Kirjoittaja Aihe: windows 8.1 ja recovery partiton  (Luettu 4426 kertaa)

matsukan

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2152
    • Profiili
windows 8.1 ja recovery partiton
« : 28.06.15 - klo:23.45 »

Yhdessä läppärissä on pelkästään 8.1 ( ::) ) ja nyt C -partioin on nyt täynnä. En pysty laajentamaan kovalevyn tyhjälle osiolle koska sen estää 500 mb-recovery partition . Voiko tämän poista vai kannattaako se siirtää toiseen paikkaan ?
Pohjois-pohjanmaa
-- motto:  backupin tarve huomataan aina liian myöhään

juyli

  • Vieras
Vs: windows 8.1 ja recovery partiton
« Vastaus #1 : 29.06.15 - klo:10.49 »
... ja nyt C -partioin on nyt täynnä. En pysty laajentamaan kovalevyn tyhjälle osiolle koska sen estää 500 mb-recovery partition . Voiko tämän poista vai kannattaako se siirtää toiseen paikkaan ?
Kiintolevytila on hupeneva luonnonvara, ja tuo tilanne tulee aina ajoittain vastaan.
Kun levylläsi on muita levyosioita käytettävissä, siirtäisin C-osiolta erilaisia data-tiedostoja vain muille vapaille osioille kajoamatta varsinaisesti levyosiointiin. Yleensähän nuo henk. koht. datat täyttävät levyn kuten esim. valo- ja elokuvat, omat dokumentit ja musiikkiaineisto.
Tietysti tieto levyosionnistasi kertoisi tarkemmin, minkälaisen ehdotuksen voisi tarjota.

matsukan

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2152
    • Profiili
Vs: windows 8.1 ja recovery partiton
« Vastaus #2 : 29.06.15 - klo:23.11 »
disk 0 :
300 mb EFI system drive
900 mb Recovery Partition
185,57 GB C-drive Boot, Page, Crash, Primary P
450 MB Recovery P
251.15 GB  Unallocated
20.01 MB Recovery Partition

ja sitten
Disk 1
6 GB OEM
16.36 GB Primary

Olisi tarkoitus laajentaa C tuohon Unallocated tilaan. Ei tietenkään kaikki mut osa ... Siis poistin D:n aikoinaan koska oli tarkoitus asentaa Ubuntu mut se jäi sitten.
« Viimeksi muokattu: 29.06.15 - klo:23.13 kirjoittanut syrtek66 »
Pohjois-pohjanmaa
-- motto:  backupin tarve huomataan aina liian myöhään

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: windows 8.1 ja recovery partiton
« Vastaus #3 : 29.06.15 - klo:23.32 »

Yhdessä läppärissä on pelkästään 8.1 ( ::) ) ja nyt C -partioin on nyt täynnä. En pysty laajentamaan kovalevyn tyhjälle osiolle koska sen estää 500 mb-recovery partition . Voiko tämän poista vai kannattaako se siirtää toiseen paikkaan ?

Noh periaatteessa Windowsin asennusmediat voi hommata MS:ltä suoraan levykuvana, läppärin omista ajureista yms. ohjelmista en tiedä. Mutta Windowsin puolesta kaiketi sen recovery osion voi hävittää.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: windows 8.1 ja recovery partiton
« Vastaus #4 : 30.06.15 - klo:17.42 »
Näkisin kaksi vaihtoehtoa. Toinen on tehdä yksinkertaisesti uusi NTFS-osio tuohon tyhjään tilaan ja määritellä sille uusi "asemakirjain". Sitten siirtää käyttäjän "kotikansio" suoraan tuolle asemalle. Noin tekisin siinä tapauksessa jos asennetut softat ei ole syy tilan loppumiseen, vaan ennemmin käyttäjän kotikansion musiikit, kuvat, tiedostot jne. Tämähän on ihan sikahelppo homma.

Hiukan kaartaen tuota voisi yksi vaihtoehto tehdä tuo uusi asema ja hard linkata paljon tilaa vieviä kansioita kuten esim. program files kansiot tms.

Toinen vaihtoehto on toki poistaa tuo recovery tila. Jos sille tielle lähtee, niin toki ehdottomasti silloin kannattaa varuilta hakea toimivalla järjestelmällä MS:n sivuilta toimiva järjestelmä .ISO tai tehdä boottaava USB-tikku järjestelmäpalautusta/asennusta varten. En ihan varmaksi sano, mutta kannattanee varmaankin poistaa järjestelmänpalautus kokonaan käytöstä ja poistaa itseasiassa sillä kaikki palautustiedostot. Sen jälkeen varmaan saa poistettua tuon osion. Laajennettua osion ja todennäköisesti otettua nätisti järjestelmänpalautus uudelleen käyttöön. En varmaksi sano, mutta muuten voi ehkä tulla joskus huonolla tuurilla vastaan se, että järjestelmänpalautus näyttäisi ns. haamupalautuspisteitä jos järjestelmä yrittäisi hakea niitä. Siksi itse poistaisin palautuksen käytöstä. Samalla saa sitä ylimääräistä kiintolevytilaakin käyttöön kun vanhimmat pisteet poistetaan.

Itse jos sorkin järjestelmäosioita niin pääsääntöisesti ensin olen tehnyt kloonin koko asemasta Acronis True Imagella tai vastaavalla. Toki ilmaisia ohjelmia löytyy pilvin pimein CloneZilla, dd jne. jne.

Jotain tuossa on kyllä mennyt erikoisesti kun palatusosioita on noin järjettömän paljon. Tietysti yksi todella kankea vaihtoehto on tehdä varmuuskopiot vaikka winkkarin omilla työkaluilla, palauttaa valmistajan partitiot orggikseksi ja tehdä palautus. Tosin itse teen monesti niin, että olen ladannut sen Windowsin MS:ltä ja asentanut heti koko käyttiksen uudelleen, niin pääsee nätisti ja nopeasti eroon valmistajien "hyötyohjelmista", jotka ei itseä kiinnosta pätkääkään. Tuntuu että joskus nopeampi tehdä puhdas asennus kuin alkaa putsata OEM-asennuksia. Riippuu tosin paljon valmistajasta.

En tiedä, mutta olettaisin ja suurimmassa osassa vastaavia tilanteita tuo ensimmäinen vaihtoehto on se järkevin. Mutta riippuu tietysti aina vähän käyttäjästä ja tarpeista.
« Viimeksi muokattu: 30.06.15 - klo:17.45 kirjoittanut qwertyy »