Kirjoittaja Aihe: Ubuntu ja "ultrabook"  (Luettu 3101 kertaa)

Kyozo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 22
    • Profiili
Ubuntu ja "ultrabook"
« : 22.08.13 - klo:11.20 »
Terve!

En pienellä etsiskelyllä löytäny tähän aiheeseen ihan suoraan ja ajan tasalla olevaa threadia täältä niin pistän nyt uuden pystyyn. Jos jotain harmittaa niin poistakoon sitten :).

Tilanne on sellanen että entisestä asuksen 12 tuumasesta läppäristä (1215b) antoi virtajohdon reikä periksi enkä jaksa alkaa uutta emolevyyn kiinnittelemään, koska koneella on jo ikääkin ja touchpad ei oo toiminu 1,5 vuoteen.
Niimpä suunnittelen nyt siis siirtymistä muodin mukana tyylikkäisiin alumiinikuorisiin ja sliikkeihin "ultrabookkeihin".

Eli kiinnostas porukalta kuulla mielipiteitä näistä alla olevista malleista(ja ultrabookeista yleensä) ja erityisesti uusimman ubuntun pyörityksestä niissä windows 8:n rinnalla (valitettavasti) sekä asennuksen vaikeudesta.
Oon kyllä itekin jo ubuntua viitisen vuotta käyttänyt, mutta lähinnä vaan päivittäiseen käyttöön. On sitä muutaman kerran tullu asenneltua uudestaan eri koneisiin sekä kokeiltua myös linux minttiä. Silti olen mielestäni edelleen melko noob, joten vastaukset selkokielellä kiitos.

Eli budjetti about 700e (mielellään alle), näytön koko 13,3, alumiininen rakenne. Kone tulee lähinnä netti ja videoiden katselu käyttöön, mutta mukavaa olisi myös jos jytkyä löytyisi pyörittää hieman 3D mallinnusta/suunnittelua blenderillä ja windowsin puolella erityisesti solidworksilla. Myös mahdollisimman pitkä akunkesto ois jees.

Tässä muutamia malleja Asukselta mitä olen katsonut jo valmiiksi, vaihtoehtoja saa ehdottaa vapaasti:

http://www.asus.com/fi/Notebooks_Ultrabooks/ASUS_VivoBook_S300CA/#overview

http://www.asus.com/fi/Notebooks_Ultrabooks/U38N/ Tästä myös tuo DT malli on vaihtoehto

http://www.expert.fi/Tuotteet/Tietokoneet/Kannettavat/Asus-UX32A-R3024H

Kahessa ylemmässä mallissa siis myös kosketusnäyttö. Onko kellään kokemuksia tämmösen käytöstä ubuntun kanssa, ja onko siitä mitään hyötyä yleensä ottaen? Entäs mahtaako tommosen asennus suoraan edes onnistua?
Noista ei oikeen löytynyt nopealla haulla mitään asennusvinkkejäkään. Vaan jotain youtubevideoita.

Alimpaan malliin liittyen: https://help.ubuntu.com/community/AsusZenbook

Kosketusnäyttö kiinnostaisi hieman mutta hyödyt on vähän kyseenalaisia (?). Eroja on myös noissa suoritimissa kun U38:ssä pyörii AMD Apu perinteisen Intelin sijaan. Onko tää etu vai haitta, niin empä tiedä. Ite oon aina ollu vähä enemmä AMD-miehiä.

Kommentteja ja ehdotuksia sekä solvauksia otetaan vapaasti vastaan. :)

Kiitokset etukäteen jo vastauksista.









« Viimeksi muokattu: 27.08.13 - klo:14.51 kirjoittanut Kyozo »

shelby

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1865
    • Profiili
Vs: Ubuntu ja ultrabook
« Vastaus #1 : 22.08.13 - klo:12.13 »
UEFI teettää vähän töitä, löytyy ohjeita täältäin. Kyllä siihen saa muunkin distron helpohkosti kuin Fedoran. ;D
Ubu Gnome 20.04.3 LTS
Win 8.1 laptop I
Win 10 laptop II
Ubu Mate 20.04.3 LTS
Kubu 20.04.3 LTS

jekku

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2624
    • Profiili
Vs: Ubuntu ja ultrabook
« Vastaus #2 : 22.08.13 - klo:17.22 »
Mikä muuten on tilanne tuon hiiren keskinapin kanssa?
Useimmiten uusissa koneissa on vain kaksi nappia...

Kyozo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 22
    • Profiili
Vs: Ubuntu ja ultrabook
« Vastaus #3 : 23.08.13 - klo:09.55 »
Joo luinkin noista UEFIN ongelmista, mutta lienee ratkaistavissa suht helposti.

Kävin eilen hieman katsomassa koneita oikeassa elämässä, ja alkaa tuo AMDlla pyörivä U38N vaikuttaa parhaalta ratkaisulta.

Huolestuttavaa tosin on se että ubuntun asentaminen siihen on ilmeisen vaikeaa. UEFI ongelman saa ratkaistua laittamalla CSMn päälle ja Securebootin pois päältä biossista, jolloin pitäisi ubuntun liveUSBn käynnistyä.
Ongelmaksi muodostuu kuitenkin asennusvaiheessa ilmeisesti AMDn grafiikka-ajurit, niin ettei asennuksessa pääse graafiseen käyttöliittymään ollenkaan. :O Asennus onnistuu kyllä ulkoisen näytön kanssa jotenkuten.Ja sen jälkeen pitää näytön ajuritkin hoitaa vielä kuntoon ubuntusta ennen kuin laite toimii ubuntulla omalla näytöllään.

infot on täältä: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2162263

Taitaa mainita tuossa että kosketusnäyttö pelaisi ainakin jotenkin :)


Ja kyllä noissa uusimmissa koneissa kahella napilla pääsääntösesti mennään.

« Viimeksi muokattu: 23.08.13 - klo:13.50 kirjoittanut Kyozo »

Kyozo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 22
    • Profiili
Vs: Ubuntu ja "ultrabook"
« Vastaus #4 : 27.08.13 - klo:15.33 »
No en tiedä kuka tätä ketjua ny juurikaan käy lukemassa tai kommentoimassa mutta enivei.
Kävin nyt eilen ostamassa tuon kyseisen Asuksen U38N AMD APUlla ja 13,3 tuuman full hd kosketusnäytöllä.

Ubuntun asennus oli oikeastaan yllättävän "helppo" kokemus, ainakin näin jälkikäteen ajatellen. Windows 8:sta piti vain ensin päästä system settingsien kautta käsiksi UEFIn, josta jo aiemmin kerrottuna CSM päälle ja secureboot pois päältä. Tämän jälkeen liveUSB koneeseen kiinni ja suoraan pääsin "kokeile ubuntua" komennon kanssa jopa graafiseen käyttöliittymään.(btw jo tässä vaiheessa kosketusnäyttö pelasi)
Broadcomin wlan ajurit eivät toimineet suoraan joten asensin ubuntun kytkemällä koneen nettipiuhan päähän.
Koneen uudelleenkäynnistyksen yhteydessä grubi latautui normaalisti ja ubuntu alkoi käynnistyä. Näytöllä ei kuitenkaan näkynyt mitään vaikka ubuntu oli selvästi käynnissä kuitenkin. Asia selvisi myös liittämällä kone hdmi:lla telkkariin kiinni.

Kuva TVssä oli kuitenkin aivan vääristynyt, enkä näin ollen voinut muuta kuin siirtyä ctrl-alt-f1:llä terminaalipuolelle. Sieltä sitten yritin kikkailla vaikka millä eri komennolla ja tavalla fglrxn ajureita kuntoon, mutta ei vaan onnistunut mikään.
Yhden monista rebooteista jälkeen koneenkin näyttöön kuitenkin tuli kuva(en tiedä mitä tein) ja kaikki näytti pelaavan. En siis vaihtanut näytön ajureita vaan ainoastaan otin käyttöön broadcommin wlan ajurit ja tämän jälkeen käynnistin uudestaan koneen luottaen että kyllähän se nyt toimii. Vaan ei.

Ei muuta kuin reboot ja sitten sain idean kokeilla mennä grubin kautta ubuntun vikasietotilaan (vai mikä lieneekään). Sieltä
valitsin vaihtoehdon "Asenna ja kojraa puutteelliset paketit" tjsp. Kone asensi n. 243mt lisää tavaraa ja tämän jälkeen jatkoin normaaliin käynnistykseen. Ja ubuntu käynnistyi graafiseen käyttöliittymään.

Ajurit eivät kuitenkaan vieläkään toimineet selvästi kunnolla kun jopa hiiren liikkeet pätkivät ja muutaman turhan sudo apt-get updaten ja rebootin jälkeen vaihdon vihdoin sitten ajureiksi toisen avoimen AMDn grafiikka-ajurin.
Nyt ubuntu tunnistaa näytönohjaimen olevan Radeon HD 7600G ja näytön resoluutio on kunnossa sekä hiiren liikkeet ja window spreadin animaatiot eivät pätki. Youtubessa pyöri oikein mukavasti 720p hd video.

1080p kuitenkin onnistui muutamaan otteeseen kaatamaan firefoxin. Onkohan vika edelleen ajureissa? Pitäisikö koettaa suljettuja ajureita? En oo vielä ehtinyt kokeilla pyörittää mediasoittimella tai vlcllä koneella full hdta.

Kosketusnäytön käyttö toimii ihan mukavasti. Ei kuitenkaan ihan samalla tasolla kuin Windows 8:ssa. Oiskohan joillain jotain vinkkejä kosketusnäytön kalibrointiin tai joittenkin pyyhkäsyeleiden tuomiseen esim. ubuntu touchista? tai muita parannuksia? Lisäksi kun ensin käyttää kosketusnäyttöä ja tämän jälkeen touchpadia ei hiiri lähde samasta kohdasta vaan jostain syystä aivan randomeista paikoista. Ei kovin vakava vika, vaan lähinnä ärsyttävä.

Bluetooth ei toistaiseksi vielä toimi ollenkaan. Ei luulis olevan kovin vaikea korjata?

Akun kesto ei ole samalla tasolla kuin windowsin puolella. Olen kyllä ajatellut asentaa TLPn hoitamaan tätä puolta, jos siitä olisi jotain apua. (http://www.webupd8.org/2013/04/improve-power-usage-battery-life-in.html)
Olisiko jollain ehdottaa jotain muuta hyvää taustalla pyörivää virranhallintaohjelmaa kuin TLP?

Kaikki muu tuntuu pelaavan, joten ei tarvitse taas windowsiin koskea. :)

Toivottavasti tästä on ees jollekin jotain hyötyä.