jolloin se tekee GRUB:in niin että käynnistysvalikkoon tulee ensimmäiseksi Ubuntu, Windows tulee listalle kolmanneksi jolloin käynnistysvaiheessa voi valita kumpaan järjestelmään haluaa koneen käynnistyvän.

Windowsin päivitykset sotkivat GRUB:in joka piti asentaa uudelleen, homma toimi muuten ok mutta Winkun käynnistys meni jotenkin sekaisin enkä ole viitsinyt sitä ruveta korjailemaan siinä uskossa että sen jälkeen saa taas korjailla GRUB:ia, Ubuntu toimii muuten hienosti joten ei ole paljon ollut tarvetta käyttää wintoosaa.

Lenovo on toiminut hyvin ehkä ainoa sellainen asia joka pitää ottaa huomioon on näytönohjain, Z51-70 on varustettu ATI:n näytönohjaimella jota Ubuntu ilmeisesti tukee aika huonosti, en ole sitä tarkemmin tutkinut kun Intelin oma on toiminut ihan hyvin.

Suosittelen kylläkin että ei sitä wintoosaa kannata sieltä koneesta hävittää, pienentää vaan sen tarvitsemat osiot pienemmiksi jotta saa Ubuntulle enemmän tilaa, tässä koneessa on 256GB:n SSD joten siihen pienentämiseen on kyllä tarvetta.

73's de Kari OH2BNE
73's de Kari OH2BNE

sacuzel

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 9
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #4 : 24.03.17 - klo:08.50 »
Moi kaikki! Kiitos avustanne, mutta ei kommenteistanne ollut niin kuin käytännön hyötyä.
Homma alkoi siitä kun halusin tutustua Linuxin käyttöön ja latasin Ubuntun muistitikulle ja tein usb-tikusta bootattavan. Sen jälkeen kävi näin:

Avasin Ubuntun ja se toimi ihan hyvin. Sitten avasin windowsin, ja huomasin että se hidasteli.
Sitten avasin chromen ym. ja hidastelu pahentui, kunnes tuli ilmoitus, jossa Windows kertoi että oli tapahtunut vakava virhe ja jokin ohjelma (en muista mikä) ei toiminut oikein. Päätin sammuttaa koneen, mutta windows-nappi ei auennut. Sitten päätin avata powershellin tehtävienhallinnasta ja tehdä laitteistotestauksen, mutta powershell lakkasi toimimasta. Kun sitten sammutin tietokoneen itse sammutusnapista ja käynnistin sen uudestaan, avautui ubuntun boottausvalikko. Menin ubuntuun ja kaikki vaikutti olevan hyvin. Sitten sammutin laitteen ja käynnistämisn jälkeen menin boottausvalikosta windows boot manageriin mutta windows ei suostunut avautumaan, vaan käynnistyslogon alapuolella oli ilmoitus: "Diagnosoidaan laitetta" ja sitten "Korjataan levyvirhettä, tämä voi kestää yli tunnin". Tosin muutaman minuutin kuluttua kone aukesi virheenkorjausvalikkoon, sillä windows ei auennut. En uskaltanut tehdä mitään, vaan sammutin tietokoneen. Nyt en tiedä, että mitä tekisin? Menetänkö kaikki tietokoneessa olevat tiedostot?

Minulla on siis windows 10, joka tuli valmiiksi tietokoneeseen asennettuna, eli ei mitään oem-versio vaan ihan retrail, ellei minua sitten ole kusetttu.

Vielä kerran sanon, latasin ubuntun puhtaasti kokeilumielessä, olen 17-vuotias lukiolainen ja tarvitsen myös windowsia. Halusin oppia ohjelmoimaan linux-pohjaisella käyttöliittymällä, mutta luulen että olisi pitänyt pelata varman päälle ennen asennusta. Anyways, tehty mikä tehty. Nyt tarvitsen apua, mielellään tarkan ohjeistuksen siihen, että miten saan windowsin takaisin. En ole mikäänn tetotekniikkaguru, enkä tiedä linuxista paljoakaan. Kiitos.

salai

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2126
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #5 : 24.03.17 - klo:09.26 »
Voisin korjata koneesi, jos asut pääkaupunkiseudulla.
Mitä tekisin:
Vaihtaisin koneeseen tyhjän kovalevyn (SSD), asentaisin sille puhtaan MS:n sivulta usb-tikulle ladatun W10 avulla, päivittäisin ja tarkistaisin ajurit.
Jos kaikki toimisi, kopioisin tiedostot sekaisin olevalta levyltä telakan avulla (Linuxilla, W10 on luultavasti read-only tilassa).
Noita sekaisin olevia koneita ei yleensä saa Windowsin omilla konsteilla korjattua, joten puhdas asennus on yleensä aina helpompi ja nopeampi vaihtoehto. Oikea versio (tässä tapauksessa ilmeisesti W10 Home 64-bit) on asentunut ja aktivoitunut kaikkiin korjaamiini koneisiin, jos niissä vain on kerran ollut W10.
Kuka tahansa tietokoneisiin perehtynyt voi tietysti tuon tehdä, puhtaassa asennuksessa ei pitäisi ainakaan olla mitään riskiä.

sacuzel

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 9
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #6 : 24.03.17 - klo:09.53 »
Asun lappeenrannassa, mutta onko juttu pakko tehdä noin monimutkaisesti?

sacuzel

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 9
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #7 : 24.03.17 - klo:09.58 »
Eikö ole siis yhtäkään yksinkertaisempaa tapaa tehdä tuo? Onko kovalevy pakko vaihtaa? Olenko siis menettänyt windowsin kokonaan? Enkö voisi vain tyhjentää koko levyn ja ladata windows uudelleen? haluan saada windowsin uudelleen, ja windowsin uudelleen lataus ei haittaa, en menetä mitään tärkeää, vaikka koko levy latautuisi uuudelleen. Kun latasin ubuntun, valitsin "Lataa windowsin rinnalle". Miksi windows on muka kadonnut?  Onko mahdollista korjata laite helpommin, omatoimisesti? Jos poistan kaiken ja palautan läppärin siihen tilaan mitä se oli ostopäivänä? Olen avun tarpeessa! Kiitos.

Tomin

 • Palvelimen ylläpitäjä
 • Käyttäjä / moderaattori+
 • Viestejä: 11392
  • Profiili
  • Tomin kotisivut
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #8 : 24.03.17 - klo:10.47 »
Eikö ole siis yhtäkään yksinkertaisempaa tapaa tehdä tuo? Onko kovalevy pakko vaihtaa?

Ei ole pakko vaihtaa. Se oli vain neuvo, jottei tarvitse huolehtia tiedostoista. Jos saat Ubuntun käytiin kiintolevyltä tai asennusmedialta (muistitikku tai DVD), niin voit sillä kaivella omat tiedostosi ja kopioida ne ulkoiselle levylle, jos siellä on jotain, mitä pitää saada talteen.

Olenko siis menettänyt windowsin kokonaan? Enkö voisi vain tyhjentää koko levyn ja ladata windows uudelleen? haluan saada windowsin uudelleen, ja windowsin uudelleen lataus ei haittaa, en menetä mitään tärkeää, vaikka koko levy latautuisi uuudelleen. Kun latasin ubuntun, valitsin "Lataa windowsin rinnalle".
Voit kyllä asentaa sen uudestaan.

Miksi windows on muka kadonnut?  Onko mahdollista korjata laite helpommin, omatoimisesti? Jos poistan kaiken ja palautan läppärin siihen tilaan mitä se oli ostopäivänä?
Ei se liene kadonnut mihinkään vaan on edelleen levyllä, mutta ei osaa käynnistyä. Sitä en tiedä miksi se niin teki. Täällä on siitä huono antaa Windows-neuvoja ettei tämä ole Microsoftin tukipalvelu eikä välttämättä löydy tarvittavaa asiantuntemusta. Tietenkin voit palauttaa kannettavan ns. alkutilaan. En kuitenkaan osaa mennä sanomaan miten se tehdään. Luultavasti joko käynnistämällä palautusosiolta tai sitten palautusmedian avulla, mutta sellaisia harvemmin enää laitetaan tietokoneiden mukaan.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

sacuzel

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 9
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #9 : 24.03.17 - klo:11.12 »
Voit kyllä asentaa sen uudestaan.

Voisitko valaista asiaa hieman selvemmin? Miten se asennus näin käytännössä tapahtuu? Ja mielellään step-by-step, kiitos.

Kommenttisi sai levottomuuteni laskemaan, mutta en vieläkään tiedä, että miten saan Windowsin takaisin. Pelottaa että jos poistanut Ubuntun ja windowskaan ei toimi, läppärini ei avaudu ollenkaan. Olin siis asentanut Ubuntun Windowsin rinnalle, ns. halusin tehdä dual-bootin, muttei onnistu. Viimeisenä oljenkortena voisi varmaan tyhjentää kovalevyn (SSD) kaikesta ja ladata Windows usb-tikulta? Vai onko helpompia keinoja? Kiitos vielä kerran kaikille.

Tomin

 • Palvelimen ylläpitäjä
 • Käyttäjä / moderaattori+
 • Viestejä: 11392
  • Profiili
  • Tomin kotisivut
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #10 : 24.03.17 - klo:11.27 »
Voit kyllä asentaa sen uudestaan.

Voisitko valaista asiaa hieman selvemmin? Miten se asennus näin käytännössä tapahtuu? Ja mielellään step-by-step, kiitos.

En ole asentanut Windowsia sitten Vista-aikojen ja silloinkin käytössä oli tavallinen asennuslevy, jolta koneen saattoi käynnistää.

Sen sijaan kehotan katsomaan koneen mukana tulleita ohjekirjoja ja jos siellä ei ole suoraan ohjeita, niin luultavasti löytyy ainakin tukisivuston osoite. Pikainen haku ilman parempia tietoja toi tämmöisen artikkelin: http://shop.lenovo.com/us/en/faqs/windows-faqs/how-to-reinstall-windows-10/ Eli saattaa olla ihan yksinkertainenkin homma.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

JaniAlander

 • Käyttäjä / moderaattori+
 • Viestejä: 3292
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #11 : 24.03.17 - klo:12.00 »
Minulla on siis windows 10, joka tuli valmiiksi tietokoneeseen asennettuna, eli ei mitään oem-versio vaan ihan retrail, ellei minua sitten ole kusetttu.

Sinulla on OEM versio, se esiasennettu meinaa just sitä. Jos sinulla olisi retail-versio sinulla olisi erillinen asennusmedia. Win10:n tapauksessa asennustikku.

Nythän tilanne on siis se, että se Windows on syystä tai toisesta sekaisin. Ja jotta saat sen palautettua sinun täytyisi käynnistää kone johonkin erityiseen palautusmoodiin. Koska tämä taas on hyvin valmistajakohtaista, ja mallikohtaista niin on melko vaikea auttaa omistamatta täsmälleen samaa laitetta. Omassa todella vanhassa Lenovossani siihen moodiin pääsi biossin kautta. Uusista en tiedä.

Käytännössä se palautus siis tapahtuu sinänsä helposti, kone siihen palautusmoodin (miten sinne ikinä pääseekään) ja sen jälkeen valitsee ensin kaikkein vähiten hävittävän vaihtoehdon ja seuraa ruudulle tulevia ohjeita, jos se ei pelaa, niin sitten seuraava vaihtoehto, jne.. Jos ei sittenkään pelaa niin taisit jyrätä levyllä olevan pelastusosion, ja sitten pitää tehdä Windowsin asennusmedia tai lainata joltakulta, ja asentaa sillä.
« Viimeksi muokattu: 24.03.17 - klo:12.03 kirjoittanut JaniAlander »
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

XL180

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 186
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #12 : 24.03.17 - klo:12.19 »
Kun minulle tuli aiemmin tällainen W10 Kadonnut tilanne,asensin Ubuntu Serverin.
Se löysi ja säilytti W10.
Sitten korvasin Serverin LTS Jakelulla.
Kaikki yhä tallessa.

nm

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 16112
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #13 : 24.03.17 - klo:12.33 »
Kun minulle tuli aiemmin tällainen W10 Kadonnut tilanne,asensin Ubuntu Serverin.
Se löysi ja säilytti W10.
Sitten korvasin Serverin LTS Jakelulla.
Kaikki yhä tallessa.

Sinulla oli vain MBR hajonnut, ja sen olisi voinut korjata myös Windowsin asennusmedialla.

sacuzelilla on Windows-osion tiedostojärjestelmä niin sekaisin, ettei Windows käynnisty. Voi olla myös levyvika, joskin SSD:n tapauksessa noin vakava vika vaikuttaisi luultavasti myös Ubuntun toimintaan. Levyn SMART-tiedot kannattaa kuitenkin tarkistaa.

Jakke77

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3914
 • Oulu (Oinaansuo)
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #14 : 24.03.17 - klo:14.04 »

Siirtyminen vikasietotilaan ja käynnistysasetuksiin
Windowsin voi käynnistää vikasietotilaan usealla eri tavalla.  Kenties helpoin niistä on käyttää polkua Käynnistä – Virta – samanaikaisesti paina Shift alas (nuoli ylös näppäin) ja klikkaa  Käynnistä uudelleen.

tolla voit kokeilla windowsin korjaamista melko helposti

erilaisia keinoja löytyy lisää --->>> http://neptunet.net/tag/windows-10-korjaaminen/
U_G_H

Aspire E5-575G V1.27 CPU: Intel i3-6100U (4) @ 2.300GHz GPU: Intel® HD Graphics 520 GPU: NVIDIA GeForce 940MX Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB

nm

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 16112
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #15 : 24.03.17 - klo:14.44 »

Siirtyminen vikasietotilaan ja käynnistysasetuksiin
Windowsin voi käynnistää vikasietotilaan usealla eri tavalla.  Kenties helpoin niistä on käyttää polkua Käynnistä – Virta – samanaikaisesti paina Shift alas (nuoli ylös näppäin) ja klikkaa  Käynnistä uudelleen.

tolla voit kokeilla windowsin korjaamista melko helposti

Tuo edellyttää, että Windows käynnistyy ja toimii niin pitkälle, että käyttäjä pääsee valitsemaan vikasietotilan käynnistysvalikosta. Tässä tapauksessa se ei onnistu, eikä luultavasti mikään muukaan paitsi palautusosiolta tai asennusmedialta käynnistäminen. UEFI-koneissa vikasietotilaan ei pääse edes millään näppäimellä Windowsin käynnistyessä.


Kuten sanottu, omat tiedostot on paras siirtää talteen Ubuntun avulla, jos Windows-osio on liitettävissä. Sitten Windowsin palautus tai uudelleenasennus.
« Viimeksi muokattu: 24.03.17 - klo:14.45 kirjoittanut nm »

sacuzel

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 9
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #16 : 24.03.17 - klo:15.08 »
Miten se "Windowsin palautus ja uudelleenasennus" oikein tapahtuu? Olen ihan toivottomassa tilanteessa.

JaniAlander

 • Käyttäjä / moderaattori+
 • Viestejä: 3292
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #17 : 24.03.17 - klo:15.13 »
No jos englanti sujuu katsopa tuota, löytyy n. yhdellä google haulla: https://support.lenovo.com/fi/fi/solutions/ht077084

Suosittelen ennen tuota käyttämään vaikka sitä Ubuntun asennusmediaa ja ylimääräistä tikkua tms. kiskaisemaan tärkeät tiedot talteen.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

sacuzel

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 9
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #18 : 24.03.17 - klo:15.27 »
JaniAlander, suurkiitos tuosta ideasta. En vielä sano mitään varmaksi, mutta tuo one key recovery taisi toimia! Jee! Pitäkää peukkuja :)
Ilmoitan jos ongelmia tulee, mutta kiitos kuitenkin kaikille! Olitte suuri apu!

JaniAlander

 • Käyttäjä / moderaattori+
 • Viestejä: 3292
  • Profiili
Vs: Pliis auttakaa, Windows ei toimi
« Vastaus #19 : 24.03.17 - klo:15.31 »
No jos toimii hyvä :) Annas kun kerron millä nörttisalatieteellisellä tempulla tuon löysin, ihan vastaisuuden varalle. Otin tuon mainitsemasi konemallin ylös. Sitten kirjoitin Googleen sen ja termin "factory reset". Ja kuinka yllättävää sillähän tuo tieto löytyi :D
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.