Kirjoittaja Aihe: PC:ni SSD-levy kipsahti, ostin uuden ja asensin  (Luettu 2583 kertaa)

petteriIII

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 601
  • Profiili
PC:ni SSD -levy kipsahti kuukausi sitten, joten ostin eilen uuden ja asensin tänään Ubuntu 15.04:n.
Päivitetyllä koneella ja uusimmalla daily:llä kaikki toimi lähes samoin kuin ennenkin - senverran eroa oli että gpartedissa täytyi merkitä fat32-osion flag:iksi  boot ja esp.
Riemu olikin ennenaikaista sillä nähtävästi ne pyysivät mikrosoftilta apua loppusilauksessa; tilanne on siis taas se että ensin asennetaan niin että kaikki on yhdessä osiossa ja sitten poistetaan käyttöjärjestelmä-osio jättäen se EFI-osio ja swap. Sitten luodan omat osiot käyttöjärjestelmälle ja kodille ja asennetaan normaalisti.

- muuten asennus tekee automaattisesti GPT-tyyppisen osiotaulun.
- jos ihmettelet mikä osiotaulusi tyyppi on niin se selviää käskyllä:
Koodia: [Valitse]
[[ $(sudo parted -l | grep -m 1 "Partition Table" | awk '{print $3}') = msdos ]] && echo mbr || echo gpt
PC voi bootata joko BIOS- tai UEFI-muotoon riippuen ainoastaan siita minkamuotoiselta levykuvalta on bootattu. Jos ihmettelet oletko bootannut UEFI-muotoon niin se selviää käskyllä:
Koodia: [Valitse]
dmesg | grep "efi:"   # tämä ei tulosta mitään jos EFI:ä ei ole
tai: sudo efibootmgr  # tämä taas tulostaa EFI-boottausvälineet

- ei se alkuperäinenkään SSD-levy ollut hajonnut, vaan Ubuntun EFI-osion käyttäytyminen oli muuttunut. Yritetäänkö meitä nörttejä savustaa pois Ubuntusta ? Eipä silti, Mikrosoftinhan se UEFI on - siis alunperin Mikrosoft ei edes tunnustanut EFI:ä muutta omi sen sittemmin itselleen. Mikkisoftistit ovat varmasti eri mieltä.
 
- samalla kovalevyllä voi olla useampikin Ubuntu. Luulisinpa että ne voisivat olla toisiakin EFI:ä käyttäviä käyttöjärjestelmiä. Saattaapa EFI-Windows:kin mahtua joukkoon, mutta en tiedä enkä edes halua tietää. Muuten EFI-osioita on aina vain yksi ja kaikki käyttävät samaa - siis jokakerran asennettaessa uusi käyttöjärjestelmä sille täytyy kertoa että käytetään EFI-osiota.

- myös USB-muistitikulle asentaminen onnistui. Asentaminen kesti vain 15 minuuttia, mutta välillä kaikki tuntui pysähtyvän. Mutta sekin siis käyttää kovalevyn EFI-osiota.  Tällätavoin saa kummallisen erikois-efektin: kovalevyn boottaaminen suoraan ei onnistukaan vaan ainoastaan kun tuo tikku on koneessa. Tällätavoin asennettu muistitikku ei toimi toisessa koneessa.

- mikäli asentaa muistitikulle oman efi-osion niin seuraa vielä mielenkiintoisempaa:
1. saat asentaa kovalevysi uudestaan. Se on tosin vain yhdenkerran harmi.
2. muistitikulta bootatessa päädytään aina ensin urputukseen: unauthorized .... , mutta kun painaa nappulaa: n niin senjälkeen boottaus tapahtuu normaalisti.
« Viimeksi muokattu: 01.05.15 - klo:19.53 kirjoittanut petteriIII »

Karvameduusa

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1055
  • Profiili
Vs: PC:ni SSD-levy kipsahti, ostin uuden ja asensin
« Vastaus #1 : 25.04.15 - klo:00.18 »
Itse olen jo pitkään käyttänyt tuota GPT osiotaulua. Siihen tullaan kuitenkin siirtymään uusien koneiden myöntä eli tulee pakolliseksi jos haluat hyötyä UEFI:sta. MBR on muutenkin jo vanha ja vanhentunut. Tullaan varmaakin lähitulevaisuudessa poistamaan tuo Legacy boot mahdollisuus Biosista.

Postimies

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2456
  • Profiili
Vs: PC:ni SSD-levy kipsahti, ostin uuden ja asensin
« Vastaus #2 : 15.05.15 - klo:22.00 »
Itsekin tein uudelle levylle GPT-osiotaulun. Uusilla kovalevyillä MBR:n kokoraja alkaa tulla vastaan. SSD-levyllä tai muistitikulla GPT ei ole välttämätön. Käynnistyviä MBR-levyjä koneessa voi olla useita. UEFI:n kanssa näköjään tulee ongelmia. UEFI nopeuttaa kyllä käynnistymistä. Mäkin omistajilla helpompaa kun ei ole Biossia.