Kirjoittaja Aihe: Prosessorituulettimen säädin toimii väärin päin  (Luettu 2046 kertaa)

arieep

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 252
  • Profiili
Huomasin tuollaisen ongelman vasta ajaessani rasitustestiä, ajoin while :;do :;done komennolla ihan uteliaisuudesta. Kun prosessorin lämpö nousi 55-60°, niin huomasin että prosessorintuuletin meni hiljaiseksi. Kokeilin tosella tuulettimella ja sama ongelma, tuulettimet toimivat kyllä kotelotuulettimen pistokkeessa. Kun lämpö laski niin taas alkoi tuuletin pyöriä myös prosessorin pistokkeessa, kyseessa on nelipiikkinen liitin ja säätö siis biosissa. Onko nyt ehdotuksia millä selvittää onko vika emossa vai biosissa, emolevy on MSI B75MA-G43 ja siinä on viimevuonna päivitetty bios. Muuta ongelmaa ei ole ollut enkä tiedä onko tämä ongelma ollut aiemmin, koska kuormitus on ollut pientä.

zordo

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 170
  • Profiili
Vs: Prosessorituulettimen säädin toimii väärin päin
« Vastaus #1 : 01.07.14 - klo:08.39 »
Onko jokin custom-profiili päällä biossista tuulettimelle? Testaa 100% vauhtia ja katso pyöriikö tuuletin. Toista sama kotelotuuletinpaikasta, jos biossista saa kotelotuulettimien vauhteja säädettyä.
Onko mikä jäähy ja prosessori kyseessä? Tuo 60C maksimilämpönä ei meinaan ole mitenkään katastrofaaliselta kuulostava. Vai meinasitko, että lämpö nousee 55-60 idlelämmöstä.

Ja, jos et ole ahcia ja boottilevyn valintaa monimutkaisempia virityksiä tehnyt biossissa niin kokeile nollata asetuksia sieltä.
Core I5 2500K  GTX970 ubuntu 14.10

arieep

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 252
  • Profiili
Vs: Prosessorituulettimen säädin toimii väärin päin
« Vastaus #2 : 01.07.14 - klo:13.36 »
Kokeilin aivan tehdasasetuksillakin, ja ongelma on juurikin tuon cpu-fan(neljänapainen) liittimen kanssa. Käynnistyksen jälkeen prosessorin lämpö on 38-40°, ja tuulettimen kierroksista en tiedä mutta hyvin pyöri. Kun laitoin keinokuormaa kolmelle neljästä ytimestä(i5 3350P), niin kierrokset laskivat viidenkympin jälkeen ja tuuletin pysähtyi 65-67°. Siis emon säädin toimii mutta väärin päin, kotelotuuletin on myös säädettävä(ainakin nelinapainen) mutta se toiminee emolevyn lämmön mukaan. Tein ainakin väliaikaisen ratkaisun lämpöohjatulla tuulettimella ja parilla vastuksella, tuntuu prosessorin lämpö pysyvän alle 70° rasituksen ollessa 75%. Varmaankaan en tuon ylitse pääse normaaleilla ohjelmilla, ainakaan pidemmäksi aikaa. Tämä täytynee hyväksyä tämän emon kohdalla, nykyisellä tietämykselläni en taida kummempiin bios-muokkauksiin lähteä. Varsinkin kun tunkee bios-valikon tuohon pystynäyttöön, mutta se jo onkin toinen juttu.