Kysytpä vaikeita.
Saahan sitä kysyä ja ajattelin yrittää vastata. Muilla on varmaan parempia näkemyksiä.
Mikä tekee tietystä distrosta juuri sen kyseisen distron?
Minä olisin ainakin äkkiseltään sitä mieltä, että pakettivarastot ovat se suurin yksittäinen juttu. Jakelun paketoijat ovat valinneet sinne haluamansa ohjelmat ja ehkä korjanneet niitä sekä useimmiten myös kääntäneet ne valmiiksi binääriksi (asennuspaketeiksi). Näistä ohjelmista on myös koostettu jakelun asennuslevy, joka sekin on omalla tavallaan tärkeä. Jakeluun kuuluu myös usein jokin ideologia ja jakelun ympärille on myös muodostunut yhteisö, joka toki on usein osittain päällekkäinen eri jakelujen välillä (itsekin käytän nykyään enemmän Fedoraa ja Arch Linuxia kuin Ubuntua). Jos jakelusta vaihtaisi kaikki paketit, vaihtuisivat kaikki ohjelmat ja sittenhän käytössä olisi jokin toinen jakelu, mutta voiko sitten sanoa, että muokkasi yhdestä jakelusta toisen vai tuliko vain asentaneeksi toisen jakelun.
Muuten esimerkiksi Debianin voi asentaa toisesta jakelusta käsin
debootstrapillä ja tietysti Linux on myös mahdollista asentaa ilman mitään jakelua tai pakettienhallintaa. Tähän löytyy ohjeita esimerkiksi
Linux From Scratch -sivustolta.
Ja sitten. Seuraavan kysymyksen tarkoitus on hahmottaa myös edellistä kysymystä: onko mahdollista muokata esim. Ubuntu jakelusta täydellinen Arch Linux?
Suurin ero näiden kahden välillä on varmaankin ideologiassa, koska Arch pyrkii olemaan mahdollisimman yksinkertainen ja antaa valta käyttäjälle, mutta Ubuntun ajatus on enemmänkin olla käyttäjäystävällinen yleisemmin käsitettävässä muodossa. Näkyvin ero lienee kuitenkin pakettienhallinnassa ja pakettivarastoissa, koska Arch käyttää omaa pacman pakettienhallintaansa ja Ubuntussa on käytössä apt-pakettienhallinta ja deb-paketit, jotka ovat peräisin Debianista. Tosin nyt Canonicalilla on tohina päällä siirtyä
Snappy-paketteihin ja -pakettienhallintaan. Lisäksi Archin pakettivarastoissa pyritään julkaisemaan tuoreimmat vakaat versiot (Archilla itsellään ei ole versioita vaan se on ns. rolling release) toisin kuin Ubuntun varastoissa, joissa saatavilla ovat yleensä uusimmat ennen Ubuntun julkaisua ilmestyneet vakaat versiot.
Ehkäpä olisi mahdollista asentaa pacman Ubuntuun ja alkaa pikkuhiljaa korvaamaan järjestelmän osia Archin vastaavilla. Tällöin voisi ajatella, että Ubuntu muuntuisi Arch Linuxiksi.
Joku voisi varmaan väittää, että yhteisö (siis kehittäjät ja käyttäjät) tekevät jakelun. Odotan, että joku perustelee senkin.