Kirjoittaja Aihe: Toimiva laitekokoonpano ubuntulle 12/2016 ->  (Luettu 1662 kertaa)

unelmatalo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 15
    • Profiili
Toimiva laitekokoonpano ubuntulle 12/2016 ->
« : 13.12.16 - klo:17.53 »
"Laitekokoonpano 12/2016"

(Päivitä ylläoleva teksti viestiisi, kun kk tai vuosi vaihtuu. Näin laitekokoonpanoja voi hakea haulla helposti jatkossa.)

Ostaisin Ubuntulla hyvin toimivan koneen osina, kun tietäisin, mitä pitäisi ostaa? Ja mistä olette ostaneet?

1. Emolevy
2. Prosessori
3. Näytönohjain
4. Ram muisti
5. kiintolevy (t) (tavallinen /+ SSD)
6. Kotelo ja virtalähde
7. Ostopaikat (kotimaa & ulkomaat)

Hintaluokkana edullinen, mutta toimiva. Käyttö sekalainen + kuvankäsittely (Gimp). Mieluiten sellainen konekokoonpano, ettei tarvitse ajureita viritellä, eli asentuisi kaikki helposti / itsestään. Ehdotelkaa. Jos jollakulla tietoa, että miksi jokin prosessori (tai näytönohjain tms.) on toista parempi, niin saa laitepaketin yhteydessä perustella. Opitaan tässä aloittelijat uutta. Kiitos!

Saa ehdotella tykimpiäkin koneita, mutta hinta pitäisi pysyä suht edullisena... 2-5 vuoden takainen "lähes" huippukone lienee lähellä tavoitettani? Niistähän olisi jo kokemusta, mitkä ovat ongelmitta toimineet. Paljasta toimiva koneesi  8)

Tai jos jostain löytyy valmiita listoja, niin saa vinkata.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16429
    • Profiili
Vs: Toimiva laitekokoonpano ubuntulle 12/2016 ->
« Vastaus #1 : 13.12.16 - klo:19.21 »
Linux-yhteensopivuuden kannalta ongelmallisimpia komponentteja ovat näytönohjaimet, erilaiset langattomien verkkojen piirit ja äänipiirit. Muut peruskokoonpanoon kuuluvat komponentit toimivat lähes poikkeuksetta suoraan. Pöytäkoneen tapauksessa riittää siis varmistaa, että näytönohjain ja emolevyn äänipiiri toimivat hyvin (ellei emossa ole myös tukea langattomille verkoille, jolloin niiden tuki on hyvä tarkistaa myös).

Jos et tarvitse tehokasta erillistä näytönohjainta peleihin, 3D-grafiikkaan tai GPU-laskentaan, prosessorin integroitu näytönohjain riittää. Intelin tapauksessa tuki on hyvä, ja AMD:lläkin yleensä riittävä. Erillisten näytönohjainten osalta Nvidia on Linuxissa nopein vaihtoehto, mutta vain erikseen asennettavalla suljetulla ajurilla. Avoin ajuri ei välttämättä edes tue uusimpia malleja kunnolla.

Kuvaamaasi käyttöön voisin suositella Intelin Core i3/i5-prosessoria (vähintään Sandy Bridge eli toisen sukupolven Core-prosessori) ja sille jotain peruskäyttöön sopivaa emolevyä. Tärkeimmät kriteerit ovat prosessorin kanta ja emolevyn koko, eli sen olisi hyvä sopia sen kokoiseen koteloon, jota haluat nurkissasi katsella. Todennäköisesti microATX riittää. Uudet Skylake-prosessorit (neljäs sukupolvi) sopivat LGA1151-kantaan, kun taas sukupolville 2 ja 3 käy LGA1150. Muistiksi 8 - 16 Gt DDR3:a tai Skylake-kokoonpanoon DDR4:ää.