Itse suosin graafista käyttöjärjestelmää raskaudesta huolimatta mutta ei keveyden nopeudestakaan ole haittaa.
Aikuisen oikeasti ei monikaan Linux-jakelu tarjoa yksinomaan tekstipohjaista liittymää. Linux-jakeluihin on tarjolla monia graafisia työpöytiä monenkirjavine sovellutusohjelmineen tai graafisia X-ympäristöjä käynnistää haluamiaan ohjelmia. Näistä kevyemmistä X-ympäristöistä voi käyttää nimitystä ikkunamanageri.
Mielestäni internetin toimivuus on monelle avainasia ja niiden ympärillä olevat peruskuviot(adobe,youtube,areena,puhelinliitettävyys,tulostin ym)
Linux-jakelut perustuvat pääsääntöisesti avoimeen lähdekoodiin (Open Source), ja ohjemat, joita oletuksena tarjotaan ovat avoimia, vapaita ja niiden lähdekoodi on vapaasti tarjolla kenen hyvänsä editoitavaksi ja kehiteltäväksi. Esim. Adobe Inc taas on yritys, joka myy ohjelmiaan ja niiden käyttäminen vaatii tarvittavat lisenssit. Kun Linux on ilmainen, Linux-jakelija ei voi lunastaa linsenssimaksuja käyttäjiltään. Adobe (pdf-reader, Flash-plugin jne.) tarjoaa kuitenkin ohjelmistojaan ilmaiseksi, mutta ne eivät täysin vastaa kaupallisia ohjelmistoja, joita yritys tarjoaa.
Laitevalmistajat taas tietävät kaiken kehittelemistään laitteista, ja tekevät laiteajurit laitteilleen haluamiinsa käyttöjärjestelmiin. Kukin laite toimii niin hyvin, kuin sen laiteajurit toimivat. Joissakin tapauksissa ei laitevalmistaja edes tarjoa laitteen speksejä avoimien ajureiden tekemiseksi - yleensä suojellakseen omia patenttejaan. Yleisten standardien mukaiset laitteet (kuten esim. tulostimissa PS=PostScript) toimivat ongelmitta, mutta kun laitevalmistaja on tehnyt laitteensa toimimaan _omien_ standardiensa mukaan, voi avoimien ajureiden teko Linux-jakeluun olla joskus hyvin työlästä - eikä joissakin tapauksissa edes mahdollista.
Miten tietää kuinka keveäksi järjestelmän voi päästää jotta esim ko.kuviot toimivat. Monien versioiden toimintaa on vaikeaa ennustaa...
Mikään ei estä kokeilemasta jakelua, ja tehdä sen mukaan oma valintasi. Jo useimmista jakeluista on käytettävissä ns. Live-versio, jossa saa jo tuntumaa, kuinka järjestelmä toimii... Myös useisiin käyttöjärjestelmiin on tarjolla mahdollisuus käyttää virtuaaliympäristöä käyttää/testata eri käyttöjärjestelmiä.