WLAN-kortin toimivuus riippuu siinä käytetystä piirisarjasta. Linuxin suhteen ongelmallisia ovat etenkin amerikkalaiset valmistajat (Intel, Broadcom jne.), joilla on vaikeuksia sisäistää sitä että on heidänkin etujen mukaista että WLAN-korttien (kustannussyistä) tarvitsemaa ajonaikaisesti kortille ladattavaa firmwarea voidaan levittää vapaasti. Ubuntun mukana tosin tulee Intelillekin firmwaret, vissiin jonkun yksittäisen sopimuksen ansiosta.
Keräilin vapaiden ohjelmistojen näkökulmasta listaa jokin aikaa sitten
tänne. Asiahan on monimutkainen, mutta koska useimpia kiinnostaa vain toimivuus suoraan Ubuntussa, niin Atmel- ja Atheros-piirisarjalliset kortit pitäisi ainakin olla hyviä vaihtoehtoja. Intelitkin toimivat suoraan, vaikka Intel onkin osittain pahasta (tosin hyvää puolta on itse ajureiden kehityksen tuki, esim. Broadcom on ihan oikeasti isolla P:llä Paha
) Ralink on myös hyvä vaihtoehto, mutta en ole oikein varma onko Ubuntussa vielä sille suoraa tukea vaikka GPL-ajurit löytyykin (esim. SUSEssa toimii suoraan kyllä). Zydaksen (54Mbps-korttien) ajurit on vielä vaiheessa, ja Symbolin ja Realtekin korteista en tiedä.
Siten esim. kysymykseen "Buffalon" korteista ei voi vastata, koska eri malleissa on eri piirisarjat. Tuonkin linkittämäni sivun kautta löytynee listoja korteista, esim.
RT2500:een pohjautuvat.