Mitä eroa on esim. libdvdcss:llä ja toisaalta WinDVD:llä, joka on DVD-elokuvien katsomiseen kehitetty ohjelma
eroja on ainakin kaksi (merkittävää), toinen on tietysti se, että libdvdcssää voi käyttää myös elokuvan kopioimiseen koneelle, toinen taas liittyy softapatentteihin ja siihen miten DVD-salauksen purkuun vaadittu koodi on saatu haltuun (ostamalla lisenssi vs. murtamalla suojaus).
Lisäksi tässä taitaa olla osana nuo patenttihommat, eli maksullisista ohjelmista on myös maksettu patenttikorvaukset asianmukaisille tahoille (esim. mp3 -> Fraunhofer-instituutti, DVD -> Philips), kun taas ilmaisista / vapaista ohjelmista (Linux-ohjelmat/kirjastot joilla näitä tiedostoja voidaan käsitellä, Winamp, yms.) kukaan ei ole maksanut mitään ja näin ollen ne eivät liene aivan laillisia siltäkään osin.
fluendo osti juuri äskettäin lisenssin mp3:lle ja jakaa sitä ilmiseksi linux-väelle:
http://www.fluendo.com/press/releases/PR-2005-05.htmlOnko mahdollista rakentaa ja myydä _laillisesti_ GNU/Linuxiin perustuvaa viihdelaitetta, jolla voisi nauhoittaa tv-ohjelmia ja polttaa nauhoituksiaan DVD:lle, kuunnella nettiradiota, katsella DVD-elokuvia tai kuunnella musiikkia (joko itse omilta levyiltä ripattua, tai netistä ostettua)? Eli homman pitäisi toimia kuten Windowsin uuden Media Center Editionin, jonka ympärille rakennettuja vehkeitä on jo myynnissäkin.
laillisuudesta en tiedä, mutta noitahan on ollut olemassa jo ties kuinka kauan markkinoilla. myös suomessa.
toisaalta eikös tämän nykyisen tekijänoikeulain tarkoituksena olekin myydä windowseja kaikille? eduskunta kannustaa tekemään suojauksista ohjelmistopohjaisia (koska niiden pitää myös sallia varmuuskopiot) -> ohjelmistot ovat alustariippuvaisia -> mikähän se alusta on jolle ne tehdään. eduskunta käskee ostamaan sitä mitä isot firmat haluavat meidän ostavan. myöskään ipodeja ei ole enää uuden lain myötä kannattavaa ostaa jos haluaa ostaaa kopiosuojattuja levyjä, kosk en tarjoavat ripatut kappaleet WMA -muodossa DRM:llä höystettynä ja levy-yhtiöiden mielestä "ipod on huono, koska sen proprietary-teknologia ei tue näitä parhaita WMA+DRM-tiedostoja".
Ellei tämä ole mahdollista (ainakaan mikään iso nettimusiikkikauppa a'la iTunes Music Store ei tarjoa tuotteistaan Linux-versiota), niin Linuxin leviäminen kotikäytössä tulee hidastumaan merkittävästi.
enpä tiedä, itse en ole oikein innostunut tuosta musiikin ostamisesta netistä, mutta näkyy se silti monille kelpaavan. linuxillehan on saatavilla client jolla voi selata itunes musiikkikauppaa, kuunnella näytteitä ja jopa ostaa kappaleita. apple ei tietenkään ole kovin innoissaan tästä, mutta miksipä se olisikaan, samalla tavalla se yrittää kampittaa muita toimijota kuin mikä tahansa hallitsevaa markkina-asemaa tavoitteleva yhtiö.
tosin noiden ostettujen kappaleiden kuunteluhan sitten taas vaatinee salauksen purkamista, mutta toisaalta se on kyllä sallittuakin kuuntelemista varten, joten tuolla tavalla ostettuja kappaleita saa kuin saakin kuunnella linuxilla laillisesti.