Kirjoittaja Aihe: Rikkoiko päivitys emolevyn tai jotain muuta? (Osittain ratkaistu)  (Luettu 3130 kertaa)

aj_t

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2
  • Profiili
Tervehdys,

Pahoitteluni jos joku on sitä mieltä ettei kysymykseni tänne kuulu mutta koska tämä on tietääkseni suomen aktiivisin Linux foorumi ja Mint Ubuntu johdannainen niin ajattelin koittaa josko täältä saisi apuja.

Lähtötilanne: Kone HP:n pakettimasiina jolle oli asennettu SDD levylle Win 8 ja Linux Mint 16. Lisäksi alkuperäinen Win 8 asennus HDD asemalla.

Ongelman synty: Viimeaikoina Mintin käyttö ollut olematonta koska jossain vaiheessa ilmeisesti Windows päivitys aiheutti se ettei kone enään käynnistynytkään GRUBiin vaan suoraan Windowssiin. Joskus aiemmin jo kyseisen ongelma korjasin mutta ilmestyi taas jossain vaiheessa uudestaan. Tänään ajattelin tehdä samoin mutta huomasinkin että GRUB kyllä käynnistyy kunhan valitsen sen toisen levyn manuaalisesti. No päätin sitten että samantien päivitän Mintin uusimpaa versioon. Päivitys itsessään meni läpi jonka jälkeen käynnistin koneen uudelleen.

Mutta nyt kone jämähtikin HP:n logoon. Eikä tämän jälkeen reagoinut mihinkään näppäimeen. Kokeilin uudestaan useita kertoja välillä painamalla ESC-näppäintä käynnistyksen aikana, tällöin saan näkyviin tiedot prosessorista muisteista ja BIOS versiosta, alhaalla lukee että ESC-näppäimellä pääsisi Startup valikkoon mutta tämä tai muut näppäimet eivät tee mitään.

Avasin jopa koneen ja irroitin molempien levyjen liittimet ja kokeilin myös liittää pelkän HDD:n. Aina sama lopputulos.

Osaisiko joku antaa neuvoja? Tai edes valistuneita arvauksia?

Onko päivitys jotenkin rikkonut emolevyn tai saanut BIOSsin (tai mikä UEFI se nykyään onkaan) sekaisin?

Onkohan mahdollista koittaa päivittää Biossia esim. USB-tikulta? Kuinka saan helpoiten selville prosessorin/emolevyn tiedot mahdollista päivitystä/uutta emolevyä varten?

Kiitos mahdollisista vastauksista.

Ystävällisin terveisin,
AJT  
« Viimeksi muokattu: 04.10.14 - klo:14.35 kirjoittanut aj_t »

petteriIII

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 661
  • Profiili
Vs: Rikkoiko päivitys emolevyn tai jotain muuta?
« Vastaus #1 : 04.10.14 - klo:13.17 »
Kyllähän ne koneet aina joskus rikkuu, mutta muuten ainoa mahdollisuus on, että grub viittaa tyhjään. Koetapa bootata toiselta levyltä, sinullahan on koneessasi kaksi? Sekin kertoisi paljon että saako bootattua live-versiolta.

kestosippi

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 185
  • Profiili
Vs: Rikkoiko päivitys emolevyn tai jotain muuta?
« Vastaus #2 : 04.10.14 - klo:14.08 »
Minulla on pöytäkoneessa Winwows 7 toisella levyasemalla ja toisessa on Linux Mint 17.
Jos pidän ensisijaisena käynnistyslevynä sitä Windows-asemaa, ei tule Grub-valikkoa lainkaan, mutta jos Setupista laitan koneen käynnistymään siltä Mint-levyltä, tulee Grub-valikko, josta voin valita käyttöjärjestelmän.

Olen kuitenkin jättänyt koneen starttaamaan Windows-levyltä koska vaimo käyttää mieluummin sitä.

Kun haluan käynnistää Mintun, niin koneen starttauksessa avaan biosin BOOT-valikon F8-nappia painamalla, ja siitä saan valita sitten käynnistyslevyaseman.

Emolevy on Asus, jossa siis on tuo F8-nappi BOOT-valikolle. Muissa se voi olla joku muu, kuten vaikka F12, F2 jne.
« Viimeksi muokattu: 04.10.14 - klo:14.15 kirjoittanut kestosippi »

aj_t

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2
  • Profiili
Terve,

Ongelma ratkesi osittain, ainakaan emolevy ja kone muuten on ehjä. En siis päässyt aiemmin BIOSsiin käsiksi olleenkaan mutta lopulta googlettamalla ja kokeilemalla pääsin asiassa eteenpäin tekemällä CMOS resetin emolevyllä olevaa jumpperia venkslaamalla. Tämän jälkeen sain lopulta koneen käynnistymään Windowssiin joten kone on fyysisesti ehjä.

Pitää myöhemmin yrittää koittaa korjata myös boottaus Mintin puolelle, nyt se ei onnistunut.

Koko tämä nykyinen BIOS/UEFI Legacy ja Secure Boot tuottaa ainakin minulle päänvaivaa ja toistaiseksi en ole toimivaa ratkaisua löytänyt. Ongelma toki voi johtua ihan omista taidoista/ymmärryksestä mutta helppoa se ennen oli.

Kiitos vastauksista tähän mennessä. Ja jos jollain vinkkiä/linkkiä kuinka oikeaoppisesti asennetaan Linux Win 8 rinnalle näihin nykyisiin UEFI/Secure Boot masiinoihin niin otan mieluusti vinkit vastaan.

Thinkit

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 912
 • Kysyvä ei tieltä eksy, eikä eksyvä tietä kysy.
  • Profiili
Dokumentaatiota, mutta omalla vastuulla sitten:
https://help.ubuntu.com/community/UEFI

t. Antti  ;)
Lenovo Thinkpad e520
Kde Neon 5.22.3
Intel(R) Core(TM) i5-2410M CPU @ 2.30GHz
Amd Radeon HD 6630m
Intel HD 3000 integroitu
Samsung Evo 120G kovo ja 8G muistia
Sony Xperia 5 mk2 ja android 11