Voiko ubuntun asentaa Chromebookiin?
Useimpiin voi. Intel-pohjaisiin helpommin kuin ARM-prosessorilla varustettuihin.
Croutonilla voit ajaa Linux-jakelua chrootissa Chrome OS:n sisällä:
http://www.howtogeek.com/162120/how-to-install-ubuntu-linux-on-your-chromebook-with-crouton/Dualboot onnistunee helpoiten chrx:llä:
https://github.com/reynhout/chrxNiitäkin on eri valmistajilla erinäköisiä, onko kuitenkin järjestelmä sama?
Niissä on kaikissa vakiona Googlen Chrome OS. Koneissa on hyvinkin erilaista rautaa ja Linux-ajurituki voi olla paikoitellen heikko Chrome OS:ää lukuun ottamatta.
Useimmissa Chromebookeissa on vain 32 gigan levy, joka voi käydä ahtaaksi varsinkin dualbootissa. Kannattanee valita malli, johon voi tarvittaessa vaihtaa isomman SSD:n.
Entä Lenovon läppäri-tabletti, 2-in-1. Myydään windows10:llä.
Noissakin voi olla erinäisiä ongelmia, etenkin jos kyseessä on uusi kone. Kannattaa googlailla hieman mallin perusteella ennen ostoa.
Käytetty yritysläppäri on usein huomattavasti helpompi valinta Linux-käyttöön. Samaan hintaan saa myös aika paljon enemmän laatua ja tehoa.
Miten kosketusnäyttö suhtautuu Ubuntuun?
Kosketusnäyttö saattaa toimia suoraankin, jos sille sattuu olemaan toimiva ajuri, mutta eipä siitä kovin paljon hyötyä ole nykyisillä työpöydillä. Ehkä joskus tulevaisuudessa Unity 8:ssa tai vastaavissa virityksissä.
Kosketuskynällä tuollaista näyttöä voisi ehkä käyttää muistiinpanojen tekoon tai piirtämiseen. Minulla on tosin kokemusta vain Wacom-kosketuskynällä varustetusta näytöstä, joka on tarkempi kuin halpisläppärin kosketusnäyttö ja tavallinen kapasitiivinen kynä.
Jos koneeseen asentaa rinnalle x86-Androidin ja tykkää boottailla käyttöjärjestelmästä toiseen, kosketusnäytöstä voi olla hyvinkin paljon iloa.