Kirjoittaja Aihe: Tietokoneiden akkujen elvyttämisestä kokemuksia?  (Luettu 2022 kertaa)

qwertyy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4774
  • Profiili
Löytyy yksi suhteellisen uusi Acerin tabletti, mutta heidän hienojen teknisten saavutusten takia kyseinen kone ilmeisesti purkaa akkua jännitevahdin ohitse. Eli eipäs enää lataile lainkaan ja sammuu heti latauspistokkeen irroituksen jälkeen.

Laitetta ei ole edes ladattu täyteen kuin arviolta ehkä 10 kertaa, mutta jäänyt käyttämättömäksi ja ns. syväpurkautunut. Purin laitteen ja katsoin akun mallin, mutta tulisi maksamaan noin 40€ ja laitteen hinta on kait arviolta 80-120€, eli ei hirmuisesti kiinostaisi sijoittaa uuteen.

Tutkailin sitten netistä, että onko mitään konsteja Litium-ioni akkujen elvyttämiseen ja törmäsin mielenkiintoiseen väitteeseen. Eli akun ehkä saisi elvytettyä pitämällä akkua viileässä/pakkasessa noin vuorokauden ja lataamalla laite. Joskus olen kyllä kuullut että irrallisia akkuja olisi hyvä säilyttää viileässä lähes täydessä latauksessa, mutta en kyllä ole moista elvytyskonstina kuullut. Itse olisin veikannut jotain päinvastaista, eli että akkua pitäisi ennemmin lämmittää (huom. tiedän että tuo on hyvin vaarallista). Toinen kikka olisi ilmesti hiukan pakolla todella hitaasti ladata akkua esim. Ni-mh tilassa (jep myös vaarallista), mutta siihen ei löydy kyllä mitään kotikonsteja kun en harrasta mitään rc-vehkeitä tms.

Onko muut kuulleet mitään kikkoja elvyttämiseen tai löytyykö omakohtaisia kokemuksia?

***
Tuo ongelma akku on tällä hetkellä ulkona. Ajattelin että mitään ei menetä kokeilussa, mutta en myöskään usko että pakastamisella olisi sen kummempaa vaikutusta.
Oletettavasti jos tuo alkaa lataamaan, niin epäilemättä hyvä ladata jossain paloturvallisessa paikassa ja pitää laitetta aika aktiivisesti silmällä :D

spark

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1752
  • Profiili
Vs: Tietokoneiden akkujen elvyttämisestä kokemuksia?
« Vastaus #1 : 16.12.14 - klo:19.51 »
Onko siinä ihan normikennot? Nehän ei paljon maksa uusia. Erään hp:n läppärin akun purin, kun ei suostunut koneessa latautumaan. Arvelin siitä jonkun kennon olleen rikki, mutta yllätykseksi erillisellä laturilla ladattuna kaikki kennot otti 2Ah virtaa sisään. saipahan otsalamppuun 8 akkua käyttöön  :)

Helpoimmalla pääset, kun hankit jonkun usb powerbankin ja kiinnität sen takapuolelle.

qwertyy

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4774
  • Profiili
Vs: Tietokoneiden akkujen elvyttämisestä kokemuksia?
« Vastaus #2 : 16.12.14 - klo:20.10 »
Ei, tuossa on hiukan kännykänakun tapainen melkein koko tabletin pohjankokoinen littana akku. Ilmeisesti kahdessa piirissä, koska johtoliittimen värit oli tuplana yhtä lukuunottamatta. Kokeilin mittoa paljonko jännitettä löytyy ja melko kuollut tapaus, kun 0,3V ja akkussa itsessään taisi olla, että 3,7V luokiteltu. Ilmeisesti vielä toisessa piirissä vähemmän joka taisi näyttää 0,25V. Tosin tuo meikäläisen mittari ei mikään kovin laadukas kyllä ole. Virtoja ei tullut mittailtua.

Noista erillisistä kennoista tuli mieleen, kun myös purin yhden vanhan kannettavan akun ja vilkaisin minkälaiset kennot siinä mahtaa olla. Muutama kappale myrkynvihreitä kennoja, joissa luki Fukushima ja pienellä kennojen mallinumerot. Oli jotenkin tragikoominen tilanne, kun itse voimala oli paukahtanut aivan paria viikkoa ennen. Ei ollut ainakaan voima kadonnut kyseisiin kennoihin.

Jos nyt antaisi viilentyä tuon akun ja kokeilis vielä kerran latailla sen. Yleensä siis tabletti on alkanut hetken lataamisen jälkeen vilkuttaa latausmerkkivaloa ja valmistaja ilmoittaa sen tarkoittavan "Latausvirhe".

Tosin tuossa kyllä tuli vastaan myös tuo akun "säikäyttäminen", josta kuullut monesti  :D
https://www.youtube.com/watch?v=CCQU8eW3TGk