Kirjoittaja Aihe: Intel NUC 2820FYKH - Linux arvostelu  (Luettu 12608 kertaa)

pata

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 50
    • Profiili
Vs: Intel NUC 2820FYKH - Linux arvostelu
« Vastaus #20 : 28.03.15 - klo:15.35 »

Onko näillä sivuilla keskusteltu siitä, miten suht. edullisesti kasaisi näyttävän linux-koneen. Mikä emolevy, prossa, muisti, ssd, näytönohjain ja verkkokortti (jos ei jo emolevyllä). Minulla on isoissa koteloissa pari melkein romumikroa. Voisin kiskoa sisällön kierrätykseen ja yrittää tunkea uuden emolevyn ja muut uudet kamat. Jos ei liikaa virtaa ota niin vanhatkin tuulettimet riittänee ja vanha virtalähde - ne tosin voisi tarvittaessa vaihtaa uusiin, mutta hyvähän se on jos sähköä ei liikaa kulu.

Kiitos jos kerrotte vihjeitä ja kokemuksia. En jaksaisi itse tehdä perusteellista nettietsintää. Kun on huono näkö (sekä ulko- että silmissänäkö) ja ikä painaa.

 :-*

Uusilla komponenteilla virrankulutus on yllättävän pieni. Kokosin vaimolle surffi-, TV- ja offfice-käyttöön koneen ja mittasin ottotehoksi 24 W kun kone oli käynnissä ja Firefox auki! En silti etsinyt mitä tuo kuormitettaessa veisi mutta ei paha.

Laitoin Seasonic Platinum Fanless 400 W powerin joka on ylimitoitettu mutta kun pienempää ei oikein saa.

Prossu i5 4690S, 16 G, SSD 256G. Melkein äänetön, vain CPU/kotelotuuletin viritys.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11433
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Intel NUC 2820FYKH - Linux arvostelu
« Vastaus #21 : 28.03.15 - klo:16.49 »
Minun vanhojen pc-masiinojen linuxien kanssa on usein ongelmia siinä, että näyttö ei toimi kunnolla. Se kai johtuu sellaisesta näytönohjaimesta, johon en löydä toimivaa linux-ohjainta tai  en tiedä, miten saisi piirin tms. "proprietary" eli kaupallisen ohjaimen.

Intellin ilmoituksessa sanotaan, että NUC:n kamoihin löytyy myös linux-ohjaimet. Pitäneekö paikkansa.
Emolevyllä Intel Celeron N2820 suoritin ja Intel HD Graphics (756Mhz). Kuinka ne pelaisi Linuxissa?

Intelillä on vain yhdet ajurit Linuxille ja ne ovat avointa koodia. Ne siis asentuvat oletuksena, tyypillisesti toimivat varsin hyvin ja niihin on mahdollista saada korjauksia myös yhteisöltä. Ne eivät perustu samaan koodiin kuin Windowsille olevat ajurit.

Muilla valmistajilla tilanne on toinen ja sekä AMD että Nvidia julkaisevat suljettuja ajureitaan, joissa koodipohja on yhteinen Linuxin ja Windowsin välillä tietyin osin.

Onko näillä sivuilla keskusteltu siitä, miten suht. edullisesti kasaisi näyttävän linux-koneen. Mikä emolevy, prossa, muisti, ssd, näytönohjain ja verkkokortti (jos ei jo emolevyllä).
Enpä nyt äkkiseltään muista mitään enempiä keskusteluja tuosta. Yleisesti Crucialin halvimmat SSD:t ovat tunnetusti edullisia ja toimivia, vaikka itse henkilökohtaisesti en olekaan sellaista käyttänyt. Verkkokortti on käytännössä aina emolevyllä. Jos haluaa hyvän erilliskortin, niin Intelit on aika varmoja ja nopeita.

Minulla on isoissa koteloissa pari melkein romumikroa. Voisin kiskoa sisällön kierrätykseen ja yrittää tunkea uuden emolevyn ja muut uudet kamat. Jos ei liikaa virtaa ota niin vanhatkin tuulettimet riittänee ja vanha virtalähde - ne tosin voisi tarvittaessa vaihtaa uusiin, mutta hyvähän se on jos sähköä ei liikaa kulu.
Älä laita liian vanhaa virtalähdettä uuteen koneeseen. Ennen Pentium 4 -aikaa tietokone otti suurimman osan virrastaan 5 V -linjasta, joten 12 V -linja voi olla liian heikko uuteen kokoonpanoon. Toisaalta sellaisessa virtalähteessä tuskin on tuota 12 V -lisävirtaliitintä. Toinen juttu on se, että virtalähteissä on kuluvia osia, kuten kondensaattoreja ja käytetty virtalähde ei välttämättä toimi optimaalisimmalla tavalla, joten olisi ikävää jos se tuottaisi vikoja uuteen kokoonpanoon. Toisaalta uuden koneen tehonkulutus ei ole kovin suuri, joten virtalähdettäkään ei tarvitse paljoa rasittaa.

Yksi pieni virtalähteisiin liittyvä seikka vielä: Haswell-arkkitehtuurin mukana Intel joutui muuttamaan virtalähteille asetettavia vaatimuksia. Sen matalin virransäästötila (C7, valmiustilan taso) voi olla tehonkulutukseltaan niin pieni, että virtalähteen suojaukset laukeavat ja tietokone käynnistyy uudestaan. Aika yllättävä ongelma vai mitä ja sitä ei ole huomioitu vanhemmissa virtalähteissä. Tätä voi kiertää poistamalla tuon virransäästötason pois päältä, jolloin kone kuluttaa vähän enemmän sähköä valmiustilassa. Ilmeisesti tuo on oletuksena pois päältä (luki tuolla artikkelissa, en tiedä pitääkö tuo paikkansa).
http://techreport.com/review/24897/the-big-haswell-psu-compatibility-list
Tavallisessa käytössähän tämä ei aiheuta mitään ongelmaa, mutta jos käyttää valmiustilaa ja virtalähde on vanha, niin tuo voi aiheuttaa yllättävää toimintaa.

Tuulettimet voi ottaa vanhemmastakin koneesta, jos niiden ääntä jaksaa kuunnella. Tietenkin kun käyttää koko kotelon, niin on kätevintä käyttää siinä olevia tuulettimiakin.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5662
    • Profiili
Vs: Intel NUC 2820FYKH - Linux arvostelu
« Vastaus #22 : 09.05.15 - klo:13.55 »
Jos jotain kiinnostaa miten kyseinen NUC toimii samba palvelimena, niin tässä jotain tietoa.
- Ubuntu server asennus ja käytännössä toimii nyt samba palvelimena. Tiedostojärjestelmänä XFS.

Siirrän parhaillaan tiedostoja "päätiedostopalvelimelta" raid5 pakalta tiedostoja NUC:n WD Red 1Tb kiintolevylle. Kopiointi laitettu päälle verkon Win8.1 koneelta.
Kirjoitusnopeudet NUC:lle on kutakuinkin seuraavat.
- noin 4-8Mt perus M4A/MP3 musiikkitiedostot siirtyy keskimäärin noin 35Mt nopeudella
- noin +600Mt tiedostot siirtyy noin 70Mt/s
- Kopioin näemmä vahingossa myös yhden kiintolevyn Windowsin järjettömän pieniä järjestelmätiedostoja mm. .dll ja silloin huomaa isoimman eron kun kirjoitusnopeus tippuu tuonne 1-4Mt/s
- monenlaisia valokuvia meni nippu noin 15Mt/s nopeudella

Käytännössä keskiarvona näyttää olevan kirjoitusnopeus satunnaisessa käytössä olevan luokkaa 40-50Mt/s. Tämä toki riippuu täysin minkälaisia tiedostoja käyttäjällä on.

NUC:ssa on 4Gt keskusmuistia ja pienemmillä tiedostoilla kuten mainitut musiikkitiedostot kiintolevy kirjoittaa noin 3-5s tasaisissa "purskeissa" ja pitää taukoa ehkä noin 2s.

En ole kokeillut miten luku/kirjoitusnopeudet menee jos käyttäjiä on useampia asemalla, mutta kotikäyttäjillä asialla ei liene isommin merkitystä. Mielestäni ihan kelvolliset tai oikeastaan paljon paremmat lukemat tuollaiselle pikkupurkille mitä olen odottanut ja hyvin todennäköisesti jätän tuon purkin 24/7 käyntiin. Tuota isompaa raid5 palvelinta olen aika paljon sammutellut ja käynnistellyt verkon kautta sen sähkönkulutuksen takia. 24/7 perustiedostopalvelin tuntuu tällä hetkellä paljon houkuttelevammalta ratkaisulta.

 
« Viimeksi muokattu: 09.05.15 - klo:13.58 kirjoittanut qwertyy »