Kirjoittaja Aihe: Ubuntu Amiloon  (Luettu 2932 kertaa)

Serenase

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 101
  • Profiili
Ubuntu Amiloon
« : 31.08.06 - klo:13.54 »
Tarkoitus olisi asentaa Ubuntu Amiloon Windows XP Homen rinnalle. XP on koneen mukana tullut OEM ja muuta XP:tä ei enää tarkoitus olisi hankkia.
Nyt siis kaivattaisiin rautalanka ohjeita kyseiseen asennukseen. Live CD asennusta on kokeiltu, mutta XP ei käynnisty enää sen jälkeen. Aikaisemmin olen kokeillut Mandrakea ja Lilo tunnisti molemmat käyttöjärjestelmät. Toinen asia mikä mietityttää on nettiyhteys. Käytössä olisi vain ja ainoastaa GPRS/3G yhteys... onnistuuko kyseisen yhteyden luominen ilman nettiä eli lisäpalikoiden etsimistä (puhelin on Sony Ericsson K800i)?

Kiitoksia... hakua käyttämällä en vastauksia ongelmiini löytänyt tai sitten en vain ymmärtänyt lukemaani.  :)

Bender

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 44
  • Profiili
Re: Ubuntu Amiloon
« Vastaus #1 : 31.08.06 - klo:16.05 »
Tarkoitus olisi asentaa Ubuntu Amiloon Windows XP Homen rinnalle.
Aika laaja alue, mutta lähtisikö tästä:

1. Valitse oikea Ubunutu (PC/64bit). Itselläni on Amilo 1630 AMD64:llä mutta joidenkin kokeilujen jälkeen päädyin 32bittiseen versioon. Aloittelija pääsee vähemmällä.
2. Varmuuskopioi kaikki tärkeä XP:n puolelta
3. Eheytä se yksiosioinen NTFS-levy.
4. Suunnittele XP:ltä vapautettavan levytilan Linux-osioiden koko: swap 1G, juureksi riittää 10G ja loput /home-osioksi. Tästä riittää mielipiteitä.
6. Boottaa Live-levyltä desktoppiin ja pyri saamaan se GPRS-toimimaan jo tässä vaiheessa, tästä en osaa neuvoa enempää
7. Install ja osioi suunnitelmasi mukaan
8. Noin 20 minuutin päästä Ubuntu kertoo löytäneensä vihollisen käyttöjärjestelmän, lisää sen GRUP-käynnistimeen ja aikoo käynnistää itsensä uudestaan.
9. Kaikki valmista. Päivitykset vain ja tarvitsemiasi lisäohjelmia asentamaan.

eliasj

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4075
  • Profiili
Re: Ubuntu Amiloon
« Vastaus #2 : 31.08.06 - klo:16.37 »
Asenna 32 -bittinen jos kaipaat esim. Flashia ja w32codekkeja.

4. Suunnittele XP:ltä vapautettavan levytilan Linux-osioiden koko: swap 1G, juureksi riittää 10G ja loput /home-osioksi. Tästä riittää mielipiteitä.
Tee swapiksi 1.5*muistisi määrä, maksimissaan kuitenkin 1gt. Ylimääräinen swappi ei haittaa mitään mutta ei siitä hyötyäkään ole.
alias vililikku

Serenase

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 101
  • Profiili
Re: Ubuntu Amiloon
« Vastaus #3 : 31.08.06 - klo:16.57 »
Windows on erillisellä kymmenen gigan osiolla, loput n.90gigaa on tiedostoja varten ja tämä osio tiedostoineen (musiikki,valokuvat jne.) olisi tarkoitus jakaa Ubuntun kanssa. Tiedosto osion voin muuttaa NFTS:stä vaikka FAT32 ja näin itse asiassa edellisen kokeilun yhteydessä teinkin. Ubuntu asensin niin että se käytti tyhjää tilaa juuri tuolta tiedostoille varatulta osiolta. Asennus menikin ok, paitsi XP ei enää käynnistynyt ja ymmärtääkseni errori tuli nimenomaan windows puolelta eikä johtunut siitä ettei GRUB olisi tunnistanut käyttöjärjestelmää ja tokihan se näkyi käynnistettävien listallakin. Lopputulos oli kovon tyhjennys XP:n uudelleen asennuksella...  :( Vielä en kuitenkaan halua luovuttaa koska tarkoitus olisi päästä eroon Windowsista jollain konstilla. Koska Amiloni on suht tuore, niin esim. Macin hankkiminen ei ole taloudellisesti kovin mielekästä ja toisaalta se windows olisi työn puolesta pakko koneella pitää. Ja tietysti parin pelin takia...  :D

eliasj

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4075
  • Profiili
Re: Ubuntu Amiloon
« Vastaus #4 : 31.08.06 - klo:17.23 »
Ubuntu kannattaa asentaa ext3 osiolle ei FAT32 osiolle.
alias vililikku

Serenase

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 101
  • Profiili
Re: Ubuntu Amiloon
« Vastaus #5 : 31.08.06 - klo:17.54 »
Hmm... ymmärtääkseni Ubuntu muuttaa osiot itse tarvisemaansa muotoon kun graafisen asennuksen yhteydessä määrittelee käyttöjärjestelmälle annettavan osion koon? Siis siinä vaiheessa kun kysyy paljon tilaa jätetään levyllä alkuperäisenä olevalle osiolle tai sitten hyväksytään asennuksen ehdotus uudeksi kooksi. Jos asennukselle osion koon muuttamisen jälkeen on tarvittava tila, niin muutahan se ei sitten enää kyselekkään...  ???

juyli

 • Vieras
Re: Ubuntu Amiloon
« Vastaus #6 : 31.08.06 - klo:18.05 »
ymmärtääkseni Ubuntu muuttaa osiot itse tarvisemaansa muotoon kun graafisen asennuksen yhteydessä määrittelee käyttöjärjestelmälle annettavan osion koon?

Noin tapahtuu, jos levyllä on osioimatonta tilaa tai voit osoittaa osion, jolle Ubuntu asennetaan. (Edit: alkuperäisen osion tiedot katoavat).
Automaattisesti ntfs- tai vfat-osioita ei käpistellä.
Nykyisin on gparted ja qtparted -ohjelmat, joilla voi käpistellä Windows-osioita, mutta niiden kanssa pitää olla hyvin varovainen.

Käytössä olisi vain ja ainoastaa GPRS/3G yhteys... onnistuuko kyseisen yhteyden luominen ilman nettiä eli lisäpalikoiden etsimistä (puhelin on Sony Ericsson K800i)?En ole aiheen kanssa ollut tekemisissä. Tee aina etukäteen osiot, joille asennan Linuxin.

Noilla yhteyksillä ei netti pelaa aivan "out-of-box". Mahtaakohan pelata millään käyttöjärjestelmällä ihan heittämällä?
Selvitä Amilosi tarkka tyyppi, ettei tarvitse arvailla.
« Viimeksi muokattu: 31.08.06 - klo:18.08 kirjoittanut juyli »

Serenase

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 101
  • Profiili
Re: Ubuntu Amiloon
« Vastaus #7 : 31.08.06 - klo:18.44 »
Amilo on mallia L1310G:   
* Suoritin Intel® Celeron® M 390
* Muisti 1 024 Mt DDR (2 x 512 Mt)
* Kiintolevy 100 Gt
* Levyasema Kirjoittava Dual Layer DVD±RW±R
* Näyttö 15,4” WXGA Crystal View TFT -laajakuva (res. 1280 x 800)
* Näytönohjain ATI Radeon XPress 200, 128 Mt jaettua muistia
Nuo löysin äkkiseltään Fujitsu-Siemensin sivuilta...

Yhteys ei ole toiminut "out-of-boxina" kuin yhden käyttiksen kohdalla joka on FreeSpire. Muuta hyvää kyseisessä käyttiksessä ei sitten ollutkaan. Ja myöskään XP ei dual boottina sen kanssa käynnistynyt (GRUB). Aikaisemmin kokeilin Mandrakea ja Lilon kanssa käynnistymis ongelmia ei ollut. Ja syy miksen asenna jompaa kumpaa aiemmin mainituista on sama kuin se miksi haluan eroon windowsista: päästäkseni eroon kaikesta ylimääräisestä mille ei ole mitään käyttöä.

Tulipa tuosta osioinnista mieleen, että auttaisiko jos siirtäisi windows osion ennen Ubuntun asennusta esim. Partition Magicilla toiseen paikkaan...? Nyt kun se jorpottaa levyllä ensimmäisenä, säästyisikö silloin bootloader...? Tekisi uuden osion ja siirtäisi sen ennen XP osiota?

Bender

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 44
  • Profiili
Re: Ubuntu Amiloon
« Vastaus #8 : 31.08.06 - klo:21.46 »
jorpottaa levyllä ensimmäisenä
Tavallisesti XP on juurikin tuolla ensimmäisellä osiolla lähinnä siksi, että mikäli XP asennetaan linuxin jälkeen, XP pyyhkäisee grubin sijaintitiedon ylitse master boot recordista. Asennusjärjestyksellä XP --> linux, Grubin pitäisi kuitenkin löytää XP ensimmäiseltä osiolta. Osioiden siirtely on tie masennukseen.

Kuvailemasi asennuksen jälkeen /boot/grub/menu.lst-tiedostossa pitäisi olla kommentoimattomana jotakin tällaista:
Koodia: [Valitse]
title Windows 95/98/NT/2000
root (hd0,0)
jossa hd0,0 viittaa ensimmäisen IDE-levyn ensimmäiseen osioon. Jos pilkun perässä on jotakin muuta kuin nolla, epäilen ettei XP käynnisty.

En näe suurta hyötyä osioiden ennakkoon luomisesta, sillä asennusohjelma tekee varsin hyvää työtä sillä osalla. FAT32-osiota et tarvitse, ellet suunnittele osion yhteiskäyttöä XP:n kanssa. Itsellänikin oli jonkun aikaa FAT32-osio jossa asuivat kaikki valokuvat, mutta XP:n käytön hiipuessa käännyin lopulta säilyttämään niitä ext3-tyyppisessä /home-osion jaetussa kansiossa.

Serenase

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 101
  • Profiili
Re: Ubuntu Amiloon
« Vastaus #9 : 01.09.06 - klo:11.58 »
Ehkäpä sitä uskaltaa sitten uudestaankin kokeilla. Pitänee kuitenkin yrittää ratkoa tuo netti ongelma ensin, mutta se onnistuu kai LiveCD:n avullakin? Periaatteessa voisi lähteä toimimaan ilman ajueitakin koska puhelin osaa avata yhteyden jo kun USB piuhan laittaa kiinni...  :-\