Tosin mainittakoon, että Kiinassa on blokattu melkoinen määrä vastaavia palveluja. En tiedä sitten johtuiko se siitä, että niissä oli liian tehokas salaus viranomasiten murrettavaksi vai aivan muista syistä. Kakao Talk ja Line blokattiin viime vuonna. Suuremmat yhteisöplvelut Facebook, Twitter, Google, Skype jne. ovat olleet blokattuja jo kauan aikaa. Kiinan viranomaiset haluavat pitää kiinalaisten viestinnän kiinaisten palvelujen sisällä. Motivaationa saattaa viestinnän hallinnan lisäksi olla myös taloudellisella protektionismilla.
En tutkinut aihetta sen enempää, mutta vaikuttaa siltä, että Whatsapp on sallittu. Se on hieman outoa, koska se on Facebookin omistama ja viime vuoden lopulla he ilmoittivat aloittavansa viestinnän salaamisen. Salaamisen pitäisi myös olla hyvin toteutettu:
https://www.schneier.com/blog/archives/2014/11/whatsapp_is_now.html.
Whatsapp ei toisaalta ole saavuttanut suurta suosiota Kiinassa. Kiinalainen WeChat on paljon suositumpi. Toisekseen nämä Kiinan päätökset blokata jokin viestintäkanava näyttää yleensä liittyvän johonkin yksittäiseen "levottomuuteen", josta sitten viestintäpalvelun katsotaan myös olevan vastuussa.
En tiedä sitten, että jos Kiinalaiset pystyisivät lukemaan Telegram-viestit, olisiko heidän viisasta kuitenkaan antaa palvelun toimia. Eiköhän se riippuisi myös siitä, kuinka työlästä viestien purkaminen on? Jos viestit salaavia ohjelmia käyttäisivät vain ne, joilla varmasti on jotakin salattavaa, olisi purkamiseen käytettävä vaiva paremmin kohdistettu.
Wikipediahan kertoo Telegramista seuraavaa:
Koska Telegram LLC:n palvelinten ohjelmiston lähdekoodi on suljettu patentoitu ohjelmisto, ei ole mahdollista selvittää onko väitettyjä salausmenetelmiä käytetty asianmukaisesti tai hyvin toteutettuina. Lisäksi ei voida todentaa, onko palvelinohjelmisto vapaa tahallisista tai tahattomista tietoturva-aukoista. Ohjelmiston takaisinmallintamisen yrittäminen on laitonta.
Pointti siis on siinä, että käyttäjien on luotettava palvelun järjestäjien hyväntahtoisuuteen. Riippumattomat tietoturva-asiantuntijat eivät voi sen toimintaa tarkistaa. Ehkä tämä Kiinan päätös blokata palvelu voidaan nähdä osoituksena, että Telegram ei ole antanut Kiinan viranomaisille avaimia käteen, mutta ei se poista sitä mahdollisuutta, ettei sellaisia avaimia voisi olla, vaikkapa Telegram-palvelulla itsellään. (Annettavaksi vaikka herra Putinille
).