1. Serveri tarvinnee kiinteän ip:n, miten se tehdään?
Lähiverkkoon kiinteän IP:n saa joko asettamalla sen palvelimen puolella tai reitittimen (tuo TeleWell) asetuksista. Tuossa näyttää olevan ihan pätevästi laitettu koneelle asetuksiin kiinteä (static) IP-osoite, toki se osoite ja gateway pitää laittaa oman verkon mukaan.
http://linux.fi/wiki/Verkkoliitynn%C3%A4t#DebianToinen vaihtoehto on asettaa Telewell jakamaan aina sama osoite palvelimelle. Sitä varten täytyy tutkia Telewellin asetussivua ja/tai ohjekirjaa (luultavasti löytyy valmistajan sivuilta).
2. Etäkäyttö toiselta koneelta sisäverkossa on myös hämärän peitossa, onnistuukokaan edes ilman kiinteää ip:tä? Millä ohjelmalla, PuTTY:lläkö?
Etäkäyttö onnistuu OpenSSH:n ssh-komennolla (usein Linuxissa oletuksena asennettuna) tai vaikka sitten Puttyllä. Helpottaa paljon, jos voi aina yhdistää samaan osoitteeseen eli kannattaa laittaa se kiinteä osoite lähiverkkoon.
3. ADSL modeemi reititin on TeleWell 510 v.3. Tarvinnee SSH-portin avaamisen, joka tarvinnee serverin kiinteän ip:n?
Jos on tarvetta päästä ulkomaailmasta käsiksi, niin sitten pitää avata portti (oletus 22, mutta se kannattaa asettaa joksikin muuksi) sekä tehdä porttiohjaus ja silloin pitää olla myös se kiinteä osoite lähiverkossa. Ulkoverkkoa varten voi käyttää jotain dynaamista dns-palvelua. Täältäkin foorumilta varmaan haulla löytyy monta ehdokasta.
Muokkaus: Wikissä on tämmöinen:
http://wiki.ubuntu-fi.org/Dynaaminen_DNSTuossa on mainittu dy.fi, jota itsekin käytän ja se on toiminut luotettavasti, mutta muitakin on. Otsikossa lukee kotiverkkoon, joten jos ei ole tarvetta päästä ulkoverkosta käsiksi, niin ei ole tarvetta tuolle palvelulle, eikä portin avaamiselle. Liikenne kyllä kulkee lähiverkossa muutenkin.