Asensin alkuvuodesta uusimman saatavilla olevan Xubuntun eli syksyllä 2013 ilmestyneen version 13.10. Asennuksen jälkeen ilmestyi kevään 2014 versio 14.04. Yllättävän pian tuli myös ilmoitus, että 13.10 versio on vanhentunut, eikä siihen tule enää päivityksiä.
Kannattaa hieman kurkata Ubuntu-jakelujen tukiaikaa. Ja toki päivittää tarvittaessa jakelu, kun se vielä on tuen piirissä.
https://wiki.ubuntu.com/ReleasesOma valintani on aina päivittää Ubuntu/Xubuntu/UbuntuStudio, kun sille on tarjolla virtaviivaisempi, ajanmukaisempi vaihtoehto.
Lisäys: luullakseni (ei omakohtaista kokemusta) Ubuntu 13.10 olisi yhä päivitettävissä LTS-versioon Trusty 14.04. Ja versio Trusty 14.04 on päivitettävissä versioon Utopic 14.10, joka on uusin tarjollaoleva Ubuntu-jakelu. Suora päivitys 13.10 -> 14.10 ei todennäköisesti onnistu. Vain LTS-versio seuraavaan tai vanhemmasta (yhä tuetusta) LTS-versiosta onnistuu. Esim. 12.04 -> 14.04.
Palvelinsovellutusten osasta saattaa vielä onnistua päivitys 10.04 -> 14.04?
Minulla on käsitys, että muut kuin LTS versiot eivät olisi niin vakaita.
Vakaus-käsite on tuollainen 'Hitler-kortti'
. Linux-jakelut (Ubuntu mukaanluettuna) ovat vakaita ja turvallisia. Bugeja toki aina löytyy niin vanhoihin kuin uudempiinkin jakeluversioihin ja niiden sovellutusohjelmiin, mutta ne korjataan kuten avoimen lähdekoodinjärjestelmiin hyvin nopeasti.
Palvelinkäytössä ei ole tarvetta päivitellä järjestelmää erilaisten kosmeettisten muutosten vuoksi, mutta niin nopeasti päivittyvien kuin LTS-versioihinkin tietoturvapäivitykset on syytä asentaa.
Kaikki muutokset eli päivitykset voivat tuoda tullessaan järjestelmään uusia ennalta-arvaattomia bugeja. Palvelinkäytössä rajoitetaan käytössäolevat sovellutukset tai palvelut minimiin, jotta päivityksiä olisi pakko asentaa vain rajoitetusti.
Yhteenvetona: kaikki Ubuntu-jakelut ovat vakaita. Käyttötarkoitus ratkaisee, mikä kullekin järjestelmävalvojalle on sopivin jakeluversio.