Kirjoittaja Aihe: Projekti: Ubuntu phone  (Luettu 22808 kertaa)

presidentti

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 191
  • Profiili
Projekti: Ubuntu phone
« : 19.10.13 - klo:09.45 »
Jo siitä lähtien kun canonical julkaisi ubuntu phone -hankkeen, on ollut kova halu sitä kokeilla.
Kesällä siirtyi hyvin palvellut galaxy nexus -luuri eläkepäiville, ja sen myötä avautui mahdollisuus tehdä eläkeläisestä testikappale. Nyt tähän hommaan löytyi aikaa ja sopivasti 13.10 julkaistiin.
Tämä on siis edelleen tarkoitettu kehittäjille ja kuulemma akunkesto on heikko, mutta emme anna sen haitata. Myös OMG! Ubuntu! varoitteli galaxy nexuksen omistajia lagista.

Asennus
Canonical julkaisi hyvät ohjeet asennukseen 13.10:n julkaisun yhteydessä, jotka löytyvät tästä: http://www.ubuntu.com/phone/install Pientä harmia aiheutti, että asennusohjeitahan ei oltu voitu windowsille tehdä, muttei se mitään. Otin käyttöön vanhan miniläppärin, johon samalla päivitin uusimman ubuntun. Selkeyden vuoksi hain youtubesta asennusvideon, joka tosin oli tehty galaxy 4 -puhelimelle, ja puoli vuotta sitten.

Asennus oli kuitenkin yllättävän helppo, ja ohjeita seuraamalla pääsi helposti eteenpäin. Tosin skippasin androidin backupin tekemisen, koska jos joskus tähän kapulaan vielä androidin haluan, tulen kyllä hakemaan sen uudelleen netistä. Viimeisimmän päivityksen myötä kapula oli jäätävän hidas käyttää androidilla.

Oikeastaan ainoa harmaita hiuksia tuottanut kohta oli androidin kehittäjätilan päälle saaminen, jota varten piti valikoissa rämpyttää samaa kohtaa seitsemän kertaa. Tämä oli oikeastaan ainut kerta, kun todella tarvitsin youtubea avuksi, että löysin oikean napin mitä painella. Tämän jälkeen asennus lähti rullaamaan kuin itsestään, scripti haki oikeat paketit itse ja asensi. Asennus kuitenkin kesti jonkin aikaa, mikä toisaalta on ymmärrettävää, tyhjenihän koko luuri ensin androidista ja ubuntu asentui päälle. Luuri buuttaili muutaman kerran mutta vain kerran se tarvitsi käyttäjän huomiota. Tässä se nyt sitten on:Asennuksen jälkeen
Tämähän ei ole mikään tykki puhelimeksi tämä galaxy nexus, rammia löytyy vain se 512mb. Ubuntu tuntuukin asennuksen jälkeen hieman tahmealta, mutta silti kevyemmältä kuin mitä andoird oli. Aluksi ubuntu tarjosi pienen oppaan pyyhkäisyeleiden käyttöön, mikä kieltämättä oli hyvä juttu. Tässä kohtaa täytyy mainita, että luurissa ei ole sim korttia paikallaan eli mobiiliverkkojen toiminta jäi tältä erää testaamatta. Wlanin luuri löysi heti.

Kaikista eniten asennuksen jälkeen kiinnosti kameran toiminta, ja sitähän sitten heti testattiin. Kameranäkymä näyttää tältä:

Valitettavasti vain peruskuvaus toimii, ei zoomaus tai mikään muukaan. Aamulla alkoi sopivasti satelemaan lunta, joten riensin napsimaan muutaman kuvan.
Puhelin tuntuu hieman tahmealta käyttää, mutta tässä on ominaisuuksia joista pidän. Esimerkiksi lukitusnäyttö näyttää montako kuvaa on tänään otettu ynnä muuta tietoa. Nettiselainkin pelittää kohtuullisesti, itse asiassa siitä tulee mieleen windows 8:n internet explorer. Osoiterivi kun on alhaalla.

Nettiin yhdistämisen jälkeen luuri alkoi tarjota videoita ja musiikkia. Videot avautuivat selaimeen, mikä ei pyörittänyt niitä oikein. Samoin musiikki aukesi johonkin nettikauppaan, josta pääsi kuuntelemaan pieniä pätkiä. Musantoisto pelasi moitteetta.

Sovelluksia voi asentaa suoraan aloitusnäkymältä. Ubuntu näyttää valmiita ehdotuksia sovellusvalikoimasta, ja mukana tuleekin jo twitter, facebook ja ubuntu one. Twitter taisi olla asennettavissa.

Loppuyhteenveto
Canonical on panostanut luuriin viimeaikoina kunnolla, ja tämän vuoksi ei mitään suurta ja mullistavaa tietokoneiden versioon ole tullut. Mutta ainakin minua kiehtoo keväällä julkistettava versio, jonka pitäisi samoilla koodeilla pelata kaikissa (!) laitteissa.
Tableteille ubuntua ei vielä julkaistu. Meiläkäisellä on völyssä galaxy tab 10.1 ja lisäksi intenso tab 812, joista toiseen ubuntu sitten tämähtää sisälle, kun vaan julkaisu tapahtuu.
Sovelluksia pääsee asentamaan suoraan aloitusnäytöltä. Tosin sovellusten asentamiseen tarvitsee ubuntu one -tilin. Verkkotilit toimivat samalla tavalla kuin tietokoneellakin, jonne saa tallennettua facebookin, twitterin, googlen ja ubuntu onen käyttäjät.
Ubuntussa on potentiaalia. Uskon että tulevaisuuden suunta tulee olemaan juuri tämä ubuntun viitoittama tie, jossa samat käyttöjärjestelmät pyörivät kaikilla alustoilla. Odotankin mielenkiinnolla tulevan kevään 14.04 julkaisua, jossa näin pitäisi jo toimia.

Aion jatkossakin, kun sopivia hetkiä löytyy asentaa viimeisimmät versiot ubuntu phonesta nexukseen. Kiinnostaako teitä kuulla mihin suuntaan kehitys kulkee? Voin päivittää tähän ketjuun aina, kun uutta tulee kokeiltua. Canonical ilmeisesti julkistaa uudet imaget päivittäin, joten kenties viikon-parin välein voisi olla sopivaa testata järjestelmää.
« Viimeksi muokattu: 19.10.13 - klo:12.45 kirjoittanut presidentti »

Heikki Ketoharju

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 716
 • Tee enemmän, harmittaa vähemmän!
  • Profiili
  • heikki.ketoharju.info
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #1 : 20.10.13 - klo:11.08 »
Kuulostaa hauskalta idealta, että päivittäisit kuulumisia! Minua itseäni Canonicalin seikkailut mobiilikäyttöjärjestelmien parissa kiinnostavat, vaikken nykyaikaista älypuhelinta omistakaan ;)
-
Minä kirjoittelen suomenkielisiä ohjeita Linux-musiikintekoon:
http://linux.fi/wiki/Musiikinteko_Linuxilla
-
Kansainvälinen Linux-audio -wiki, sovellusluettelo ja äänikorttitietokanta:
http://wiki.linuxaudio.org

Jakke77

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3937
 • Oulu (Oinaansuo)
  • Profiili
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #2 : 20.10.13 - klo:14.16 »
itsekin hieman kiinnostunut tästä, itsellä on tosin edessä android tabletin muuttaminen ubuntuksi jos ubuntu tuollaseen halpis tablettiin tahtoo istua
U_G_H

Aspire E5-575G V1.27 CPU: Intel i3-6100U (4) @ 2.300GHz GPU: Intel® HD Graphics 520 GPU: NVIDIA GeForce 940MX Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB

Axuu

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 87
  • Profiili
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #3 : 11.12.13 - klo:16.02 »
Mitenkä käyttökelpoinen tuo tässävaiheessa on? Toimiiko perussovellukset jouhevasti? Vaikka se on vielä tarkoitettu kehittäjille, niin onkohan se lähellä tilannetta, jossa sitä voisi käyttää arkipuhelimenakin?

Käytettynäkin tuo Nexus maksaa vielä sen verran, että ei sitä viitsisi ostaa tuota käyttöä varten, jos käytettävyys ei ole vielä riittävän hyvällä tasolla.

Tz

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 16
  • Profiili
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #4 : 11.12.13 - klo:19.29 »
Olisi kiinnostusta kun tuo Nokian N8 takkuilee, muuten hyvä puhelin. Pirun hianon näköinen, mahtava kamera, tuuman verran liian pieni näyttö mutta muuten sopiva. Löytyy ilmeisesti jo nykyisestä käyttöjärjestelmästä tuunattu versio ja prossuakin voi kuulemma tuunata, en vain ole viitsinyt.
Jos tulisi Lubuntu puhelimelle  ;D

Axuu

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 87
  • Profiili
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #5 : 12.12.13 - klo:11.40 »
Vastailen itse käyttökelpoisuuteen, kun etsiskelin lisätietoja: Kuukausi sitten julkaistussa versiossa on ReleaseNotessa (https://wiki.ubuntu.com/Touch/ReleaseNotes) vielä paljon arkikäytössä vaadittavissa ominaisuuksissa viilattavaa. Täytyy seurailla tilannetta, eiköhän ne saa nopeesti kehitettyy version käyttökelpoiseksi.

presidentti

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 191
  • Profiili
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #6 : 07.01.14 - klo:20.26 »
pitkästä aikaa taas tännekin vähän päivitystä. Töiden suhteen on ollut niin kiire ettei ole oikein ollut tälle hommalle sijaa, mutta eilen latasin taas kännyn akun täyteen ja hieman käyttelin.

Oli tullut päivitys versioon 13.10. Senhän sitten reippaana latasin ja asensin. Kyseessä olis siis koko järjestelmän suhteellisen "massiivinen" päivitys, kokonaiset 13 megatavua. Asennus meni silti hienosti ja bootin aikana nähtiin taas kuinka robottia ruuvailtiin.

Kovin paljoa ei silti oikein mikään muuttunut. Lähinnä puhelin hieman nopeutui, mutta silti tämä on kovin raskas. Tämä galaxy nexus kun omistaa vain puoli gigaa rammia, mutta kyllä sen pitäisi jo riittää yhden mobiilikäyttiksen ajamiseen, vaikkei siihen kyllä androidikaan pystynyt.

Hieman nolostuttaa nuo käyttöliittymässä tarjotut videot. Ne kun avautuvat nettiselaimessa ihan kuin käytettäisiin tietokonetta, eli ruutua saa tihrustaa suurin piirtein nuppineulanpään kokoisesta ikkunasta. Musiikki sentään toimii paremmin, vaikka tämä ei vielä näköjään mobiilisivuja tue ollenkaan. Toivottavasti tämä tulee paranemaan.

Olen edelleen toiveikas käyttiksen suhteen, sillä vähän aikaa sitten katselin youtubessa videon, jossa käytettiin ubuntua note kakkosella. Toivottavasti asiat kulkevat eteenpäin ja julkaisevat sitten valmiin, hyvän käyttiksen.
Odotan innolla myös tulevaa tablettiversiota. Siihen olisi galaxy tab 10.1 odottamassa.

onko jotain, mitä te haluaisitte että testaan? Nyt on mahdollisuus toivoa, kun viikonloppuna on muutoinkin linux -rojektiviikonloppu tulossa. Joten jos jotain on mielessä, niin viestiä tänne vain:)

Käytetään sitä Muokkaa-komentoa jos ei asiaan uutta -Storck
« Viimeksi muokattu: 07.01.14 - klo:21.09 kirjoittanut Storck »

ighea

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 158
 • Linux Power since 2001
  • Profiili
  • blogi&ks
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #7 : 07.01.14 - klo:21.09 »
Voiko sillä soittaa? =)

Mitenkä pikaviestimien integrointi on tehty? Saako Facebookit ja muut kaverit samaan sovellukseen tekstiviestien kanssa vai täytyykö kaikkien kanssa pelata hankalasti omilla sovelluksillaan?
Real Unix/Linux men, do not use Emacs, neither vi, neither ed
They use cat, and get it right the first time

Pikaruokaa.fi - Vatsantäytettä vaikka kotiovelle kuljetettuna

presidentti

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 191
  • Profiili
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #8 : 09.01.14 - klo:12.50 »

presidentti

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 191
  • Profiili
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #9 : 26.01.14 - klo:14.59 »
Tulipas taas juuri laitettua Nexus päälle ja kurkistettua mahdollisten päivitysten perään.

Uusia järjestelmäpäivityksiä ei ollut, mutta appeihin olikin tullut jotain. Musiikki, tiedostonhallinta, kello, kalenteri ja jotkut muut olivat saaneet päivityksiä.

Ubuntu näyttäisi hakevan päivitykset ja asentavan ne, mutta kun sivua rullaa ylös-alas, tuntuu puhelin löytävän aina vain uusia päivityksiä joihinkin appeihin. Luultavasti kyseessä on bugi ja luuri löytää samat päivitykset yhä uudelleen ja uudelleen.
Propsit siitä, että päivitysten versiot näytetään. Ongelma tosin on se, että päivitysten numerot eivät näy kokonaan ainakaan tämän luurin näytöllä, joten en oikein voi seurata niiden tarpeellisuutta sitä kautta. Toivottavasti kuitenkin tämä bugi korjataan pian.


Aavistukseni osui oikeaan sen jälkeen, kun boottasin luurin. Enää ei uusia päivityksiä löytynyt.Itse puhelimen käytöstä. Käyttöliittymä itsessään tuntuu loogiselta ja yksinkertaiselta jopa vasenkätisen käyttää, Toivoisimpa kuitenkin että ennen virallista julkistusta animaatioita nopeutettaisiin ja aika paljonkin. Toki, puhelimessaki on 512mb muistia, mutta kyllä sen mielestäni pitäisi riittää yhden puhelinkäyttiksen ajamiseen. Puhelin tuntuu animointien vuoksi jähmeältä käyttää ja sitä ei ole yhtä mukava näprätä kuin androidia.

Käyttöliittymän jaottelu musiikkiin, ohjelmiin ja videoihin ei välttämättä palvele kaikkia. Itse saatan joskus katsella jonkun videon puhelimellani youtubesta, mutta musiikkia en siitä soita lähes ollenkaan. Tämän vuoksi toivoisinkin käyttöliittymän olevan kustomoitavissa vaikkapa uutisapseilla ja muilla widgeteillä.

Moniajo sen sijaan tuntuu pelaavan hyvin. Ohjelmia voi selata vetämällä oikeasta reunasta. Vasemmasta reunasta taas saadaan tuttu unityn palkki esiin ja tarpeeksi pitkälle vetämällä puhelin palaa "home" pöydälle.

Itse käyttö siis tuntuu hyvältä, mutta kaipaan silti nopeampaa käyttöliittymää ja kunnollista kauppaa appseille. Ubuntu tarvitsee google play -tapaisen ohjelmakaupan toimiakseen kunnolla, ja mielestäni myös työpöytäversion sovelluskauppa tarvitsisi paremman ulkoasun.

Tälläisiä tunnelmia tälläerää, palaan taas asiaan kun jotain uutta ilmenee :)

RistoR

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 410
  • Profiili
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #10 : 09.03.14 - klo:11.40 »
Onko kukaan seurannut mitä Canonical julkisti Barcelonan messuilla? Onko Ubuntu Phone jo valmis ja mihin puhelimiin? (Jos saisi työnantajan "määräämään" Lumiaan vaihdettua Ubuntun!) Suomenkielisiä uutisia en ole nähnyt joulukuun jälkeen.

Pari eksaktia kysymystä:
1) kannattaako Ubuntu Phonea alkaa asentamaan vanhoihin luureihin, kuten Samsung Galaxy mini?
2) koululleni ostettiin - taloudellisuuden vuoksi - tabletteja Windows Surface RT (vanha malli). Käyttöjärjestelmä Windows RT 8.1. Siihen ei asennu pilvipalveluna Dropbox eikä Ubuntu One. Myös F-securen (minulle täysin uusi) Younited ei asennu. Tarve olisi nimenomaan helppokäyttöinen pilvipalvelu, johon ei erikseen tarvitsisi kirjautua joka istunnossa.
Onko mahdollista asentaa Surface RT:hen ubuntua?

mrl586

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4638
  • Profiili
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #11 : 09.03.14 - klo:13.31 »
Onko mahdollista asentaa Surface RT:hen ubuntua?
Ei taida onnistua, koska Microsoft on estänyt muiden kuin oman käyttöjärjestelmänsä ajamisen.

Axuu

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 87
  • Profiili
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #12 : 11.08.14 - klo:14.04 »
Onko jollain tietoa kuinka viilattu järjestelmä puhelimessa on tällä hetkellä? Nyt syksyllähän pitäisi tulla myyntiinkin puhelimia.

Karvameduusa

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1055
  • Profiili
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #13 : 11.08.14 - klo:18.40 »
Onko jollain tietoa kuinka viilattu järjestelmä puhelimessa on tällä hetkellä? Nyt syksyllähän pitäisi tulla myyntiinkin puhelimia.

Keväällä testasin Nexus 7 tabletissa. Oli vielä silloin vielä kaatuileva. Tosin Nexus 4 versiosta en tiedä.

Maula

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 84
  • Profiili
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #14 : 15.09.14 - klo:06.18 »
Ubuntu Phonen myynnin aloitus siirtynee joulukuulle. Pahus. No eihän siihenkään toisaalta ole enää kuin muutama kuukausi.

http://www.puhelinvertailu.com/uutiset/2014/09/14/meizulta_ensimmainen_ubuntu-puhelin_joulukuussa

Storck

 • Vieras
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #15 : 15.09.14 - klo:07.00 »
Mietinnässä on kumman ostan seuraavaksi, Blackphonen vai Ubuntuluurin. Molemmat ois ihan jees.

japfin

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 226
  • Profiili
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #16 : 15.09.14 - klo:12.06 »
Sen verran fanboy pitää olla että jos älypuhelimeen sorrun niin olkoot sitten Ubuntu. Olen muutamaa älypuhelinta käytellyt viikkoja, eli Androidia ja iPhonea, eikä kumpikaan herättänyt mitään haluja. Canonicalia voin tukea. Sen verran olen Ubuntuun tykästynyt.

Näin ollen ihan sama vaikka tulisi markkinoille vasta 2015 jouluksi  ;)

Maula

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 84
  • Profiili
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #17 : 07.11.14 - klo:06.43 »
Päivää taas.

Tulin taas kyselemään onko joku laittanut viimeisen version Ubuntuphonesta käyttöön? Olin ymmärtävinäni, että siitä olisi ollut joku final-beta tms versio jaossa jo hetken.

Nimim. kuumottaa

Leko

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 329
  • Profiili
  • taistop.kapsi.fi
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #18 : 04.05.15 - klo:15.51 »
Kyllä tekis niiin mieli minunkin leikkiä. Mutta onko kalu liian vaatimaton, Samsung GT-S 5570, rammia 384 mb. Olis kyllä täysin joutilas, eikä sen Androidia enää tarvita missään. Uteliaisuus kiusaa.

Sen roottaamista en ole netistä löytänyt. Pääsen siihen kiinni selaimen ftp:n kautta läppäristä. ssh ja sftp ei tunnu aukeavan kumminkaan päin. Netti siinä toimii. Taitaako olla paras luopua ja vaikka rahaa käyttää, jos tauti ei muuten lähde.

nm

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 16296
  • Profiili
Vs: Projekti: Ubuntu phone
« Vastaus #19 : 04.05.15 - klo:16.06 »
Kyllä tekis niiin mieli minunkin leikkiä. Mutta onko kalu liian vaatimaton, Samsung GT-S 5570, rammia 384 mb.

On liian heikkoa rautaa ja ARMv6-pohjainen prosessori, jolle ei käytännössä ole mitään tukea.