Oletuksena voi lukea, ja myös kirjoittaa, jos käyttäjätunnusten UID tai GID on sama. Ubuntun asennuksen yhteydessä luodun tunnuksen UID on 1000 ja GID on 1000, joten näiden eri asennusten ykköskäyttäjillä on suoraan kirjoitusoikeus toistensa kotihakemistoihin.
Päteekö tämä myös muiden jakeluiden osalta.
Määräävä tekijä on UID ja GID, jakelusta riippumatta. Jos tiedoston numeerinen omistaja-UID täsmää käyttäjän UID:iin, käyttäjällä on oikeudet tiedostoon.
Näet oman tunnuksesi ja ryhmiesi UID ja GID -arvot komennolla:
id
Tiedostojen UID ja GID -arvot voi listata näin:
ls -n
Eri jakeluissa käyttäjien UID ja GID -arvot voivat alkaa jostain muusta kuin 1000:sta, joka on vakiintunut käytäntö Debian-pohjaisissa jakeluissa. Nykyisin myös Fedora ja OpenSUSE käyttää samaa, mutta Red Hatissa alue alkaa 500:sta.
http://en.wikipedia.org/wiki/User_identifier#Reserved_rangesJos haluat yhtenäistää käyttäjien UID ja GID -arvot eri Linux-asennusten välillä, voit muuttaa arvoja kussakin järjestelmässä muokkaamalla tiedostoja /etc/passwd ja /etc/group. Sitten pitää vielä vaihtaa kaikkien käyttäjän tiedostojen oikeudet chown-komennolla, tähän tapaan:
sudo chown -R 1000:1000 /home/tunnus
Kokonaisuudessaan tämä on hieman riskialtis toimenpide sudottamalla. Kannattaa ehkä antaa root-tunnukselle salasana, jotta voit tarvittaessa kirjautua sillä korjaamaan ongelmia.