Muutamia elävän elämän esimerkkejä tuosta wintoosasta:
1. Näytönohjainajurit
Edellinen läppärini HP dv-5, näytönohjaimena Mobility Radeon HD 3450(?) ja ajurit pelitti aikanaan, kunnes X päivitettiin ja kortille oli enää ATI Legacy tuki. No sittenhän ei enää ollut linuxille ajureita, windowsille olisi ollut. Noh, tästä selvittiin käyttämällä vanhempaa X:ää, mutta tuki loppuu aikanaan noihin vanhempaa X:ää tukeviin julkaisuihin. Ei mielestäni ole muutenkaan järkevää, ettei uusinta Ubuntu/Opensuse julkaisua voi käyttää tuon X:n takia ollenkaan. Ainahan voi tehdä kompromissejä ja käyttää vanhempaa versiota kaikesta, mutta se ei ole millään tapaa mielekästä. Haluavatko tavalliset käyttäjät tehdä linuxin takia vastaavia kompromissejä saadakseen vanhan koneen toimimaan, kun windowsilla mitään kompromissejä ei olisi tarvittu.
Nykyinen läppärini ASUS jtk.jtk., näytönohjaimena hybrid Intel HD4000 ja Nvidia 720GT, ja ei mitään mahdollisuutta saada Nvidiaa toimimaan. Bumblebee (?) auttaa joskus, toisinaan taas esim. hidastaa 2D laitteistokiihdytetyn grafiikan noin kymmeneen prosenttiin HD4000:n nopeudesta. Haluavatko tavalliset käyttäjät tehdä kompromissin ja jättää tehokkaan näytönohjaimen pois käytöstä käyttääkseen linuxia, vai tyytyä vain windowsiin, jossa näytönohjain toimii?
Kyse siis 5 vuotta vanhasta ja ½ vuotta vanhasta tekniikasta, eikä kumpikaan toimi linuxilla kunnolla, ei sitten millään. Ilman kompromisseja linuxin käyttö on mahdotonta. En yleistä, enkä väitä, että valitsemalla raudan oikein hommat toimisi, mutta näissä tapauksissa raudan hinta/laatu on ollut päätekijä. Kuka peruskäyttäjä maksaa pas** raudasta, jotta se toimisi linuxilla, kun windowsille saa halvemmalla parempaa, ja toimii suoraan.
2. USB-laitteet
Ihanat mokkulat, kuulokkeet, tv-kortit ja mitä ikinä onkaan tullut vastaan. Jotkin toimii suoraan, joihinkin täytyy nähdä vaivaa. Taitojen kehittyessä hommat sujuu nopeasti, mutta taitojen opetteluun menee jonkin verran aikaa ja motivaatiota. Kuka peruskäyttäjä jaksaa opetella käyttöjärjestelmänsä kaikki ominaisuudet saadakseen sen toimimaan peruskäytössä? Ominaisuuksien opettelun lisäksi pitää vielä googlata se varsinainen ratkaisu omaan ongelmaan ja fiksata se ongelma. Windowsilla olen todella harvoin törmännyt edes googlaamista vaativaa laiteongelmaa, kaikki vaan toimii out of box. Tyhmimpiä ohjeita on ehdottaa vaihtamaan erilaiseen laitteeseen, jos jokin laite ei linuxilla toimi. Se laite on siinä vaiheessa jo olemassa, ja kaupasta ostettuna oletusarvo on, että se myöskin pelittää.
3. Pelaaminen
Linuxille on pelejä, joo! Ja se alusta valitaan sen mukaan, mitä pelejä alustalle on saatavilla. Isot kaupalliset pelit tulee vaan windowsille, joten vaihtoehtoja ei sen suhteen ole. Muuten joudutaan turvautumaan jo aiemmin esiintulleisiin kompromisseihin. Pelataan sitten vaan Freeciviä kun Civilization V ei toimi linuxilla. Kuinka moni pelaaja oikeasti tekee tällaisen kompromissin vain voidakseen käyttää linuxia? Battlefieldit ei myöskään ihan toimi, mutta paatunut linuxin käyttäjä viittaa kintaalla ja ehdottaa Quakeen tutustumista, olihan se kova juttu aikanaan. Wineä en edes mainitsisi pelaamisen yhteydessä, sillä lähinnä ajaa kätevästi pakolliset kevyet windows softat. Kiihdytetyssä grafiikassa taas pitää tehdä kompromissejä laadun kanssa.
Näistä päästään Linuxin kolmeen kovimpaan ongelmaan:
1. Laitevalmistajien haluttomuus tukea linuxia
2. Kaupallisten ohjelmistokehittäjien haluttomuus tukea linuxia
3. Avoimen lähdekoodin ohjelmistojen ja ajurien huonous ja vähyys (ei mahdollista kilpailla kaupallisen kanssa)
Nämä kolme tekijää yhdistää taas markkinat: Linux puolella rahaa liikkuu niin marginaalisesti, ettei ketään vaan kiinnosta. Lisäksi avoimeen lähdekoodiin tottuneet eivät välttämättä halua maksaa ohjelmistaan.
Itse useamman vuoden Linuxia käyttäneenä olen tottunut pieneen säätämiseen ja kompromisseihin. Käyttö myöskin jatkuu niin kauan, kun kompromissit pysyvät vielä järkevällä tasolla; nykyinen näytönohjainongelma on jo aika radikaalia, mutta gnome 3 pyörii HD4000:lla vielä peruskäytössä järkevästi. Muita tietoisesti tekemiäni kompromisseja ovat mm. pelien yhteensopimattomuus, m$ officen osittainen yhteensopimattomuus, silverlight yhteensopimattomuus jne. Mutta moniko peruskäyttäjä olisi valmis vaihtamaan Windowsista linuxiin saadakseen tällaisen määrän ongelmia riesakseen, tuskin moni.
Lopuksin lisäisin vielä hyvän mainostuksen nimenomaan Ubuntusta, vanhasta koulustani. Siellä oli yleisessä käytössä n. 10 Ubuntulla varustettua konetta yleisessä tilassa, sekä tietokoneluokka, jossa koneet olivat dualbootilla Ubuntu/Win. Ubuntu ei toiminut missään vaiheessa kunnolla, koneet jäätyilivät ja välillä eivät käynistyneet ollenkaan. Voitte kuvitella massateinien reaktiot Ubuntusta, ikinä ei toimi ja ihan. Muutaman vuoden jälkeen koneet vaihdettiin Win koneisiin, jotka toimivat kuin junan vessa. Tässä kohtaa on kai selvää, että tuskin kukaan noita koneita käyttänyt enää lähtee kokeilemaan linuxia. En ota kantaa, mistä koneiden toimimattomuus johtui, mutta ei se ainakaan hyvää mainosta ollut.
Terv. useampi vuosi sekä Ubuntua, että Opensusea takana, vanhimmat ongelmat löytyy haulla tältä foorumilta
Edit. Typoja typoja...
Siivottu -Storck