Kyllä se monesti olisi minusta näppärämpi selailla nettiä, kun voi sormella vedellä sivua ympäriinsä ja klikkailla linkkejä, kuin alkaa toucpadillä sitä tekemään.
Eli et ole käytännössä käyttänyt paljoa kosketusnäyttö kannettavia?
Äkkiä voisi ehkä kuvitella, että asia noin olisi. Mutta ensinnäkin. Joudut aina hiukan kurkottamaan kättäsi luonnollisesti _ilmassa_ ilman tukea. Se ei haittaa jos katsot esim. äkkiä vaikka foorumin uudet viestit, mutta jos selailet esim. 2h niin johan alkaa mieli muuttumaan ja nopeasti. Tuosta tulee vielä se jatkumo, että voi helposti kuvitella, että no onpa heikkokätinen jätkä/muija jos oikeasti tuo alkaa haittaan noin nopeasti. Sille nimittäin on ihan looginen syy. Nykyinen nettisivujen suunnittelutapa. Niitä ei ole tehty suunniteltu pääsääntöisesti lainkaan kosketusnäytöt mielessä. Kuinka niin? Koska sivujen layout sisältää noin +90%:ssa linkit niin lähekkäin toisiaan, että joudut keskittymään painallukseen, eli virheitä siirtoja tulee, mikä taas johtaa siihen, että joudut tähtäilemään tarkasti ja väistämättä palaamaan edelliselle sivulle. Tai vaihtoehtoisesti pinch zoomaamaan linkkejä esiin, josta on myös pitemmän päälle ergonomia ja nopeus todella kaukana siitä, mihin hiirellä, touchpadillä, trackpointilla tai vaikka marblella kykenet tekemään.
Luin itse näistä ongelmista jo ennen omaa ensitutustumista kosketusnäyttöihin ja en uskonut. Alle päivän käytöllä tulin jo samoihin tuloksiin. Kosketusnäytölle _pitää_ olla räätälöidyt sovellukset, jotka eivät vaadi suurta tarkkuutta. Ja vaikka niitä löytyy, niin perinteiset vaihtoehdot pieksee oikeasti ihan 100-0 ergonomialtaan kosketusnäytöt. Tableteissa ongelma on hiukan helpompi sivuuttaa, koska voit pitää laitetta omaan ruppiin sopivassa asennossa. Läppäri taas on käytännössä aina pöydällä tai sylissä ja joudut osoittamaan sormella noin 90asteen kulmassa eteenpäin.
Sitä on hyvin helppo "simuloida". Nosta etusormesi pystyyn ja pidä kättä suorassa vaikka kaksi minuuttia. Älä väitä etteikö ala tuleen yhtään kiusaantunut olo. Kokemusta kosketuslaitteista löytyy varmasti keskivertokäyttäjää enemmän. Erityisesti jos satut kärsimään yhtään hartia/olkapääseudun kivuista, niin voisin tehdä heti useamman sadan euron vedonlyönnin, että hylkäät kosketusnäytön käytön hyvin nopeasti, luultavasti reilusti alle viikkoon.
Jos pitäisi valita osoitintekniikaltaan parhaat, niin oma ääni menisi. Trackball, Trackpoint, Hiiri ja Touchpad järjestykseen. Rollermousea en ole päässyt kokeilemaan ja uskoisin, että se voisi hyvinkin mennä tuonne kärkipäähän. Perinteinen hiiri tulee omassa tapauksessa vasta kolmantena, koska se vaatii käden liikkeen. Trackball ja Trackpoint tyyppiset laitteet toimii minusta valtavan hienosti ergonomian kannalta, koska kättä ei tarvitse liikuttaa lainkaan. Vain sormenpäät tekee pientä liikettä. Tuo järjestys siis jos oikeasti pitää tehdä pitkiä rupeamia tietokoneen ääressä.
*Lisäys*
Niin ja jos ajattelet asiaa, että onnistuuhan homma ihan kivasti kännykän näytöltäkin, niin niitä ei voi oikeasti verrata läppärin kosketusnäyttöön yhtään mitenkään. Miksi? Erittäin yksinkertainen vastaus. Ajattele kuinka isoja läppärin näytöt on. Joudut tekemään +20cm siirtoja jo siellä pienimmissä laitteissa. Puhumattakaan jos aletaan katsomaan esim. numeric pädin sisältäviä koneita. Itseasiassa tuo noin 20cm tulee jo siellä noin 8" laitteiden kohdalla pituudeksi.