Onkohan jossain selkeää ohjeistusta koko Linuxin tulostusprosessista?
Ubuntussa on käytössä
CUPS-tulostusjärjestelmä. Samaa järjestelmää käytetään Mac OS X:ssä ja Apple vastaakin nykyisin järjestelmän kehityksestä. Graafinen Tulostimet-asetusohjelma (system-config-printers) taas on Red Hatin kehittämä. Näihin ei oikeastaan ole peruskäyttäjälle suunnattua ohjeistusta Red Hatin manuaaleja lukuunottamatta, mutta graafinen asetusohjelma on melko suoraviivainen, eikä sen käytössä yleensä ilmene ongelmia. CUPS taas on taustalla toimiva ohjelmisto, jota peruskäyttäjän ei oikeastaan tarvitsekaan ymmärtää.
Käytännössä ongelmat johtuvat lähes aina ajureista. Jos tulostin ei tue standardeja rajapintoja, tarvitaan erillinen backend-ajuri. Monet valmistajat (Samsung mukaanlukien) eivät tarjoa avoimia ajureita vaan osittain tai kokonaan valmiiksi käännetyt järjestelmäriippuvaiset binäärit, joiden edelleen levittämiseen ei anneta lupaa. Silloin asennuksen helppous tai monimutkaisuus riippuu täysin valmistajasta, jonka intressit Linux-tuen kehittämiseen ovat varsin vähäiset.
HP:lla on laajin tarjonta täysin avoimia ajureita, jotka integroituvat hyvin Linux-jakeluihin. Tosin tietyt tulostinmallit vaativat suljettuja binäärikomponentteja, joiden asennus on kuitenkin tehty suhteellisen yksinkertaiseksi. Canonin lasereita suosittelen välttämään Linux-käytössä kokonaan, ja mustesuihkutulostimetkin ovat keskimääräistä hankalampia. Samsung on myös haastava, koska ajurien versiointi ja asennusohjeet ovat sekavia.
SULDR:stä saa valmiiksi paketoidut ajurit Debian- ja Ubuntu-pohjaisiin jakeluihin.