Kysymyksiä Ubuntun ja Windowsin yhteiselosta:
Itse olen käyttänyt usean vuoden eri Linux-jakeluita (lähinnä Ubuntua tai sen johdannaisia), mutta en ole koskaan asentanut Ubuntua Windowsin rinnalle. Nyt sellainen pitäisi kaverin koneeseen tehdä, joten onko jotain erityistä mitä pitäisi huomioida? Ainakin näitä mietin jo etukäteen:
- Levyn osiointi onnistuu suoraan asennustyökalussa, niin että Windows toimii edelleen varmasti oikein?
- Kuinka paljon tilaa Ubuntun osiolle pitäisi vähintään antaa?
- Varmuuskopiota tiedostoista ei tod.näk. ole, joten uskaltaako edes asentaa ennen kuin on?
- Windowsin palautusosio on luultavasti kovalevyllä. Miten varmistan ettei se poistu?
(Omasta koneesta poistin aikanaan vahingossa, mutta ei juurikaan haittaa kun en Windowsia käytä.)
Varmuuskopiointi nyt ainakin olisi suotavaa, todennäköisesti homma menee ihan putkeen eikä mitään ikävää tapahdu, mutta ainahan ikävät yllätykset ovat mahdollisia.
Mitä varmaan Windowsin toimintaan tulee niin muutama juttu voi antaa vähän osviittaa:Mikä Windows koneessa on? Ja onko siinä tämä uudempi UEFI systeemi vaiko vanha BIOS?
Ja mikään nyt ei tietokoneiden kanssa ole varmaa. Itselläni on rinnaisasennukset toimineet aina kunnolla, mutta se ei ole sanottua, ettei ongelmia voisi tulla.
Tilaa, no mieluusti mahdollisimman paljon, mutta kyllähän se Ubuntu sinänsä menee jonnekin kymmenen gigan osiollekin, tulee vaan äkkiä täyteen. 40-50 gigaa riittää pitkän tovin jos ei mitään ihmeellisiä multimediamääriä sinne pistä.
Jos se kone on tyypillinen tehtaan jäljiltä osioitu niin siellä levyllä on kaksi osiota. Windowsin C: asema ja se palautusosio, ja se C: asema on niistä se isompi. Pienennät sitä isompaa osiota ja pistät ne Ubuntun osiot sinne tyhjäksi jääneeseen tilaan.