Kirjoittaja Aihe: Vauhtia peliin - mitä kaikkea kannattaa laittaa ram-levylle?  (Luettu 2965 kertaa)

Echramath

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 242
    • Profiili
    • http://iki.fi/ech/
Internetissä kerrottiin, että selaimen cache kannattaisi laittaa ramdiskille. Eikun kokeilemaan.

Tein juuri seuraavat määritykset, fstabiin määrittelin tmpfs-merkkisen ramdiskin, kooltaan puoli gigaa, koneessa kun vaivaiset 4G muistia. Jokaisessa koneessahan on oletuksena /dev/shm-niminen puolen muistia vievä ramdisk, mutta katsoin parhaaksi olla tamperoimatta systeemin tiedostoja. Nämähän vievät oikeasti muistista tilaa vain käyttöasteensa verran.

Koodia: [Valitse]
tmpfs /tmp2 tmpfs defaults,noatime,nosuid,nodev,noexec,mode=1777,size=512M 0 0
Loin /tmp2:n, jolla samat attribuutit kuin /tmp:llä eli kaikilla kaikki oikeudet ja stickybit päällä.

Ja Vivaldin .cache eli /home/echramath/.cache/vivaldi pois ja tilalle symlink osoittamaan sinne:

Koodia: [Valitse]
ln -s /tmp2 /home/echramath/.cache/vivaldi

SSD-levyllä tämä vähentää tarpeettomia kirjoituksia ja saattaa sikäli pidentää levyn ikää. Mutta näin perinteisellä kovalevyä edelleen käyttäen tämä on paras idea sitten valmiiksi siivutetun leivän, selain ei joka sivun latauksessa rupea raksuttamaan levyä eli netin selaaminen notkistuu todella huomattavasti. Lisäksi tämä muistinkulutus on kutakuinkin olematonta oikeasti, se pyörii alle 100 megatavun - näin pieni siivu, jota selain ennen tunki levylle uudelleen ja uudelleen.

Onkohan jotain muuta, mitä sinne kannattaisi tunkea samassa hengessä?

.cachea en symlinkannut suoraan sen takia, että siellä omistaa hakemiston myös Spotify, jota nyt ei vaan saa suoraan cachettamaan minnekään muualle, vaikka siellä moinen optio on, joten tulevaisuudessa kun SSD koneeseen tulee annan sen varmaan edelleen kakuttaa HDD:lle, sellaisen tarvitsee kuitenkin sekalaisten tiedostojen säilömiseen. Joonatan voisi tietysti vaivautua korjaamaan softansa, mutta en pidätä hengitystäni.

Jos sinne haluaa mahdollisesti useita Chromen sukuisia selaimia (ilmeisesti Vivaldiinkin saisi Netflixin toimimaan mutta tämä selvisi minulle kirjaimellisesti kaksi minuuttia sitten) pitänee sinne tehdä hakemistoja, koska ne haluavat kaikki tehdä default-nimisen kansion, ja koska ramdiskillä ei tietenkään mikään pysy bootin yli, täytyy ne tehdä tmpfiles.d:llä tai crontabilla joka bootissa uudelleen. Mutta symbolinen linkkihän osoittaa kirjaimellisesti nimeen, ei mihinkään objektiin jonka pitäisi aina pysyä samana, joten tämä ei ole ongelma.

Jakke77

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3939
  • Oulu (Oinaansuo)
    • Profiili
http://www.raivogalleria.net/chromen-valimuisti-ram-levylle/ tuolta ohjeet kiinnostuneille, firefoxin ohjeki löytyy samalla
U_G_H

Aspire E5-575G V1.27 CPU: Intel i3-6100U (4) @ 2.300GHz GPU: Intel® HD Graphics 520 GPU: NVIDIA GeForce 940MX Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB

Echramath

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 242
    • Profiili
    • http://iki.fi/ech/
Siltä varalta, että em. linkki katoaa johonkin, kyseessä on yksinkertaisesti about:configista löytyvä optio browser.cache.disk.enable – jonka siis pitää tietysti olla false, jos haluaa levycachesta eroon.

Pitäisi kaiketi nyt selvittää mhin kaikkialle selaimet, nuo nykyajan ohjelmista pahimmat murheenkryynit, oikein kirjoittavat. Eilen vaihteeksi kävi niin, että Vivaldi sai jostain uudesta tabista (jossa siis oli jokin monimutkainen sivusto, ei tyhjää) hepulin ja alkoi kirjoittaa loputtomiin jotakin. Swappaamisesta tuskin oli kyse, koska swappinessin oli säätänyt nolliin. Tilanteen tarkastelu jäi kyllä vähän vähänlaisesti kun X oli täysin jäässä ja virtuaalikonsoliinkaan ei päässyt sisään. Sähköt pois ja kiroilua.

Päätin varautua seuraavalla skriptillä:

Koodia: [Valitse]
import os
import psutil

def main():
    load = os.getloadavg()
    if load[0] > 12:
        for proc in psutil.process_iter():
            if proc.name() == "vivaldi-bin":
                proc.kill()
    return 0

if __name__ == "__main__":
    main()

Tämä laitoin crontabiin ajoon:
Koodia: [Valitse]
* * * * * python /home/echramath/bin/antonio_must_die.py
Toisin sanoan täydet tähdet cronissa tarkoittaa, että skripti ajetaan kaikkina mahdollisina hetkinä eli toisin sanoen minuutin välein. Skripti tarkistaa onko järjestelmän load (tarkemmin, se viimeisen minuutin keskiarvo) noussut yli 12:n, melko turvallisena pitämäni arvio sellaisella mitä normaali-oloissa ei pitäisi tapahtua (tämä taitaa riippua ytimien määrästä kyllä, tässä tapauksessa neljä) ja tässä tapauksessa tappaa kaikki Vivaldi-prosessit.

Ja katso, tämä tuli tarpeeseen vielä samana ilta, kone jäi pystyyn. Tapahtuneen aikana sain sentään topin käyntiin ja siitä suunnilleen näin, että swappia ei kyllä otettu käyttöön yhtään.

Palautin swappinessia pikkasen (jos se nyt vaikka oli siitä kiinni), mutta on tämä nyt ihmeellistä tunkkaamista yhden vepinselailuntakia. Ei tämä nyt taida oikein rautavikakaan olla, kone laskee kyllä alkulukuja täydellä höökillä ongelmitta ja niin edelleen.



nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16341
    • Profiili
Palautin swappinessia pikkasen (jos se nyt vaikka oli siitä kiinni), mutta on tämä nyt ihmeellistä tunkkaamista yhden vepinselailuntakia. Ei tämä nyt taida oikein rautavikakaan olla, kone laskee kyllä alkulukuja täydellä höökillä ongelmitta ja niin edelleen.

Ylioptimoinnin aiheuttamaa epävakautta.  ;)

Jos koneessa on vain 4 Gt muistia ja swappia ei ole käytössä, nykyiset selaimet ja raskaammat sivustot voivat kyllä helposti aiheuttaa tuollaisia ongelmia. Kerneli ei kaikissa tilanteissa reagoi muistin täyttymiseen ainakaan heti, vaan järjestelmä voi jumiutua tuntikausiksi tai ehkä lopullisesti. Itse olen usein törmännyt vastaavaan muistin täyttymisestä seuranneeseen jumiutumiseen Dockerin kanssa, kun joku raskaampi prosessi varaa liikaa muistia eikä containeriin ole asetettu muistirajoituksia.

Suosittelisin swappia vielä 8 gigan muistillakin, jos käyttö on raskaamman puoleista. Selain voi varata helposti parikin gigaa muistia, ja jos käytössä on toinen selain tai muita isoja ohjelmia, 8 gigaa alkaa tehdä tiukkaa.
« Viimeksi muokattu: 29.01.17 - klo:18.00 kirjoittanut nm »

Echramath

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 242
    • Profiili
    • http://iki.fi/ech/
Hetkinen, swappiness-asetus onkin muuttunut huomaamattani. Tätä  nykyä arvo 0 ottaa swapin kokonaan käytöstä. hakemani "swappaa vain äärimmäisessä hädässä"-asetus on tätä nyky 1. Tämä saattaa vaikuttaa asiaan kyllä.