Kirjoittaja Aihe: Disk Managerin GiB, paljonko?  (Luettu 2667 kertaa)

Petu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 19
    • Profiili
Disk Managerin GiB, paljonko?
« : 31.08.06 - klo:22.02 »
Paljonko tuo Disk Managerin yksikkö GiB, jossa levypartition koko ja vapaatila ilmaistaan, on esim. suhtessa df komennon blockkeihin (jotka kaiketi 1kTavu)?

Mulla Disk Manager ilmoittaa vapaan tilan 20G alle levyn koon, vaikka df kertoo levyllä olevan vain 24 blockkia kamaa. Voisko kyseessä olla jokin partitiointi tai formatointi ongelma?

Käytössä Ubuntu 6.06 Desktop.

Vapaan koodin kananmuna

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1536
    • Profiili
Re: Disk Managerin GiB, paljonko?
« Vastaus #1 : 31.08.06 - klo:22.13 »
GiB tarkoittaa 2kantaisia gigoja, eli giga ei ole tässä tapauksessa 10^9 vaan 2^30. Toisin sanoen kertomalla näiden lukujen suhteella levysi ilmoitetun koon (kovovalmistajat ilmoittaa levyjen koot kymmen kannassa kun ne näyttää sillon isommalta)
En Vastaa Vaikeisiin Kysymyksiin.

Petu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 19
    • Profiili
Re: Disk Managerin GiB, paljonko?
« Vastaus #2 : 31.08.06 - klo:22.26 »
OK, saan tällä jotkut luvut täsmäämään. Huomasin nimittäin, että df antaa levyn kooksi noin 300GB, käytettyjä blokkeja on siis vain tuo 24, mutta tilaa vapaana vain 292miljoonaa blokkia.

Toi vapaatila siis täsmää, eli Disk Manager ja df antaa saman tuloksen. Sensijaan levyn koko on eri.

Onko jokin selitys, mihin katoaa noin 15GB? Siis onko syytä koittaa uudelleen formatointia? Tein formatoinnin Disk Managerilla, kai se isotkin levyt? Olisiko varmempi tehdä muuten? mkfs vai mikä?

Petu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 19
    • Profiili
Re: Disk Managerin GiB, paljonko?
« Vastaus #3 : 01.09.06 - klo:08.56 »
No niin, selvisihän tämäkin.

Linuxissa on ominaisuus. että levystä oletusarvoisesti varataan 5% blokeista rootille korjaavien toimien tekoon, kun levy jostain syystä täytyy. Tämä vain on isosta levystä aivan tarpeettoman iso osa. Siksi aina isoa levyä, etenkin muuta kuin root-levyä formatoidessa kannattaa säätää tämä vara minimiin (jossain sanottiin, että 1% minimi). Tämä taas tapahtuu lisäämällä formatointikäskyyn (esim mke2fs) vipu "-m 1", jolloin varataan säilöön blokkeja vain 1%. Saman saa myöhemmin aikaan komennossa "tune2fs -m 1 /dev/...".

Jos joku osaa kertoa, voiko varatila olla jopa alle 1%, niin kiinnostaa. Se on vielä 3G / levy mun tapauksessa ja tarpeetonta.

raimo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4266
  • openSUSE Tumbleweed
    • Profiili
Re: Disk Managerin GiB, paljonko?
« Vastaus #4 : 01.09.06 - klo:10.43 »
Ajatelepas asiaa sen tiedostojärjestelmän näkökulmasta, älä omastasi.

Ko. ominaisuus on mitä ilmeisemmin tälle tiedostojärjestelmälle hyvinkin tarpeellinen, koska siinä sellainen ominaisuus on. Muutenhan siinä ei sellaista olisi? Tämän voi jo päätellä jo pelkästään siitä että ko. tilan oletuskoko on säädetty niinkin isoksi kuin 5%. Ovatko järjestelmän kehittäjät seinähulluja, vai muuten vain huvikseen näin tehneet, tai jopa kiusallaan? En oikein usko tuohon.

Kyseinen tiedostojärjestelmä on nimittäin tarkkaan harkittu ja rakennettu mahdollisimman nopeasti, hyvin ja turvallisesti toimivaksi. Mikään siinä oleva ominaisuus tai asia ei ole syntynyt vahingossa, ja näin ollen mikään ominaisuus joka siinä on ei ole sille itselleen turha.

Ei siltikään vaikka se sinusta saattaakin asiaa nopeasti vilkaisten tuntua turhalta, jos tarkastelet asiaa vain omien tarkoitusperiesi kannalta = tyhjää vapaata tilaa pitäisi olla mahdollisimman paljon.

Mihin tätä (root-oikeuksin ajettaville prosesseille) varattua tilaa sitten tarvitaan?
Minä en tarkkaan ottaen tiedä, mutta uskon että joku tietää.
Jotakin sentään olen kuullut isojen poikien juttelevan, ja jotenkin näin se niiden juttu meni.
ko varatut blogit ovat ääritarpeellisia siinä tilanteessa jos tiedostojärjestelmään tulee joku häiriö.
Esimerkiksi lokijärjestelmä pystyy toimimaan tämän varatilan turvin kun normaali levyllekirjoitus on joko vian tai muun syyn takia estynyt.
Lisäksi isot pojat ovat vihjailleet että tällä "varatilalla" on taipumus vähentää levyn fragmentoitumista.

Eli jos jokin tuhma prosessi tai jokin muu "tapahtuma" estää levyllekirjoituksen, järjestelmän toiminnan kannalta tärkeät prosessit pystyvät kirjoittamaan olemassaolevaan varatilaan. Muutoin seurauksena olisi Billymäinen sininen ruutu, jos sitäkään.

Eli suosittelen sitä että jos tuota on pakko säätää (minusta ei ole) niin sädetään se sitten vaikka puoleen oletusasetuksesta, eikä pienennetä ainakaan enempää millään vippauskonsteilla kuin säätimessä varaa on.

Eli jos tyhjä tila loppuu, marssitaan kauppaan ja ostetaan tyhjää tilaa lisää. :)

ps:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mebibyte
http://physics.nist.gov/cuu/Units/binary.html

human -vipu muuten on ihan näppärä noissa kokoasioissa, esim. df -h tai du -h tai ls -lh tai dir -lh ja mitä kaikkia niitä nyt onkaan... Se ei ole helppi tässä tapauksessa, vaan se on se mikä "muuntaa" koot human-henkilön ymmärtämään muotoon. :)


« Viimeksi muokattu: 01.09.06 - klo:10.45 kirjoittanut raimo »
Tietä käyden tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki.
Aaro Hellaakoski

Petu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 19
    • Profiili
Re: Disk Managerin GiB, paljonko?
« Vastaus #5 : 01.09.06 - klo:15.21 »
Kiitos vinkistä, siis noiden -h optioiden suhteen. Ne helpottivat selvästi.

Sensijaan varatilan tarpeellisuuden osalta en juttua niellyt. Tietysti se on joskus sinne suunniteltu ja se on tarpeen. Näyttää kuitenkin siltä, että kun se suunniteltiin, oli pienempiä levyjä. Esim. login tarve ei kasva, kun levyn koko kymmenkertaistuu. Etenkin, kun logit eivät mene mille levylle sattuu.

Päädyin pienentämään tämän useammasta osoitteesta löytyvän perus HowTo ohjeen perusteella:
http://www.tldp.org/HOWTO/Partition/formatting.html
Kohta 2 käsittelee näitä varattuja blokkeja.

Mulla on siis boot ja root partitioissa edelleen toi 5%. Pienensin sen minimiin raid-pakassa, jonne tallennan kuvia, musaa ja videoita.