Kirjoittaja Aihe: umask ja gnome  (Luettu 4345 kertaa)

mikk0

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 555
  • Profiili
umask ja gnome
« : 12.07.05 - klo:10.06 »
Kertokaapa mistä Gnome saa käynnistyessään umask-arvoksi 0022?

Tavoite oli muuttaa tämä arvoon 0002, mutta siinä kohtaa tuli seinä vastaan. Tiedän että jos ~/.bashrc-tiedostoon laittaa tämän umask 0002:n, niin se on voimassa pääteistunnoissa. Mutta Gnome ei tätä tiedostoa lue käynnistyessään, joten mihin se tulisi sijoittaa ja missä muodossa, jotta se olisi voimassa kaikissa Gnomen ohjelmissa? Minulle käy joko käyttäjäkohtainen tai järjestelmänlaajuinen asetus yhtä hyvin.

Helpoimmalta vaihtoehdolta vaikutti Universesta löytynyt libpam-umask, joka siis on PAM-autentikoimismoduulin osa. Tämän pitäisi säätää umask asettamaani arvoon, kirjauduin koneelle sitten mitä kautta tahansa. Mutta mukanapa ei tullut ohjeistusta, enkä osaa PAMin asetuksia säätää.

Osaako joku kenties auttaa tässä?

Mikko  ???

P.S. niille jotka eivät tiedä mutta joita silti kiinnostaa, niin umask on arvo, joka määrää luotavien hakemistojen ja tiedostojen oletusoikeudet.

EDIT:

ajoin komennon
sudo find /etc | xargs grep umask
ja johan löytyi liikaakin tiedostoja missä tämä määritellään. Mitäköhän näistä uskaltaa kokeilla...

EDIT 2:

oikea komento on tietysti
sudo find /etc | sudo xargs grep umask
sillä muuten sudo toimii vain findissa, ja loppukomennot ajetaan normaalikäyttäjänä, jolloin tiedostoihin ei pääse käsiksi.
« Viimeksi muokattu: 13.07.05 - klo:22.40 kirjoittanut mikk0 »

Mikko Saarinen

Timo Jyrinki

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 1215
  • Profiili
  • kotisivu
Re: umask ja gnome
« Vastaus #1 : 12.07.05 - klo:23.23 »
ajoin komennon
sudo find /etc | xargs grep umask
ja johan löytyi liikaakin tiedostoja missä tämä määritellään. Mitäköhän näistä uskaltaa kokeilla...

Ilmeisesti ainakin tiedostoon /etc/gdm/Xsession rivin "# initialize variables for use by all session scripts" alle voisi kokeilla laittaa... jotenkin tuntuisi että jokin "parempikin" paikka varmaan olisi, tietäisi vain mikä. Eli juuri jokin /etc/profile, /etc/login.defs -tyyppinen tiedosto joka olisi nimenomaan tarkoitettu kustomointiin.

mikk0

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 555
  • Profiili
Re: umask ja gnome
« Vastaus #2 : 13.07.05 - klo:23.24 »
Lisäinfoa umaskista

cwaldbieser englanninkieliseltä ubuntuforumilta muistutti ystävällisesti että umask ei sananmukaisesti määrää tiedostojen oletusoikeuksia. Se ei pysty lisäämään luodulle tiedostolle tai kansiolle oikeuksia, vaan ainoastaan poistamaan niitä. Näinpä.

Eli käytännössä: vaikka umask olisi onnistuneesti asetettu arvoon 000, niin kaikki kansiot mitä gnomella luodaan, saavat oikeudet rwxr-xr-x ja esim. Nautiluksella luotavat tiedostot saavat oikeuksikseen rw-------. Tämä on jollain tapaa joko kovakoodattu gnomen käyttämiin tiedostonkäsittelyfunktioihin, tai sitten en vain ole vielä löytänyt tapaa millä niiden käyttäytymiseen voi vaikuttaa.
Tietysti, jos umask on asennettu tätäkin tiukemmalle arvolle, niin se luonnollisesti vähentää entisestään annettuja oikeuksia.
Bash sitävastoin luo tiedostot oikeuksilla 666 ja hakemistot 777 ja näistä sitten vähennetään umask-arvo, joten sen käyttäytymisen pystyy paremmin ennustamaan.

Koska aiheesta ei man-sivuja ole ja sivustoilla liikkuu jopa tuoreempia Linux-tulokkaita kuin allekirjoittanut, niin laitetaan tähän pikaopas umaskiin.
Näin minä olen asian ymmärtänyt:

Umask-arvo määrää sen, mitkä oikeudet luotavilta tiedostoilta ja hakemistoilta poistetaan. Se koostuu neljästä kentästä, jotka esitetään oktaalinumeroina. Kukin kenttä voi olla joku numeroista 0, 1, 2, tai 4, tai näiden summa (3, 5, 6, tai 7). Kentät ja numerot vastaavat chmod-komennossa käytettäviä arvoja. Ainoastaan niiden merkitys on käänteinen.

Esim. umask 0022 (Ubuntun oletus) tarkoittaa, että kaikilta luoduilta tiedostoilta ja kansioilta poistetaan ryhmältä kirjoitusoikeus (ensimmäinen 2:nen), samoin muilta (toinen 2:nen).  Erikoisbitteihin (setuid, setgid, sticky) ei kajota, samoin omistajan oikeuksia ei vähennetä (kaksi 0:aa alussa).
Eli sama asia kuin chmod g-w,o-w tiedoston_nimi

Mikko

Mikko Saarinen