Itse menin matalimman kautta
Ostin halvan ASUS reitittimen. Kytkin siihen mokkulan, Raspin ja maalämpöpadan.
Dataliittymänä on halvin 3€/kk 256kb GSM, joka sekin on luokkaa overkill tälläisiin sovelluksiin. 300bd riittäisi hyvin.
Dataliittymä on yksisuuntainen, eli ulkoa ei pääse sisään normitempuilla.
Arduino kerää datan. Raspi lukee sen 5 min välein ja lähettää serverille SCP:llä. Serveri analysoi ja tekee kuvia.
Raspissa on SCP:llä selkokielinen käyttäjätunnus ja salasana käytössä. Tämä ei ole turvariski, koska sisään ei pääse pirukaan.
Palvelimella on kopio Raspin scripteistä. Jos tietyn tiedoston sisältö muuttuu, Raspi näkee sen ja imuroi muokatut scriptit palvelimelta. Palvelimella scriptit ovat scramblattuina -ei riskiä, vaikka tiedostot ovat näkyvillä nettisivulla. Data luetaan palvelimelta raspille wget:llä.
Aluksi oli ongelmaa mokkulan kanssa. Se kaatuili 5 min välein. Tein rele-häkkyrän, joka katkaisi USB-mokkulan käyttösähköt hetkeksi, ellei Raspi nähnyt palvelinta. Lopulta vika korjaantui, kun muutin vaihdoin USB-kaapelin ja mokkulan asentoa. Kaapelin vaihto ja ferriittihelmi paransi tilannetta. Vaakasuorassa katkoksia tuli enää viikon välein.
Katkojen varalta raspi jätti paketit muistiin, kunnes lähetys onnistui ja se sai chksum:n palvelimelta. Lopullista akkuvarmistusta ei ole, mutta työn alla on I2C FeRAM -muisti datan keruuta varten. Samanlaista modulia tulllaan käyttämän parissa muussakin projektissa. Tällä hetkellä akkuvarmistuksena on kännykän lisä-akkupaketti.
Koko juttu on kirjoitettu BASH-scripteinä, paitsi Arduino tietenkin omalla möngerryksellään.
Bash on aivan riittävän nopeaa koodia ja sen muokkaus on vaivatonta
Anturit mittaavat vain perussuureita: kosteus ja lämpötila-antureina joukko DS1820 ja DHT11. Ovi- ja pinnankorkeuskytkimiä en ole vielä asentanut, enkä sähkömittarin lukua. Tullimittarit ovat odottamassa, mutta taidan pistää ne veneeseen. Mitä niilä tekee omakotitalo-alueella ? Ne ovat vanhat Profi-laitteet ja tarkoitus on rakentaa niiden sisäkalut kokonaan oman mallin mukaan tarkemmiksi ja yksinkertaisemmiksi. Alkuperäinen tuulen suunta tuli 22.5 asteen välein. Siihen on helppo ja halpa sovittaa osat, joilla tarkkuudeksi saa 1 asteen.
Tämä nyt on hieman kaukana palstan otsikosta, mutta antakee anteeksi.