Kirjoittaja Aihe: Ubuntun kehittäjäversio LG Nexus 4:lla  (Luettu 5573 kertaa)

Timo Jyrinki

 • Sr. Member
 • ****
 • Viestejä: 1256
  • Profiili
  • kotisivu
Ubuntun kehittäjäversio LG Nexus 4:lla
« : 17.01.15 - klo:14.20 »
Nexus 4 on edelleen helpoimmin saatava "Ubuntu-puhelin", vaikkakin kehittäjäversiona ja ilman valmistajan tukea. Tässä ketjussa voidaan vertailla kokemuksia aiheesta. Tuo luuri on toistaiseksi vielä ainoa Ubuntu-puhelimeni. Käytän sitä jatkuvassa kehityksessä joten en voi käyttää sitä pääpuhelimenani (pääpuhelimena Jolla), mutta jonkin verran kokemuksia on. Silloin kun käytän vakaata versiota, puhelimen käyttö on myös aika sujuvaa ja bugitonta.

Ubuntun kehittäjäversio on toisaalta puhtaimmin Ubuntu ilman mahdollisia valmistajan kuten Bq:n haluamia erilaisia lisäyksiä. Toisaalta se viimeistellyin Ubuntu-kokemus on se joka yhteistyössä valmistajien kanssa tehdään. Nexus 4:n tuen jatkumisesta loputtomiin ei ole takeita, mutta koska yhteisö on jo tehnyt kymmeniä porttauksia eri puhelimille lienee varmaa että jonkinlainen toimivuus tuoreimmillakin Ubuntu-versioilla jatkuu vaikka joskus Canonicalin tuki loppuukin. Nexus 4 Ubuntulla on kuitenkin monella käytössä ainoana puhelimena, joten pääosin kaikki tarvittava sellaiseen käyttöön löytyy ja Ubuntun sovelluskaupasta saa monenlaisia sovelluksia paikkaamaan oletusasennuksen puutteita.

En suosittele ketään hankkimaan sinänsä jo hieman vanhentuvaa laitetta jolla ei ole valmistajan tukea, mutta innokkaimmille se voi olla ihan mielenkiintoinen vaihtoehto ja entisenä huippulaitteena toisaalta ensimmäistä Bq:n puhelinta ruudikkaampi (teoriassa, Bq ja muut tulevat myytävät Ubuntu-puhelimet ovat tietysti eniten optimoituja Ubuntulle).

Suosittelen käyttämään vakaata "rtm"-versiota, joka on lähinnä kuluttajille jatkossa myytäviä Ubuntu-puhelimia. Eli flashays komennolla ubuntu-device-flash --channel=ubuntu-touch/ubuntu-rtm/14.09 - vain rtm:ssä on muun muassa eräs sovellusten käynnistymistä nopeuttava Qt-muokkaus. Toisaalta jos leikkimään ryhdytään niin jatkuvasti kehittyvän Ubuntu 15.04:n päivittäisjulkaisu kanavasta --channel=ubuntu-touch/devel-proposed on toki aina mielenkiintoinen eikä ole "jämähtänyt" peruskomponenteiltaan tuohon Ubuntu 14.10:een kuten tuo rtm. Jos ei tee bootstrap-flashaysta vaan normaalin, näiden välillä voi vaihtaa myös menettämättä käyttäjän asetuksia ja tiedostoja.

Näillä alkuun. Olen välillä käyttänyt ihan sujuvasti joillain reissulla Nexusta "kaikkeen" Jollan pysyessä laukussa. Etenkin selain on mielestäni Ubuntussa Jollan selainta parempi, joten perusnettisurffauksessa Nexus on oikein omillaan. Kamera toimii mukavasti, samoin youtube, videot jne. Navigointi sovelluskaupan sovelluksilla on vielä rajoittunutta, koska täysi Nokian HERE-paikannus ohjelmineen tulee olemaan vain myyntiversiossa lisenssisyistä. OSMTouchilla olen kuitenkin pärjännyt kävellen ollessani, ja on vain ajan kysymys milloin esim. NavIt laitetaan sopivasti toimimaan puhelimillakin (softahan on jo Ubuntussakin mutta sen käyttöliittymä vaatii päätelaitekohtaisen asetustiedoston).

scastren

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 32
  • Profiili
Vs: Ubuntun kehittäjäversio LG Nexus 4:lla
« Vastaus #1 : 31.01.15 - klo:12.35 »
Olipa mielenkiintoista lukea täällä Suomen Ubuntu-palstalla Ubuntuun ja mobiililaitteisiin liittyvää juttua! Nexus 4 ja Nexus 7 (2012) ovatkin hyviä alustoja erilaisia Linuxeja varten. Olen kokeillut kerran Ubuntua Nexus seiskaan (2012) ja Nexus 4:n muistiin flashasin Firefox OS:n. Tässä ovat linkit blogiini:

http://sakarinkurssit.blogspot.fi/2013/08/valmistautuminen-ubuntu-touchin.html

ja

http://sakarinkurssit.blogspot.fi/2014/08/nexus-4-ja-firefox-os-toimivat-hyvin.html

scastren

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 32
  • Profiili
Vs: Ubuntun kehittäjäversio LG Nexus 4:lla
« Vastaus #2 : 21.04.15 - klo:19.56 »
Asensin Nexus 4 -puhelimeeni Ubuntu Touch:n (Vivid). Nyt löytyy rinnan Ubuntu Touch ja Android 5 yhdestä ja samasta puhelimesta. Lue lisää blogistani:

http://sakarinkurssit.blogspot.fi/2015/04/running-ubuntu-touch-and-android-5-on.html

Seurasin näitä ohjeita ja hyvin sain toimimaan:

http://cityblogger.com/archives/2014/11/24/dual-booting-android-5-0-and-ubuntu-touch-on-nexus-4