Kirjoittaja Aihe: Tietokone tuli huollosta toimimattomana.  (Luettu 4657 kertaa)

Buntuzz

  • Vieras
Tietokone tuli huollosta toimimattomana.
« : 16.05.15 - klo:12.07 »
Näinkin voi sitten käydä.Elisa & HP & Asiakas.
Alunperin tekovikainen laite ja kukaan ei sitten ota vastuuta.
Asiakasta piestään kun vierasta sikaa.

Takuuaika mennyt umpeen,mutta kuitenkin homma kääntyi lopuksi asiakkaan eduksi,
pitkän,sitkeän,vaivalloisen asioinnin tuloksena.
Eihän näistä koskaan pysty ennustamaan etukäteen,mitä on tulossa.

( Toiselta  foorumilta lainnattua )

http://keskustelu.afterdawn.com/threads/tietokone-huollosta-toimimattomana-takuuta-ei-j%C3%A4ljell%C3%A4.756014/
« Viimeksi muokattu: 16.05.15 - klo:12.09 kirjoittanut Buntuzz »

Efraiminpoika

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 166
    • Profiili
Vs: Tietokone tuli huollosta toimimattomana.
« Vastaus #1 : 17.05.15 - klo:08.55 »
Nettiin yhdistetty tietokone, kotona on nyt vaan tosi hankala vastuunoton suhteen. Windows ja Linuxin välillä on oletuksena tehty niin, että ne olettavat, että sinulla on moitteetta toimiva nettiyhteys. Jos verkkoyhteys hidastelee tai ei toimi koko ajan moitteetta Windows on ihan mahdottoman hidas. Minusta Windowsin päivitys kun on lähtenyt käyntiin automaattisesti tai itse annettuna niin se nyt vaan päivittää vaikka ei olisi verkkoyhteyttä. Kaikki hyvien neuvojen antajat sanovat, että Windowsia ei asentaa tai päivittää, jos ei ole kiinteää toimivaa nettiyhteyttä. Ihan oikea neuvo, mutta jos kunnollinen ei nyt vaan mahdollinen käyttäjän perusolinpaikassa tai käyttäjä oikeasti on lähes koko ajan liikkeessä, jolloin mobiililaajakaista on ihan oikeasti ainoa vaihtoehto.
HP eikä Microsoft ota vastuuta verkkoyhteydestä, eikä TeliaSonera, Elisa, DNA tai kuka verkkoyhteyden tarjoaja nyt onkin ei vastaa koneesta ja käyttöjärjestelmästä. Virustorjunnasta ja muusta tietoturvallisuudesta ei kukaan muu kuin käyttäjä vastaa oli käytössä mitä tahansa ohjelmia, jotka koittavat parhaansa auttaakseen asiassa.
Nämä neuvot ei pidä ostaa 'mopoa' vaan kunnon peli auttavat joskus.

Tämä nyt vaan mobiililaajakaistan toiminnan kanssa ihmetelleen vanhemman tietoliikenneinsinöörin kokemuksena:

Siis asuinpaikkaani tuli saataville 4G. Otin sen ja huomasin, että automaattisella verkonvalinnalla menee aina 3G:hen ja 6-7M koneelle päin ja 2-3M koneelta pois päin. Minähän hommasin 4G:n joten 4G:lle pakotus päälle. Tämä 3G:n vauhti tuli lähes täysin riippumatta missä mokkula sattui olemaan. 4G:llä alkuun tuli 2M ja 0,2M. Siis kyllähän se siis toimi, mutta mistä tässä nyt maksetaan enemmän palvelusta, jonka pitäisi olla parempi? No kyllähän insinööri ymmärsi ryhtyä tutkimaan mokkulan sijoittelun vaikutus ja löytyihän sieltä paikka, josta tuli 20M ja lähti yli 3M. Siis kyllähän täällä 4G on, joten olin tyytyväinen. Liian aikaisin sillä hetken päästä nopeus oli välillä ihan saman sama kuin ennen mokkulan siirtelyä. Mokkulassa oli antenniliitin, siis oikeasti kaksi, mutta minulla oli vain yksi suuntaamaton magneettikiinnitteinen suuntaamaton antenni. Se kiinni ja nyt siirreltiin mokkulaa ja siirreltiin ja pyöriteltiin antennia. Taas löytyi 20M ja 3M. Hyvä taas palattiin tietokoneen ja verkon käyttöön tyytyväisenä. Hetken päästä oltiin taas aivan surkeassa 4 G toiminnassa. Ei .... (sensuroitu). Kyllä kai insinööri tämän selvittää ja kun 2 antennia mahdollista niin hommataan 2 antenni. Taas samaa pyörittelyä ja siirtelyä nyt kahdella antennilla ja taas löytyi hyvä yhteys. Vaan taas välillä ei toimi oikein ollenkaan. Minullahan on mokkula kiinni reitittimessä ja Googlella löytyi, että ko. reitittimen virtalähde ei välttämättä aina riitä syöttämään 4G mokkuloita varsinkaan kaukana tukiasemasta. Kyllä 6km minusta insinöörinä on kaukana ja kyllä minä tukiaseman suunnan näissä pyörittelyissä selville olin saanut ja ko suunnassa tukiaseman pystyn tunnistamaan, vaikka niiden tarkkoja paikkoja ei anneta. Siispä lisää virtaa mokkulalle ja hei taas kaikki hyvin, hetken ...
Suunta vaan ei varmaan ole riittävän tarkka joten kun tuli riittävän lämmin ja sateeton päivä niin läppärin ja antennien kanssa pihalle. Nyt löytyi 30M ja 1M eli taas kaikki kunnossa aurinkoisena lauantaipäivänä ja iltapäivänä. Antennijohdon läpivienti ikkunan pieleen ja läppäri sisälle ja kaikki hyvin. Vaan illalla taas takkuilua ja nyt alkoi insinöörille koko totuus valjeta. Ollaan kaukana tukiasemasta, jolloin suuntaus ja virrankulutus vaikuttaa, mutta kun oli tämä verkon kuormitus kuitenkin kokonaan unohtunut. Aamuyöllä 3:n aikaan kun heräsi niin vielä testaus ja kyllä taas vauhtia oli.

Kyllä oli tietoliikenneinsinöörillekin aika vaikeaa minusta. Entäs tavalliselle ihmiselle, joka hommaa läppärin ja netin hoitaakseen pankkiasioita ja käyttääkseen nettiä kaikkeen muuhunkin.

Kuka tässä on se jolle kokonaisvastuu ajautuu väkisin, ja joka  joutuu hankkimaan apua talkoilla tai rahalla asian selvittämiseen?

Tässä voidaan vaan yrittää tehdä jotain, eikä kukaan ymmärrä mistä oikeasti on kysymys.

Niin tosiaan käytössä HP:n läppäri.

eläkeläisäijä

A. Hellaakoski: Tien kulkija tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki.

spark

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1752
    • Profiili
Vs: Tietokone tuli huollosta toimimattomana.
« Vastaus #2 : 17.05.15 - klo:09.40 »
^ Siis koneessasi ei ole mitään vikaa, vaan paskoissa antenneissa?

Hanki kunnon antennit, niin alkaa toimimaan.

Alista saa kohtuuhinnalla antenneja. Tilaa valikoima oikealle taajuudelle tehtyjä, niin alkaa yhteydet toimimaan.

http://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20150516223744&SearchText=lte+antenna

Kannattaa samalla tilata reitittimelle tehokkaampi virtalähde, niin ei lopu virta kesken. Tosin omien kokemuksien mukaan virran loppuminen ilmenee yhteyden katkeamisena.

Efraiminpoika

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 166
    • Profiili
Vs: Tietokone tuli huollosta toimimattomana.
« Vastaus #3 : 17.05.15 - klo:12.56 »
Kyllä tiedetään vaikka onkin insinööri  ;), että kaikenlaisia antenneja löytyy ja että reitittimeenkin saisi australialaisen hämähäkin eli Huntsmanin. Australialainen sähköasentaja on muuten spark  ;)

Siis yritin esittää, että tietokonehuollossa ei tiedetä mitään käyttöpaikan olosuhteista. Toisaalta tietoliikenneoperaattorit eivät lupaa minimeissään yhtään mitään, kyllä nämä kuuluvuuskartat on välillä aika optimistisia todellisuuteen verrattuna. 3G on myös huomattavasti tasaisempi kuin 4G ei juuri 10M enempää tai 7M vähempää ja paluusuunta tasainen 3M, siis ainakin minun kohdallani.

Antennit ovat sitten 90 asteen kulmassa niin siten saadaan kaikki heijastukset tukiasemalta hyödyksi. Paluusuunnalla tarkka suuntaava antenni varmasti parantaisi tilannetta, kun vielä tiedän tukiaseman tarkan sijainnin, vaikka operaattorit eivät sitä paljasta. Mutta onko ruuhka-ajan kapasiteetti riittävä onkin vaikeampi kysymys johon operaattorilta voi olla vaikea saada 'kunnon' vastausta. Tukiaseman lähellä on sekä golf-kenttä, että moottorirata ja niihin liittyvää vapaa-ajan asutusta ja mökkimajoitusta. Siis kellonajan lisäksi myös vuodenaika vaikuttaa käyttäjämääriin. ???

Joskus nuorempana tästä laitteiden virittämisestä jaksoi innostua. Nyt  välillä haluaisi vain käyttää, kun kaikenlaista on viritellyt ihan riittävästi. Mikä tarkoittaa, että ehkä itse tyydyn 3G:hen, jos sen vielä saa muutaman euron halvemmalla

Liikkuvia osia on vaan niin monta, että kyllä siinä välillä ihmettelee, kuka vastaa kokonaisuudesta. Tämän oli tarkoitus olla oma viestini.

Mahdoinkohan paljastaa liikaa sijainnistani vaikka WLAN paikannuksella olen toivottavasti useimmille 24/7 Tampereen rautatieasemalla ;D

PS Kyllä mokkulan tehonsyöttöäkin on jo parannettu

« Viimeksi muokattu: 17.05.15 - klo:12.58 kirjoittanut Efraiminpoika »
eläkeläisäijä

A. Hellaakoski: Tien kulkija tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki.

Efraiminpoika

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 166
    • Profiili
Vs: Tietokone tuli huollosta toimimattomana.
« Vastaus #4 : 17.05.15 - klo:13.20 »
Myös alkuperäisen viestin tarkoitus jäi minulle hieman epäselväksi.

Sanottiin, että näin voi käydä, mutta oliko kyseessä kuitenkin jonkinasteinen kysymys, johon haluttiin neuvoa?

Mutta minun kohdallani ei ollut tarkoitus kysyä vaan kertoa miksi niin voi käydä. Kukaan ei ehkä vastaa koneen, verkon, käyttöjärjestelmän ja muiden ohjelmien muodostamasta kokonaisuudesta ainakaan tavallisen käyttäjän kannalta.

eläkeläisäijä

A. Hellaakoski: Tien kulkija tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3370
    • Profiili
Vs: Tietokone tuli huollosta toimimattomana.
« Vastaus #5 : 17.05.15 - klo:16.21 »
Mobiiliyhteyden kanssa on sitten sekin mahdollisuus, ettei alueella ole kerta kaikkiaan kapasiteettia. Väliin kun on käyty kaverin mökillä Kustavissa niin varsinaisen kesämökkeilykauden aikana ei kerta kaikkiaan saa sen paremmin 3G:llä kuin 4g:lläkään kunnollista yhteyttä. Keväällä ja myöhään syksyllä saa. Epäilenpä että tukiasema on mitoitettu vakiasutuksen mukaan, eikä kykene käsittelemään liikenteen moninkertaistumista.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Efraiminpoika

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 166
    • Profiili
Vs: Tietokone tuli huollosta toimimattomana.
« Vastaus #6 : 17.05.15 - klo:17.04 »
Mobiiliyhteyden kanssa on sitten sekin mahdollisuus, ettei alueella ole kerta kaikkiaan kapasiteettia. Väliin kun on käyty kaverin mökillä Kustavissa niin varsinaisen kesämökkeilykauden aikana ei kerta kaikkiaan saa sen paremmin 3G:llä kuin 4g:lläkään kunnollista yhteyttä. Keväällä ja myöhään syksyllä saa. Epäilenpä että tukiasema on mitoitettu vakiasutuksen mukaan, eikä kykene käsittelemään liikenteen moninkertaistumista.
Niin omassa tapauksessa epäilen kyllä samaa, nopeus riippuu täysin käytöstä, joka vaihtelee tilanteesta ja ajasta riippuen tosi paljon

Mutta alkuperäisestä jutusta edelleen kiinnostaisi tietää mikä oli ko Saunalahdelta hankitulla koneella käytetty nettiyhteys, kun tätä hyytymistä esiintyi.
Minusta ihan kaikenlaista yritettiin, mutta käytetystä nettiyhteydestä ei minusta missään kohtaa ollut  mainintaa. Saattoi mennä minulta ohi, mutta kun vaikuttaa niin käsittämättömältä koko juttu.
eläkeläisäijä

A. Hellaakoski: Tien kulkija tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki.

XL180

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 192
    • Profiili
Vs: Tietokone tuli huollosta toimimattomana.
« Vastaus #7 : 18.05.15 - klo:14.36 »
Tämän ketjun alkuperäinen aihehan koski tietokonehuoltoja.
Jos vie Linux koneen näihin,suhtauminen voi olla mitä vain.

Jotkut näistä huolloista korjaa firmojen Windows koneita eikä piittaa mitään,jos yhden Linux koneen tuoja piipittää ongelmistaan siellä.
Koneet viedään usein verhon  tai sermin taa ,tai takahuoneeseen piiloon,ettei asiakas näe,mitä koneelle tehdään.

Minun kotikaupungissani nämä tietokonehuollot mainostaa toimintaansa nuorten naisten kuvilla.
Nainen hymyilee,irvistää,nyrpistelee.Hekö saa hyvää palvelua näissä huolloissa,vaikka veisivät vanhan Linux koneen?

Ei tulekaan kehotusta heittää se kone menemään,jos koneen tuonut henkilö miellyttää näitä huoltotyyppejä(käytän sanaa tyyppi,sillä jotkut näistä käyttäytyy todella junttimaisesti)
Tässä heittokehotuksessakin voi olla muuta takana.Tällä kerätään vanhoja koneita ja lähetetään niitä ulkomaille.Ne otetaan siellä käyttöön täysin toimivina koneina.Ruotsi on lähin paikka .Näin kirjoitti jokin aika sitten paikallinen lehti.Tämä on bisnestä.

On myös kierrätyskeskus ,jossa romutetaan ehijä toimivia XP koneita.Tapasin työttömän, joka on saanut duunia sieltä.Oli hämmästyneen näköinen,kun kerroin,ettei niitä kaikkia tarvitse romuttaa.Linuxin voi asentaa.

Mistofelees

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 663
    • Profiili
Vs: Tietokone tuli huollosta toimimattomana.
« Vastaus #8 : 23.05.15 - klo:10.27 »
ISoissa firmoissa, valtionhallinnossa ja korkeakouluissa romutetaan C2D ja i3 -tasoisia koneita, koska kanslisteille ei vanha kelpaa, eikä koneita saa lahjoittaa kenellekkään. Rautakanki emokortista läpi sen sijaan, että lahjoitettaisiin esim opiskelijoille tai työttömille.

Monikin IT-tuki asentaisi aikansa kuluksi Linuxia vanhaan koneeseen saadakseen kovalevyn tyhjennetyksi. Linux kelpaisi suurimmalle ossalle Suomen kansaa, joka koneellaan lähinnä katselee Juutuupi-videoita, Forecaa, käy pankissa ja katselee valokuviaan.

Joku harva saattaa kirjoitella muistelmiaan M$Windowsissa wordilla käsittämättä, että saman saa aikaiseksi ilmaisella Wordpad:lla tai, jos enemmän fiitsereitä haluaa, LibreOfficella.
Töissä on käyty monet kerrat seuraava keskustelu:
- " Mikä käyttöjärjestelmä sinulla on koneessa ?"
- " Minulla on tämä Woordi"
- " Ei MSWord ole käyttöjärjestelmä";
- " No sitten se on tämä VireVoksi"

M$Windowsissa on oletuksena kaikki asetusarvot väärin päin alkaen siitä, että järjestelmä lukitsee alapalkin ja piilottaa tiedostopäätteet. Tämä ei kuitenkaan tunnu perus-Urpoa kiusaavan, koska ei muutenkaan mitään tietokoneen toiminnasta ymmärrä.
Tähän saumaan luulisi Linuxin uppoavan hyvin. Jos vaan pystyttäisiin murtamaan M$:n "määräävän markkkina-aseman väärinkäyttö", joka pakottaa kauppiaat laskuttamaan asiakkaalta Windows, vaikka kone myytäisiin ilman sitä.

Tärkeinät olisi, että käyttöliittymä olisi helppo ja yksinkertainen. Ei mitään Ubuntun Unifyn kaltaista taiteellista hörhöilyä, vaan hyväksi todettu WIn95/Win98/WinNT/WinXP/WinME/Vista/Win7/Linux Mint -tyyppinen käyttöliittymä.

Vielä, kun saisi tuon Mint:n alapalkin ja tiedostoselaimen hieman intuitiivisemmaksi ja sivuhissien ylä-ja alapäähän välttämättömät nuolipainikkeet takaisin, ei minullakaan olisi enää mitään valittamista.

Mistofelees

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 663
    • Profiili
Vs: Tietokone tuli huollosta toimimattomana.
« Vastaus #9 : 23.05.15 - klo:10.52 »
Yksi mokkulatemppu

Jos reitittimeen tai tietokoneeseen kaapelilla liitetty mokkula pätkii, kaatuilee tai hidastelee, vaihda USB-kaapeli.
Etsi eri valmistajan eri mittainen kaapeli ja kokeile sillä.
Kaapeli kytkeytyy mokkulan RF-piiriin josta tulevat häiriöt kytkeytyvät USB-signaaliin.
Tämä johtuu huonosta suunnittelusta, jonka korjaaminen kotikonstein on lähes mahdotonta.

Itse rakensin lisäksi pienen lisäkortin, jossa on rele ja sitä vetävä transistori ja vastus. Katkaisin USB-kaapelin ja juottelin sen tähän korttiin kiinni. Kun RaspBerry Pi:ssä pyörivä valvonta-ohjelmisto huomaa, että yhteys on katki, se jojottaa releellä mokkulan virrat ON/OFF.
Saman ohjauksen voi tehdä PC-serveriltä Arduinoa käyttäen.

Valvonta perustuu siihen, että serverin crontab komentaa scriptin hakemaan ulkoiselta palvelimelta pienen tiedoston 5 min välein. Ellei haku onnistu, jojotetaan modemi. Dynaaminen tiedosto sisältää ainoastaan kotikoneen ulkoisen IP-osoitteen, joten sitä voi käyttää myös valvomaan, josko ulkoinen osoite on muuttunut. Uuden osoitteen voi lähettää automaattisella sähköpostilla käyttäjille.

Pieni toivomus Puttyn kehittäjille: apuscripti, joka hakisi kohdekoneen IP:n annetusta tiedostosta.