Kirjoittaja Aihe: Koneen ja jakelun valinta  (Luettu 3775 kertaa)

Januz

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 65
    • Profiili
Koneen ja jakelun valinta
« : 04.01.14 - klo:14.01 »
Moi pitkästä aikaa! Jos kysymys tulee väärälle osiolle, siirtäkää toki. Aika pitkä tarina seuraavaksi, mutta toivottavasti joku jaksaa lukea.

Alkaa käyttöläppäri olemaan tiensä päässä mekaanisesti, ja ajattelin rakennella nurkista löytyvistä koneista pöytäkoneen perus työpöytäkäyttöön. Koneeksi kokoonpanoon on kaksi vaihtoehto, HP:n ja Dellin entisiä oppilaitoskoneita molemmat, Intelin prossulla ja integroidulla näytönohjaimilla ja äänikorteilla. Mistä saisin selvitettyä noiden emolevyjen/näytönohjainten tyypin? HP:sen kokeilin jo asennella 12.04:ää, mutta on toooodella hidas. Prossu on 2,66Ghz ja ramia giga, joten tökkimiseen epäilen näytönohjaimen ajureita, vai? Vai onko tuo vaan liian vanha ja väsynyt suorituskyvyltään Unitylle ja sen kaikille silmäkarkeille? Tavoitteena olisi sujuvasti toimiva kone peruskäyttöön, mitään huippunopeutta en tavoittele vaan vaivatonta työkalua, mutta tuo on tosiaan ärsyttävän hidas raksutellessaan.

Pyöriteltäväksi tulisi ainakin Open- tai Libre Office tekstinkäsittelyyn ja muuhun toimistohommailuun, Chromium päätoimiseksi selaimeksi, koska synkronoituu helpoiten Googlen kanssa ja siksi näppärä Android-käyttäjälle, median toistoon riittänee VLC ja kuvankäsittelyyn Gimp. Toki Transmission ja muut saisi olla myös olemassa, ja tässä läppärissä on myös toisena selaimena Firefox, koska Youtube jostain syystä ei pelaa aina sujuvasti Chromiumissa. Useampi käyttäjä pitäisi myös olla mahdollista asettaa.

Mitenkä käyttis näillä specseillä? Ubuntu 12.04 oli vaihtoehtona koska on lts ja vakaus ja säännölliset päivitykset olisi tällaseen koneeseen kivaa, mutta distron vaihtaminen ei ole mikään ongelma. En erityisemmin pidä tuosta Unitystä, nyt käyttökoneessa on 10.04 Gnomella pienin kustomoinnein ja Cairo-dokilla, josta olen tykännyt selkeytensä vuoksi. Lubuntua olen kokeillut, mutta on kyllä ainakin 10.04:nä vähän liian historiallisen näköinen, vaikken erityisesti ulkonäön ja vilkkuvalojen perään olekaan. Mahtaisiko Mint Ubuntun sovellusvalikoimilla ja Gnome työpöydällä olla toimiva vaihtoehto kuvailemaani kokoonpanoon?

Jos johonkin kysymykseen löytyisi vastauksia, olisin kiitollinen!

Jaer

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 528
    • Profiili
Vs: Koneen ja jakelun valinta
« Vastaus #1 : 04.01.14 - klo:14.55 »
Lainaus

Hardinfo on sovellus, joka näyttää tietoja laitteistostasi ja
käyttöjärjestelmästäsi.
  Nykyään se tunnistaa laitteet PCI-, ISA PnP-,
USB-, IDE- ja SCSI-väylistä sekä sarja- ja rinnakkaisliitännöistä.

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install hardinfo

Itse korvasin Unityn gnome-shellillä. Sen saa asennuksen jälkeen uudelleen käynnistys. Ja päälle saat sen kun ennen salasanan kirjoittamista klikkaat sitä pientä hammasratasta ja valitset sopivan työpöydän.

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install gnome-shell

Rauta seiska: Intel Core i7 @ 920 & Nvidia
Ubuntu, Mint, Debian, Ultimate Edition
Androidina HTC Desire HD

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16428
    • Profiili
Vs: Koneen ja jakelun valinta
« Vastaus #2 : 04.01.14 - klo:15.20 »
Alkaa käyttöläppäri olemaan tiensä päässä mekaanisesti, ja ajattelin rakennella nurkista löytyvistä koneista pöytäkoneen perus työpöytäkäyttöön. Koneeksi kokoonpanoon on kaksi vaihtoehto, HP:n ja Dellin entisiä oppilaitoskoneita molemmat, Intelin prossulla ja integroidulla näytönohjaimilla ja äänikorteilla. Mistä saisin selvitettyä noiden emolevyjen/näytönohjainten tyypin? HP:sen kokeilin jo asennella 12.04:ää, mutta on toooodella hidas. Prossu on 2,66Ghz ja ramia giga, joten tökkimiseen epäilen näytönohjaimen ajureita, vai?

Prosessori lienee yksiytiminen Pentium 4 tai Celeron. Giga muistia on myös käytettävyyden rajoilla, jos ajossa on raskas työpöytä ja selain, muista samanaikaisista ohjelmista puhumattakaan. Koneen kiintolevy on myös hidas, ja jatkuva swappaus ilmenee raksutteluna. Näytönohjaimen ajurille tuskin tarvitsee tehdä mitään, jos kuva näkyy näytöllä ja resoluutio on oikea.

Ubuntu 12.04 oli vaihtoehtona koska on lts ja vakaus ja säännölliset päivitykset olisi tällaseen koneeseen kivaa, mutta distron vaihtaminen ei ole mikään ongelma. En erityisemmin pidä tuosta Unitystä, nyt käyttökoneessa on 10.04 Gnomella pienin kustomoinnein ja Cairo-dokilla, josta olen tykännyt selkeytensä vuoksi. Lubuntua olen kokeillut, mutta on kyllä ainakin 10.04:nä vähän liian historiallisen näköinen, vaikken erityisesti ulkonäön ja vilkkuvalojen perään olekaan. Mahtaisiko Mint Ubuntun sovellusvalikoimilla ja Gnome työpöydällä olla toimiva vaihtoehto kuvailemaani kokoonpanoon?

Näillä spekseillä ja tottumuksilla unohtaisin Gnome 3 -pohjaiset työpöydät. Lähimpänä Ubuntu 10.04:n Gnome 2 -työpöytää ovat MATE (Gnome 2:n forkkaus) ja XFCE. Pidän itse enemmän XFCE:stä. Xubuntun säädöillä se ehkä muistuttaa vanhaa työpöytääsi, mutta on hiotumpi ja modernimpi. Tarvittaessa asetuksia riittää kustomointiin.

Toisaalta LXDE on huomattavasti kevyempi ja toiminee laitekokoonpanossasi paremmin kuin muut vastaavat vaihtoehdot. Kannattaa kokeilla nykyistä Lubuntu 13.10 -versiota. Se on edennyt paljon 10.04:stä ja saavuttanut pitkälti Gnome 2:n toiminnallisuuden.

Kuvakaappauksia Lubuntu 13.10:stä: http://news.softpedia.com/newsImage/Lubuntu-13-10-Saucy-Salamander-Officially-Released-Screenshot-Tour-392208-3.jpg/
« Viimeksi muokattu: 04.01.14 - klo:15.26 kirjoittanut nm »

welmar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1582
    • Profiili
Vs: Koneen ja jakelun valinta
« Vastaus #3 : 04.01.14 - klo:15.23 »
Jos on vain Giga ram niin yuotube-videot saa varmasti koneen raksuttamaan sillä kone swappaa. Tätä vois auttaa jokin kevyempin selain tyyliin midori mutta silloin googlen kanssa synkronointi ei onnistu. Yuotube videot kannattaisi katsella vaikka smplayerillä, jossa on oma yuotube katselin(en muista pitikö asentaa erikseen lisäosa) tällöin videot toimisin kevyemmin kuin selaimella katsottuna. Gnome-shell ei taida juurikaan auttaa verrattuna unityyn sillä molemmissa ongelman aiheuttaja taitaa olla compiz jota ne vaatii toimiakseen kunnolla. Sama juttu myös Cairo-dockissa eli ei sekään toimi kunnolla noin vähällä muistilla. Xfce voisi olla hyvä vaihtoehto, eli xubuntu.

Januz

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 65
    • Profiili
Vs: Koneen ja jakelun valinta
« Vastaus #4 : 04.01.14 - klo:15.42 »
Ok, eli näytönohjain ei töki vaan kone on yksinkertaisesti liian hidas. Pitääpä kokeilla vaikka noita molempia vaihtoehtoja, XFCE:tä ja LXDE:tä. Tuo Lububtu 13.10 kuulostaisi varteenotettavalta vaihtoehdolta.

Tuota rammia voisi kyllä kasvattaa, en vaan ole vuosikausiin tehtnyt pöytäkoneella yhtään mitään, niin en ole lainkaan kartalla minkälaista kampaa tohon noihin pitäisi tunkea, mahtaneeko tuo sitten olla ddr2:ta ja millä sen todentaa? Gigan tikkuja näyttäis saavan parilla kympillä, joten ei ylitsepääsemätön rasti, tai sitten jos kävis jostain ettimässä käytettyjä. Nyt ei ole muuta itellä kun noita neljännesgigasia.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Vs: Koneen ja jakelun valinta
« Vastaus #5 : 04.01.14 - klo:15.59 »
Voi olla ddr-1:stäkin, en ihmettelisi.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16428
    • Profiili
Vs: Koneen ja jakelun valinta
« Vastaus #6 : 04.01.14 - klo:15.59 »
Tuota rammia voisi kyllä kasvattaa, en vaan ole vuosikausiin tehtnyt pöytäkoneella yhtään mitään, niin en ole lainkaan kartalla minkälaista kampaa tohon noihin pitäisi tunkea, mahtaneeko tuo sitten olla ddr2:ta ja millä sen todentaa?

Muisti on joko DDR:ää tai DDR2:ta. Avaa kone ja etsi emolevyn mallikoodi. Yleensä se on printattu suoraan piirilevylle ja/tai levyyn liimatulle tarralle. Googlaamalla löytyy sitten lisää informaatiota. Valmistajan sivuillakin voi olla vanhoja manuaaleja.

Voit myös tutkia biosissa näkyviä tietoja ja koneessa jo olevia muistikampoja.

Januz

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 65
    • Profiili
Vs: Koneen ja jakelun valinta
« Vastaus #7 : 05.01.14 - klo:14.17 »
Osaisiko joku vääntää noiden kahden, XFCE:n ja LXDE:n erot rautalangasta? Aikanaan kun kokeilin tuota Lubuntua, vaihdoin ikkunamanageriksi compizin, jolla työpöydästä sai "ilmavamman" näköisen, mutta en oikein vieläkään ole ihan kärryillä, mikä kaikki näkymässä menee ikkunamanagerin piikkiin, ja mitä kaikkea muuta työpöytänäkymä pitää sisällään. Myös tuo pakettienhallinta mietityttää, eli kuinka paljon tuo pakettienkäsittelyn raskaus vaikuttaa koneen muuhun toimintaan, eli jos PCManin vaihtaa Synapticiin, jota olen tottunut käyttämään, onko tuolla raskaammalla ohjelmalla merkitystä koneen toimintaan muulloin, kun paketteja käsittellessä?

raimo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4269
  • openSUSE Tumbleweed
    • Profiili
Vs: Koneen ja jakelun valinta
« Vastaus #8 : 05.01.14 - klo:14.55 »
Lubuntu on huomattavasti kevyempi kuin Xubuntu, kokele päätteeseen free -h ja top komentoja.
Lubuntuun on valittu kevyemmät ohjelmat jos vertaa tavalliseen Ubuntuun tai miksei Xubuntuunkin. Paketinhallinta on kaikissa *buntuissa sama apt, sen edusohjelmalla ei ole käytännössä mitään merkitystä järjestelmän keveyteen käytössä. Eli aivan hyvin voit käyttää Synapticia paketinhallinnan edusohjelmana.

Sitten jos vielä kevyemmän jakelun haluaa, niin esim. CrunchBang on kevyt Openboxia käyttävä Debian-pohjainen jakelu.

Minulla on 2. koneessa Pentium 4 2.66Mhz ja muistia 2Gt, mieluiten käytän siinä ArchBang:iä, vaikka Lubuntu 12.04 toimii sekin OK.
Tietä käyden tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki.
Aaro Hellaakoski

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Koneen ja jakelun valinta
« Vastaus #9 : 05.01.14 - klo:15.13 »
LXDE:ssä ja Xfce:ssä on eri paneelit ja oletusohjelmat. Wikipediassa on ihan hyvät listat vakio-ohjelmista, varsinkin Xfce:n kohdalla:
http://en.wikipedia.org/wiki/Xfce
http://en.wikipedia.org/wiki/LXDE

Luulen, että jos Lubuntuun (LXDE:hen) pistää Compizin niin se nostaa jonkun verran muistinkäyttöä. LXDE:n ikkunamanagerihan on Openbox. Xfce:ssä se on omaa tuotantoa oleva Xfwm. Henkilökohtaisesti pidän Xfce:tä hyvänä lähtökohtana ja jos se tuntuu liian raskaalta sen voi vaihtaa LXDE:hen, mutta jo kohtuullisella koneella en näe sen käytössä ongelmaa.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Koneen ja jakelun valinta
« Vastaus #10 : 05.01.14 - klo:18.04 »
Mahtaisiko Mint Ubuntun sovellusvalikoimilla ja Gnome työpöydällä olla toimiva vaihtoehto kuvailemaani kokoonpanoon?
Todella hyviä vastauksia onkin tullut jo eri jakeluista, mutta lisäisin että jos Minttiin kallistuu, niin kannattaa ottaa siitäkin se xfce-versio.
http://blog.linuxmint.com/?p=2534

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16428
    • Profiili
Vs: Koneen ja jakelun valinta
« Vastaus #11 : 06.01.14 - klo:15.26 »
Osaisiko joku vääntää noiden kahden, XFCE:n ja LXDE:n erot rautalangasta? Aikanaan kun kokeilin tuota Lubuntua, vaihdoin ikkunamanageriksi compizin, jolla työpöydästä sai "ilmavamman" näköisen, mutta en oikein vieläkään ole ihan kärryillä, mikä kaikki näkymässä menee ikkunamanagerin piikkiin, ja mitä kaikkea muuta työpöytänäkymä pitää sisällään.

Ikkunamanageri piirtää ikkunoiden reunat ja otsikkopalkin painikkeineen. Lisäksi se hallinnoi uusien ikkunoiden sijoittelua työpöydälle ja mm. käsittelee pikanäppäimiä.

Työpöytänäkymässä on lisäksi yleensä ala- ylä- tai sivupaneeleja, jotka toimivat erillisenä prosessina, sekä itse työpöytä taustakuvineen ja ikoneineen, jonka tiedostoselain (esim. Nautilus, Thunar tai PCManFM) piirtää.

Työpöytäympäristön ulkoasuasetukset ja teemat vaikuttavat ikkunamanagerin ohella Gtk+:n ja/tai Qt:n ulkonäköön. Suurin osa työpöytäohjelmista käyttää jompaakumpaa käyttöliittymäkirjastoa. Näitä asetuksia voi kuitenkin muuttaa suoraan asetustiedostojen avulla ilman mitään työpöytäympäristöäkin.

Myös tuo pakettienhallinta mietityttää, eli kuinka paljon tuo pakettienkäsittelyn raskaus vaikuttaa koneen muuhun toimintaan, eli jos PCManin vaihtaa Synapticiin, jota olen tottunut käyttämään, onko tuolla raskaammalla ohjelmalla merkitystä koneen toimintaan muulloin, kun paketteja käsittellessä?

PCManFM on tiedostoselain eli se vastaa Gnomen/Unityn Nautilusta tai XFCE:n Thunaria. Synaptic on sen sijaan graafinen käyttöliittymä Apt-pakettienhallintajärjestelmälle. Sen vaihtoehtona on Xubuntussa Ubuntu Software Center ja Lubuntussa Lubuntu Software Center. Aiemmin Lubuntun oletusohjelma oli juuri Synaptic ja sitä voi toki edelleen käyttää muiden pakettienhallintaohjelmien sijaan missä tahansa Debian-pohjaisessa jakelussa.