Otin uusiokäyttöön Fujitsu-kannettavan, jossa on 128M keskusmuisti, 600MHz Pentium ja 12 gigan kiintolevy. Tarkoituksena asentaa sinne tuorein Ubuntu Linux. Ilokseni havaitsin, että se on saatavissa myös suomeksi. Ohjeet näyttivät selviltä: lataa image, tallenna se CD:lle, käynnistä PC tältä CD:ltä ja seuraa asennusohjeita vinkiksi. Näin tein. Odoteltuani muutaman tunnin Ubuntun asentumista aloin epäillä ongelmia ja aloin selata toisella PC:lläni keskustelualueita, englanninkielisiä sivustoja jne.
Totesin, että suomenkielisiltä sivuilta puuttuu seuraava olennainen info: koneessa oltava vähintään 192M keskusmuisti ennenkuin asentaminen onnistuu, ja pienemmällä keskusmuistilla asennus on tehtävä käyttäen alternate-imagea. Tieto löytyy keskustelupalstoilta, ja varmaan myös sivuston syövereistä, mutta ei siltä osuudelta jossa neuvotaan asentaminen. Olisi myös kiva, jos ohjeissa sanottaisiin mistä voisi päätellä että nyt on jotain vinossa.
Alternate-image on saatavissa suomenkielisenä vain BitTorrent-latauksena, tai ainakaan en muuta vaihtoehtoa löytänyt. En ollut koskaan käyttänyt näitä vertaisverkkosovelluksia, joten se piti ensin asentaa. Lataaminen käynnistyi oudon viiveen jälkeen ja parin tunnin päästä se ilmoittikin, että 100% on ladattu. Aiemmin BitTorrent oli halunnut päivittää itsensä, mitä en kesken latausta tietenkään halunnut. Nyt oli 100% ladattu joten suljin BitTorrentin. Tätä ei ilmeisesti olisi pitänyt tehdä, koska nyt kyseistä iso-tiedostoa ei enää löytynyt mistään (olin kyllä selvittänyt kansion mihin BitTorrent kokoaa tuotostaan). - Joten BitTorrentin peruskäytön ohje olisi paikallaan lisätä.
Löysin funetin sivuilta kyseisen alternate -iso-tiedoston, ilmeisesti englanninkielisen, niin että sen saa ladattua normaaliin tapaan, ja latausnopeuskin on niin hyvä kuin tälle 1 megan laajakaistalleni on mahdollista. Lataaminen on parhaillaan meneillään. Joten goodbye suomiversio, en enää viitsi tapella sen kanssa. Heikkojen ohjeiden takia downloadaan Ubuntua jo kolmatta kertaa.
Olen vuodesta 1983 saakka puuhaillut näiden tietokoneiden kanssa, ja vuosina 1998-2001 touhusin ahkerasti RedHat-version kanssa. Joten aloittelija en ole, paitsi Ubuntun kanssa.
- erkki