Kirjoittaja Aihe: Kokeilunhaluisille Linux kernelin päällä pörräävät "Amigat" (yms)  (Luettu 4798 kertaa)

KimmoK

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 18
  • Viimeinkin ihmiselle sopiva linux! (?)
    • Profiili
AROS linuxin "ikkunamanagerina" = AEROS (voit ajaa AROS ja linux softia)
http://www.aeros-os.org/

AROS jossa "vain" linux kernell = ARIX (voit ajaa AROS sovellukset, mutta hyödyntää linux HW ajurit)
http://www.arixfoundation.com/

AresOne nimen alla voi ostaa laitteita jossa toimii optimaalisesti eri AROS variantit.
http://www.aros-broadway.de/

Muuta:
AROS on avoimen lähdekoodin käyttis joka toteuttaa Amiga OS 3.1 API yhteensopivuuden.
AROS Broadway on versio x86 natiivista AROS käyttiksestä.
Icaros on hieman erinäköinen versio natiivista AROS:sta http://vmwaros.blogspot.fi/ .
AspireOS on AROS versio joka on optimoitu AcerOne/Aspire läppäreille ja kämmenkoneille: https://sites.google.com/site/arosaspireone/home

Amithlon
Amithlon on Linux kernelin ympärille rakennettu systeemi joka ajaa Motorolla 680x0 yhteensopivaa AOS3 käyttiksiä moderneilla x86 raudoilla (laskentateho on luokkaa 1000 * Amiga 500) http://www.hd-zone.com/amithlon/  http://sourceforge.net/projects/amithlon/files/  (hox alkuperäinen asennusmedia on piraatikamaa, oman tunnon tuskaan kannattaa ostaa http://www.amigaforever.com/ niin saa synninpäästön

AmigaOS
Nykyinen AmigaOS4 tarvitsee erityiset PowerPC pohjaiset emolevyt toimiakseen. Lisää: http://www.amigaos.net/

MorphOS
MorphOS on kolmannen osapuolen tekemä AOS klooni, se toimii niin ikään PowerPC laitteissa. Sitä pääsee kokeilemaan hankkimalla vanhan Apple Macintosh raudan ja lataamalla laillisen .iso imagen. Lisää: http://www.morphos.de/

End of spämminki.   ;)
« Viimeksi muokattu: 31.10.13 - klo:11.38 kirjoittanut KimmoK »
-KimmoK
(saapas nähdä joko löytyi Amigan voittaja, vitsi, vitsi)

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Icaroksella on joskus leikitty virtuaalikoneessa. Toi kyllä elävällä tavalla vanhat Amiga-ajat mieleen. Varsinkin sovellusten kaatuilu oli jopa yleisempää kuin vanhalla Workbench 1.3:lla ja Amiga500:lla.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

KimmoK

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 18
  • Viimeinkin ihmiselle sopiva linux! (?)
    • Profiili
...Varsinkin sovellusten kaatuilu oli jopa yleisempää kuin vanhalla Workbench 1.3:lla ja Amiga500:lla.

Jees.
Johtunee siitä että esim icaroksessa on mukana avoimen lähdekoodin softia joista puuttuu kopiosuojattuja datafilejä. Eli joutuu tuunaamaan ennenkuin hommat pelaa hyvin.

Aikoinaan minulla oli 1.3 setuppi A2000 koneessa jossa oli satoja sovelluksia ilman että se olisi ollut kaatumaherkkä. Nopeampi ja stabiilinpi se oli kuin win3.1.
(ehkä paras vihje vanhan AOS:n stabiilisuudesta on se että NASA otti Amigat käyttöön Challenger onnettomuuden jälkeen, kun alkoivat tarkemmin monitoroida raketti- ja sukkulalaukaisuja, eli käyttis oli sinänsä vakaa, kunhan siinä ajetaan vakaita softia.)
Vakain käytössäni ollut 68k AOS on ollut versio 3.9. Mutta jotta sillä pystyy tekemään "kaiken" joutuu siihenkin syventymään ettei kokoonpanosta tule kaatumaherkkä.
AOS virityksillä pärjää kun turvaa siihen että tallentaa usein ja kun jossain narahtaa, boottaa ja jatkaa vasta sitten (nopeimmillaan mun amigoissa boottaus on tapahtunut 7 sekunnissa täyteen työpöytään, silloin ei boottailu niin kamalasti ärsytä)

Nykyversioista stabiileimmalta näyttää MOS, mutta siinäkään ei ole oikeaa muistinsuojausta. Sen puute toisaalta lisännee systeemiin nopeutta mutta tosiaan yksikin SW bugi voi vetää koko systeemin alas eli joutuu kurinalaisesti valikoimaan mitä softaa ajaa milloinkin.

AOS4 ja MOS kerneleissä on tiettävästi muistinsuojaus ominaisuuksia mukana mutta niitä ei voida vielä käyttää koska ne rikkoisivat vanhojen (mutta edelleen monille käyttökelpoisten) sovellusten toiminnan.
Luultavimmin kun MOS tulee x86 raudalle, siinä enabloidaan muistinsuojaus ja vanhat softat ajetaan hiekkalaatikossa, ikäänkuin ajaisit linuxissa UAE:ta tai winukkaa qemussa.
« Viimeksi muokattu: 31.10.13 - klo:12.55 kirjoittanut KimmoK »
-KimmoK
(saapas nähdä joko löytyi Amigan voittaja, vitsi, vitsi)

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Se Amiga sovellusten vakaus oli muistaakseni aika lailla kiinni siitä minä vuonna ne oli tehty. Jotkut vm 1987 tai -86 softat olivat aika herkkiä guruilemaan. Saattoi olla kiinni siitä, että ohjelmoijat eivät vielä oikein osanneet moniajokäyttikselle tehdä softia. Ei-amigisteille tiedoksi, Amiga kyllä osasi moniajaa, mutta sovellusten muistinhallinta oli käytännössä vapaaehtoista. Periaatteessa mikään ei estänyt ohjelmoijaa ottamasta suoraan jotain muistialuetta käyttöön kernelin ohi. Sillä vaan monesti oli se seuraus, että ohjelma tylysti kirjoittaa jonkun toisen sovelluksen päälle, tai mikä parasta käyttiksen päälle. Ja lopputulos oli näyttävä kaatuminen.


« Viimeksi muokattu: 31.10.13 - klo:13.14 kirjoittanut JaniAlander »
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

KimmoK

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 18
  • Viimeinkin ihmiselle sopiva linux! (?)
    • Profiili
"Saattoi olla kiinni siitä, että ohjelmoijat eivät vielä oikein osanneet moniajokäyttikselle tehdä softia."

Paljon varmaan sitäkin.
Moni ohjelmahan mieluusti oletti että muuta ei ole ajossa. Esim railroad tycoonissa hiiren osoitin liikkui ja ohjasi peliä vaikka focus oikeasti oli jossain muualla (olin sillä hetkellä säätämässä 3d rendaajaa tai jotain).  Ja jos softa suoraan käpisteli äänipiirejä, se saattoi törmätä toisen ajossa olevan ääntä tuottavan kanssa. (Amigahan osasi vakiona myös puhua, joten jos pyysit esim tekstinkäsittelyä lukemaan kirjoittamasi tekstin ja sulla musiikki soi taustalla, saattoi kone kaatua. Myöhemmin AHI äänikirjasto mahdollisti rajoittamattoman määrän samanaikaista ääntä ja 14bittisen stereon jopa 1987 vuosimallin Amigalla.)
Ja koska Amigalla oli helppo ohjelmoida ja 95% laitekannasta oli vakiokoneita, oli ohjelmoijat todella kirjavia/eritasoisia ja jotkut olettivat että kaikilla on 100% samanlainen laite, he päätyivät olettamaan väärin.
(itse onnistuin hankkimaan "ison" Amigan jo vuonna 89 joten nopeasti tuli tutuksi moiset oletukset)

niin joo ... sekin vielä että kun 7mhz A500:sta otettiin kaikki irti annettiin käyttäjälle lupa tarvittaessa keskeyttää pre-emptiivinen taskin vaihto. Ohje oli että max 250ms ajaksi (tms.), vaan kaikkipa eivät tainneet sitä ohjetta muistaa ja sitten kolisee...
(Linus muuten aikoinaan haukkui Amigan moniajon koska sovelluksen sallittiin tarvittaessa keskeyttää taskin vaihto ... mutta eipä Linus muutenkaan ole oikein microkernell faneja...  Amigallahan ajurit ei ole kernelissä jolloin taskinvaihdon keskeytystä tehdään myös kernelin ulkopuolella, esim ajureissa.)



+ Esim microsoftin Amigalle tekemä basic käytti 32bittisen prosessorin osoiteregisterin ylimpiä bittejä omiin tarkoituksiinsa.
Mutta ehäpä se pitäisi "antaa anteeksi" koska Gatesin pojat tuolloin "tiesi" että 640kt pitää riittää ikuisesti, saatikka sitten Amiga500:n 8Mt muistiavaruus, eli luulivat että ylimpiä osoitebittejä ei tulla koskaan käyttämään.

(mutta Nokian kännyköiden varastamista ei anneta anteeksi, tankataan hornetit ja h...)
« Viimeksi muokattu: 31.10.13 - klo:15.21 kirjoittanut KimmoK »
-KimmoK
(saapas nähdä joko löytyi Amigan voittaja, vitsi, vitsi)