Kirjoittaja Aihe: Ubuntu tabletti  (Luettu 46286 kertaa)

Hajakenttä

 • Käyttäjä / moderaattori
 • Viestejä: 1263
  • Profiili
Vs: Ubuntu tabletti
« Vastaus #100 : 01.12.16 - klo:15.01 »
Tekeekös tällaisella Ubuntu tabletilla tänäpäivänä mitään? Ja jos tekee niin mitä? Ubuntu puhelinta olen kokeillut ja se tuntui sopivan vain aattellisten ihmisten leluksi.

Olen käsittänyt, että Ubuntu tablettia voi telkkariin kytkemällä käyttää kuten normaalia työpöytäversiota. Onnistuuko sama myös ilman telkkaria, niin että tekisi tabletista läppärin korvaajan. Ymmärrän toki eri prosessoriarkkitehtuurin aiheuttamat haasteet suljetulle lähdekoodille.

Ei varmaankaan ole reilua täällä arvostella keskeneräistä tuotetta, mutta kyllä on pakko sanoa, että olen hyvin pettynyt.

Hinta on aika korkea verrattuna kilpailijoihin, joilla on yleensä myös 4G mobiiliverkkoliitos. Sehän tästä BQ:sta puuttuu.

Kaupassa (siis tietokonekaupassa) käydessäni minulle kyllä myyjä kirkkain silmin esitteli useampaa Android tablettia, joilla on tämä ominaisuus käyttää tietokonetta televisiota* näyttönä ja HDMI-liitäntäkin on. BQ:lla taitaa olla ainoana ominaisuus tehdä "työpöytä" tablettimaisesta näytöstä, siis näyttää useampia ikkunoita samalla työpöydällä. Kaikkiin kilpailijoihin ei myöskään voi liittää ulkopuolista näppäimistöä.

Lisänäppäimistöllä, esim. kosketushiirellisellä, voi kyllä ohjata Ubuntu-tablettia ilman lisänäyttöä työpöytätilassa kuten läppäriä, mutta onhan se hiukan kömpelöä.

Päivitykset ovat korjanneet joitakin puutteita. Akunkulutus on jo ihan kelvollinen. Bluetooth näppäimistö ja hiiri ohjaavat jo hyvin, alkuunhan siinä oli viivettä ja tökkimistä. Virtuaalinäppäimistö on jo Firefoxillakin.

Kovasti odotan vielä korjaavia päivityksiä: SD-kortti ei vieläkään toimi. Se kyllä liittyy laitteeseen, mutta ei näytä sisältöään. Myös USB-muisteista olen saanut vain yhden toimimaan. Oletus webselain (Safari) on niin vanhaa mallia, että pankki ei tue sitä, samoin Firefox, enkä ole löytänyt keinoa päivittää niitä. Pankkiasioita ei siis voi hoitaa tällä laitteella. Television kuvakoko/resoluutio (Sony) ei sovi tälle laitteelle, joten sen käyttö on mahdotonta kunnes tulee hankituksi uusi televisio, eikä sittenkään ole varmaa sopiiko. Televisioon ei myöskään siirry HDMI-ääni.

Mainoksia ei pidä uskoa, eikä muodostaa mielikuvaa, että BQ Ubuntu-tabletti jotenkin muodostaisi käyttökelpoisen työpisteen. Miksikään tietokoneeksi tai PC-laitteeksi tätä ei ole sanottukaan.

Sovelluksia on kovin rajallisesti saatavana ja useimmat appletit ovat vain oikopolkuja nettiselaimelle. "Ubuntumaista" toimintaa on turha odottaa. Ubuntu-tabletti on ARM ja sen sisältö hallitaan muualta, ei käyttäjän toimesta. Siksi se muistuttaa enemmän Androidia kuin Ubuntua.

Jos haluaa olla ennakkoluuloton ja edistyksellinen voi tällä laitteella leikkiä, mutta hyötykäyttö jää haaveeksi – toistaiseksi. Ehkä viikoittain käynnistän ja katson mitä päivityksiä on tarjolla. Ehkä jonain päivänä tulee kaivatut korjaukset. Siihen asti tällä voi selata nettiä, uutisia ja sosiaalista mediaa, jos ei epäile vanhentuneen selaimen turvallisuutta. Kaikkihan riippuu käyttötarpeesta ja makuasioista. Mutta – saahan tällä hinnalla aika hyvän Androidin, jolla voi matkoilla ollessa hoitaa myös pankkiasioita turvallisella selaimella ja omalla 4G mobiililla verkolla. Tai – voihan tuon 300€ laittaa lisäksi hankkiessaan astetta paremman puhelimen ja hoitaa sillä tämän mobiilin tarpeen. Joku lähde sanoo näiden tablettien ajan olevan jo ohi.


EDIT: * kirjoitusvirhe korjattu.
« Viimeksi muokattu: 01.12.16 - klo:19.03 kirjoittanut Hajakenttä »
Memento Vivere
Terv: Timo

spark

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1752
  • Profiili
Vs: Ubuntu tabletti
« Vastaus #101 : 01.12.16 - klo:17.01 »
Oletus webselain (Safari) on niin vanhaa mallia, että pankki ei tue sitä, samoin Firefox, enkä ole löytänyt keinoa päivittää niitä. Pankkiasioita ei siis voi hoitaa tällä laitteella.

Eihän se mikään safari ole, jostain syystä se vain tunnistuu moiseksi. Eikö pankki anna käyttää selainta vai eikö se toimi sillä? Jos pankki ei anna sitä käyttää, niin tee webappi ja vaihda uder agent vaikka joksikin tuoreemmaksi Firefoxiksi.

Tanzooga

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2
  • Profiili
Vs: Ubuntu tabletti
« Vastaus #102 : 04.06.18 - klo:11.24 »
Juu user agent uusiksi..